Καταγγελία: Αϊμάν Αλ Σαλέχ, ετών 4 - Νεκρός μετά από pushback των ελληνικών αρχών στον Έβρο

Χωρίς τέλος η τραγωδία των προσφύγων στην "κόλαση" μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Όπως αναφέρουν μαρτυρίες των Σύρων προσφύγων, που έμειναν σχεδον μία εβδομάδα σε βραχονησίδα του Έβρου, ο 4χρονος Αϊμάν, φέρεται να πνίγηκε στο ποτάμι μετά από επαναπροώθηση «κουκουλοφόρων των ελληνικών αρχών».

Καταγγελία: Αϊμάν Αλ Σαλέχ, ετών 4 - Νεκρός μετά από pushback των ελληνικών αρχών στον Έβρο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μετά από σχεδόν 7 ημέρες εγκλωβισμού σε βραχονησίδα του Έβρου, δυνάμεις της ΕΜΑΚ απεγκλώβισαν χθες, τους περίπου 30 Σύρους πρόσφυγες που είχαν παραμείνει αβοήθητοι και τους μετέφεραν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης του Κυπρίνου.

Σύμφωνα ρεπορτάζ του Δημήτρη Αγγελίδη στην Εφημερίδα των Συντακτών, η Εισαγγελία Ορεστιάδας, κατόπιν και παραγγελίας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τυχόν ποινικές ευθύνες των αρχών που εξέθεσαν τη ζωή των ανθρώπων σε κίνδυνο από την πολυήμερη παραμονή τους στη νησίδα, σχεδόν από το περασμένο Σάββατο.

Όπως ενημέρωσαν οι πρόσφυγες την «ΕΦΣΥΝ», η αστυνομία τους συνέλαβε στην ελληνική όχθη του Έβρου την Παρασκευή, τους κράτησε μία μέρα και τους παρέδωσε σε κουκουλοφόρους, που τους οδήγησαν με βάρκα στη νησίδα, αφού τους χτύπησαν. Τραγικό θύμα είναι ο τετράχρονος Αϊμάν Αλ Σαλέχ, που έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο νερό, χωρίς να προσπαθήσει κανείς κουκουλοφόρος να τον σώσει, παρά μόνο ένας πρόσφυγας που βούτηξε, αλλά δεν τα κατάφερε

Η δικηγόρος της οργάνωσης HumanRights36,0 Ευγενία Κουνιάκη είχε κάνει την Τετάρτη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με τη στήριξη της οργάνωσης Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η οποία εγκρίθηκε αυθημερόν.

Τον άδικο χαμό του 4χρονου Αϊμαν και την απίστευτη ταλαιπωρία των προσφύγων στον Έβρο, σχολίασε με ανάρτησή του στο facebook και ο Έλληνας διασώστης, Ιάσονας Αποστολόπουλος, γράφοντας:

«Αϊμάν Αλ Σαλέχ, ετών 4.

Πέθανε μετά από pushback των ελληνικών αρχών που άφησαν 30 Σύρους πρόσφυγες (2 έγκυες γυναίκες και 7 παιδιά), αποκλεισμένους χωρίς φαγητό και νερό για 7 μερόνυχτα σε νησίδα του Έβρου. Καθώς τους επαναπροωθούσαν, το παιδί έπεσε στο ποτάμι και πνίγηκε.

Όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες, η αστυνομία τους συνέλαβε στην ελληνική όχθη του Εβρου την Παρασκευή, τους κράτησε μία μέρα και τους παρέδωσε σε κουκουλοφόρους, που τους οδήγησαν με βάρκα στη νησίδα, αφού τους χτύπησαν.

Ο τετράχρονος Αϊμάν Αλ Σαλέχ έχασε την ισορροπία του κι έπεσε στο νερό, χωρίς να προσπαθήσει κανείς κουκουλοφόρος να τον σώσει, παρά μόνο ένας πρόσφυγας που βούτηξε, αλλά δεν τα κατάφερε.


Οι ελληνικές αρχές τελικά τους διέσωσαν μόνο μετά από Εισαγγελική παρέμβαση κι έκδοση ασφαλιστικών μέτρων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ!
»

Η ανακοίνωση από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και #HumanRights360:

Αίσιο τέλος για τους 30 πρόσφυγες που διασώθηκαν από τη νησίδα του ποταμού Έβρου

Οι οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες - Greek Council for Refugees και #HumanRights360 εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το αίσιο τέλος της περιπέτειας των 30 Σύριων προσφύγων που βρίσκονταν επί 6 ημέρες εγκλωβισμένοι στη νησίδα του ποταμού Έβρου.

Οι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων δύο έγκυες γυναίκες και επτά ανήλικα παιδιά, βρέθηκαν χωρίς πρόσβαση στα απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους, χωρίς νερό, τροφή, ιατρική βοήθεια, οποιοδήποτε τρόπο για να ζεσταθούν και παρέμειναν εκτεθειμένοι στο κρύο και την υγρασία σε μια μικρή νησίδα στη μέση του ποταμού Έβρου για 6 μερόνυχτα. Μάλιστα, σε βίντεο που εστάλη στις οργανώσεις μας ανέφεραν ότι έτρωγαν από τα σκουπίδια που υπήρχαν πεταμένα στη νησίδα από όσους είχαν περάσει από το σημείο, ενώ στο ίδιο βίντεο αναφέρεται ο τραγικός θάνατος του 4χρονου γιου της μίας προσφύγισσας από πνιγμό.

Η πληροφορία για την κατάσταση των προσφύγων περιήλθε στις οργανώσεις μας τη Δευτέρα από την Η Εφημερίδα των Συντακτών, η οποία έχει καθημερινή ενημέρωση για το ζήτημα. Έκτοτε, απευθυνθήκαμε πολλάκις και με όλα τα δυνατά μέσα στις αρμόδιες αρχές. Την Τετάρτη, η HumanRights360 με την υποστήριξη του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες πέτυχε την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που καλούσε τις ελληνικές αρχές να επιληφθούν του ζητήματος.

Ευτυχώς, η στάση των ελληνικών αρχών, που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των προσφύγων και φέρεται να συνέβαλε στον πνιγμό ενός 4χρονου παιδιού, μεταβλήθηκε και η περιπέτειά τους έλαβε σήμερα αίσιο τέλος με τη μεταφορά τους και την υπαγωγή τους στις νόμιμες διαδικασίες. Οι οργανώσεις μας θα αναλάβουν την περαιτέρω νομική συνδρομή τους τόσο για τη διαδικασία ασύλου όσο και για τυχόν παραβιάσεις δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών.

Οι οργανώσεις μας θα αναλάβουν την περαιτέρω νομική συνδρομή τους τόσο για τη διαδικασία ασύλου όσο και για τυχόν παραβιάσεις δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ