Η εξέταση του Γιάννη Λιγνάδη από την υπεράσπιση και το θεαματικό αυτογκόλ του Αλέξη Κούγια

Ο Αλέξης Κούγιας είναι ένας πολύ έμπειρος ποινικολόγος, ίσως ο πιο έμπειρος στην χώρα. Όμως όπως μάθαμε, με πικρό για την υπεράσπιση τρόπο, όπως υπάρχει ο «Δαίμονας του Τυπουγραφείου» για τους δημοσιογράφους υπάρχει και ο «Δαίμονας του Φωτοτυπείου» για τους δικηγόρους.

Η εξέταση του Γιάννη Λιγνάδη από την υπεράσπιση και το θεαματικό αυτογκόλ του Αλέξη Κούγια
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τη Δευτέρα 20 Ιουνίου είχαμε την εξέταση του μάρτυρα υπεράσπισης Γιάννη Λιγνάδη από τον Αλέξη Κούγια. Ο συνήγορος υπεράσπισης τα έκανε όλα καλά. Όλα; Θα επανέλθουμε σε αυτό. Ξεκίνησε με ερωτήσεις θέλοντας να αποδείξει τρια πράγματα: Πρώτον το «πογκρόμ» εναντίον όσων υπερασπίστηκαν τον Δημήτρη Λιγνάδη μέσα από δηλώσεις ή συνεντεύξεις, δεύτερον να αποδείξει τη «σκευωρία» εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη και τρίτον να αποδείξει πως από τα χιλιάδες παιδιά που πέρασαν από τα χέρια του Δημήτρη Λιγνάδη κανένα δεν έκανε καταγγελία.

Οπότε έκανε λόγο για ένα οργανωμένο σύνολο «σκευωρών» και «συνωμοτών» απαρτιζόμενο από άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, δημοσιογράφους, υποστηρικτές του «ψευδό#metoo» και την τραγουδίστρια της λυρικής, όπως ανέφερε σχετικά.

Όταν λοιπόν ρωτήθηκε για περιπτώσεις που είπαν κάτι θετικό ή αμφίσημο και ανακάλεσαν ή επεξήγησαν, όπως η περίπτωση Ορέστη Τζιόβα, που προέβη σε επεξηγήσεις της δήλωσής του με την οποία τόνισε ρητά πως όσοι επικοινωνούν με σκοπό τη δικαίωση δεν είναι συνωμότες, τότε ανέφερε μερικές ακόμα περιπτώσεις. Όπως του Αιμίλιου Χειλάκη, του Σάκη Ρουβά, της Σμαράγδας Καρύδη, του Σπύρου Παπαδόπουλου και άλλων, όπως έχει ειπωθεί και σε προηγούμενες μαρτυρίες. Ύστερα οι Γιάννης Λιγνάδης και Αλέξης Κούγιας μέτρησαν κατά προσέγγιση τα παιδιά στα οποία δίδασκε από θέση ευθύνης ο Δημήτρης Λιγνάδης. Πρόκειται για αριθμό που υπερβαίνει τις 3.000 παιδιά και εφήβους (1.500 μετρήθηκαν μόνο του Εθνικού). Οι επιθέσεις που ακολούθησαν ήταν κατά των Ναταλί Χατζηαντωνίου, Έλενας Ακρίτα και Σίσσυς Χρηστίδου.

Στη συνέχεια, ερωτήθηκε αναλυτικά για το Αρσάκειο και τις σχολές στις οποίες είχε διδάξει και αν υπήρχαν καταγγελίες, όπου απάντησε αρνητικά για τον Δημήτρη Λιγνάδη και θετικά για τον ίδιο. Τέλος, αναφέρθηκαν στο ουίσκι Cardhu που υπήρξε χορηγός σε παράσταση του Δ. Λιγνάδη, με αποτέλεσμα να έχει κάποια μπουκάλια στο σπίτι του (κάποιοι καταγγέλοντες ή μάρτυρες έκαναν λόγο για προσφορά ουίσκι). Όλα αυτά για να φτάσουμε στο χιτσκοκικό, γκρανγκινιολικό φινάλε, που θα έλεγε μια ψυχή:

Ο Αλέξης Κούγιας θέλησε να αποδείξει πως φωτογραφίες από το σπίτι του Δημήτρη Λιγνάδη είχαν κυκλοφορήσει από συνεντεύξεις και από φωτογραφίες του σκηνοθέτη και ηθοποιού στο Instagram. Άρα οι μάρτυρες μπορεί να βάσισαν τις (ψευδείς, κατά την υπεράσπιση) περιγραφές τους εκεί. Καλά ως εδώ; Απαντούσε ο ο Γιάννης Λιγνάδης, τον πίεζε και ο Αλέξης Κούγιας να απαντά με σύντομες φράσεις για να μην κουράζει το δικαστήριο, τύπου «απαντήστε σας παρακαλώ, ναι ή όχι», μια ωραία ατμόσφαιρα.

Ώσπου στις φωτογραφίες από το Instagram του Δημήτρη Λιγνάδη που ο αδερφός του Ιωάννης αναγνώριζε τα διάφορα μέρη του σπιτιού (εδώ είναι το σαλόνι, εδώ το μπαλκόνι κ.λπ.), ρωτάει η συνήγορος Υποστήριξης της Κατηγορίας Μαρία Κουρτέση, βασίλισσα γάτα ανάμεσα σε γάτες, από ποιού τον λογαριασμό στο Instagram είναι αυτές οι φωτογραφίες. Ε, τι τα θέλετε, οι φωτογραφίες ήταν από το instagram του κατήγορου και μηνυτή! Άρα απέδειξαν τη φυσική του παρουσία στον χώρο, κάτι που μπορεί να τους στοιχίσει την ίδια τη δίκη. Ο συνήγορος ζήτησε συγγνώμη από το δικαστήριο, είπε πως δεν ήθελε να παραπλανήσει και όλα καλά. Ήταν ένα εντυπωσιακό αυτογκόλ στο 93' από τον χώρο του κέντρου με ανάποδο ψαλίδι. Ένα αυτογκόλ που θα είχε αποφευχθεί, αν είχαν σημειώσει με μολύβι από ποιου τον λογαρισμό στο Instagram προέρχονται οι φωτογραφίες.

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ του Σοφοκλή Αρχοντάκη από την 24η δικάσιμο της 20ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ