Ιερέας σε άνεργη τρανς γυναίκα: «Τους ομοφυλοφιλους τους έχουμε αποδεχθεί και δεν τους καίμε, αλλά εσύ είσαι πλάσμα του διαβόλου»

Δηλώσεις στο 2020mag.gr της δικηγόρου της άνεργης τρανς γυναίκας που δέχθηκε χυδαία ρατσιστική επίθεση από ιερέα ναού της Καλλιθέας όπου και της αρνήθηκε την παροχή φαγητού από το συσσίτιο της εκκλησίας.

Ιερέας σε άνεργη τρανς γυναίκα: «Τους ομοφυλοφιλους τους έχουμε αποδεχθεί και δεν τους καίμε, αλλά εσύ είσαι πλάσμα του διαβόλου»
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Η μήνυση κατατέθηκε χθες, στη ΓΑΔΑ, στο τμήμα αντιρατσιστικής βίας, μέσα στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Πρόκειται για μία γυναίκα τρανς, η οποία έχει βάλει με δικαστική απόφαση ότι πρέπει να διορθωθεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης από άνδρα σε γυναίκα και το ονοματεπώνυμο από ανδρικό σε γυναικείο, όμως λόγω της πανδημίας δεν έχει προλάβει ακόμα να αλλάξει την ταυτότητά της καθώς θέλει μια γραφειοκρατία η όλη διαδικασία», δηλώνει στο 20/20 η δικηγόρος του Red Umbrella Athens, Αγγελική Σουγλέ, η οποία ανέλαβε τη νομική εκπροσώπηση της τρανς γυαίκας που έπεσε θύμα εκφοβισμού και τρανσφοβίας.

Τους ομοφυλοφιλους τους έχουμε αποδεχθεί, δεν τους καίμε, δεν τους πνίγουμε, τους καλούμε για μετάνοια, αλλά εσύ είσαι πλάσμα του διαβόλου

Η κ. Σουγλέ περιέγραψε στο 20/20 το περιστατκό στον ιερό ναό στην περιοχή της Καλλιθέας και την τραυματική εμπειρία της τρανς γυναίκας που απευθύνθηκε στην ενορία της για να συτιστεί. 

«Αυτή η γυναίκα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, είναι άνεργη και τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχε ξεκινήσει να πηγαίνει στο συσσίτιο του συγκεκριμένου ιερού ναού ώστε να παίρνει φαγητό.

Κάποια στιγμή, για το τυπικό του πράγματος, της ζήτησαν από την εκκλησία να δείξει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ώστε να λαμβάνει το συσσίτιο, τα οποία είναι εκκαθαριστικό με χαμηλό εισόδημα, αστυνομική ταυτότητα και λογαριασμό της ΔΕΗ ώστε να φαίνεται που είναι η κατοικία της.

Όταν λοιπόν προσκόμισε τα έγγραφα, διαπιστώθηκε πως τα στοιχεία των εγγράφων δε συνάδουν με την εξωτερική της εμφάνιση και αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για ένα τρανς άτομο. Έτσι λοιπόν και ενώ ο ιερέας δε συμμετείχε στη διανομή του φαγητού στο εξωτερικό του ναού, την οποία είχαν αναλάβει κάποιες γυναίκες, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας εμφανίστηκε ο ιερέας και με χυδαίο φρασαιολόγιο της είπε να μην ξαναπάει γιατί δεν είναι γυναίκα, είναι "άνδρας με βυζιά". Της είπε να πάει να κάνει τη δουλειά που ξέρει γιατί τα κονομάει και να βρει φαγητό από εκεί. Είπε επίσης πως "δε θέλουμε ανώμαλους εδώ", ενώ της ανέπτυξε και μια θεωρία ότι "τους ομοφυλοφιλους τους έχουμε αποδεχθεί, δεν τους καίμε, δεν τους πνίγουμε, τους αποδεχόμαστε και τους καλούμε για μετάνοια, αλλά εσύ είσαι πλάσμα του διαβόλου"».

Στη συνέχεια, όπως εξηγεί η δικηγόρος, «Η γυναίκα προσπάθησε να του πει πως ήρθε στον οίκο του Θεού και ότι αυτή είναι πλάσμα του Θεού και χρειάζεται φαγητό, ο ιερέας ήταν ανένδοτος. Η γυναίκα προσπάθησε δυο τρεις μέρες να ξαναπάει, αλλά οι γυναίκες που έκαναν τη διανομή ήταν φοβισμένες και της έδωσαν μόνο μία φορά κρυφά, λέγοντάς της "πάρτο αλλά φύγε γρήγορα γιατί αν με δει ότι σου έδωσα θα με σκοτώσει".
Ένας άνθρωπος που περίμενε και αυτός για να πάρει το φαγητό του, διαμαρτυρήθηκε και ο ιερέας του είπε ότι "αφού αντιμιλάς είσαι και εσύ τέτοιος".

Μιλάμε για μια κατάσταση εκφοβισμού με ξεκάθαρο ρατσιστικό κίνητρο, καθώς η διάκριση αυτή και η στέρηση φαγητού απ’ το συσσίτιο έγινε ξεκάθαρα εξαιτίας της τρανς ταυτότητας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κατατεθεί χθες (17/04) η μήνυση και επιφυλασσόμαστε να καταθέσουμε και αγωγή στο αστικό δικαστήριο για αποζημίωση λόγω προσβολής προσωπικότητας και για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί.

Επίσης, επειδή ο ιερέας επικαλέστηκε και αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου που δεν αποδέχεται την τρανς ταυτότητα και που εμείς αγνοούμε, θα απευθυνθούμε και στα αρμόδια όργανα της εκκλησίας για να διαπιστώσουμε και εμείς τι ακριβώς ισχύει.

Να πω εδώ, ότι αν είσαι άπορος δεν μπορείς να λάβεις συσσίτιο από όποια εκκλησία θέλεις. Αναγκαστικά πρέπει να πας στην εκκλησία της ενορίας σου», συμπλήρωσε η δικηγόρος της τρανς γυναίκας, Αγγελική Σουγλέ.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ