Γιάννης Λιγνάδης στο Mega: «Φυσικά και μπορείς να κάνεις παρέα με ανηλίκους» (video)

O Γιάννης Λιγνάδης έδωσε μια σύντομη τηλεοπτική συνέντευξη, όπου μας ζητάει «να μην παίζουμε τις καλόγριες» και πως «Όλοι είμαστε αμαρτωλοί, όλοι έχουμε αμαρτίες, δηλαδή ποιoς έλεγε ότι δεν έχει;», αναφέροντας ως εντελώς φυσιολογικό ένας δάσκαλος να κάνει παρέα με ανήλικους μαθητές. 

Γιάννης Λιγνάδης στο Mega: «Φυσικά και μπορείς να κάνεις παρέα με ανηλίκους» (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η συνέντευξη του Γιάννη Λιγνάδη στη δημοσιογράφο Μαρία Κεφαλλονίτη για την εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι», που παρουσιάζει η Σίσσυ Χρηστίδου στι Mega (3/7).

Πώς σχολιάζετε την πρόταση του Εισαγγελέα, που δήλωσε την ενοχή για τους τρεις βιασμούς ανηλίκων και την απαλλαγή του αδερφού σας για την τέταρτη υπόθεση όπου ο μηνυτής δεν προσήλθε;

Δέχθηκα να μιλήσω στο κανάλι σας και μάλιστα σε μία εκπομπή που έχει πολλάκις «λιθοβολήσει» τον αδερφό μου, όθεν και έχει πλήξει και την υπόληψη του οικογενειακού ονόματος, με άκριτο κατά τη γνώμη μου και απαράδεκτο τρόπο. Δέχθηκα να μιλήσω, γιατί τώρα θεωρώ ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος και η συγκυρία όλη είναι για λόγο. Κοιτάξτε, να κρίνω την απόφαση του λειτουργού της δικαιοσύνης, του Εισαγγελέως, δεν είναι ούτε πρέπον. Δεν μου επιτρέπεται να μιλήσω γιατί αυτή τη στιγμή η διαδικασία της δίκης βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση.

Μεταξύ άλλων, είχατε αναφερθεί και στον Ορέστη Τζιόβα, που είχε αποκαλύψει ο ηθοποιός ότι γνώριζε ότι θα ακουστούν κάποια πράγματα για τον αδερφό σας και εσείς για εσείς την ώρα που καταθέτατε, μιλήσατε για ακόμη μια φορά για σκευωρία. Εμμένετε στην άποψή σας; Όντως πιστεύετε ότι υπάρχει κάποια σκευωρία;

Κοιτάξτε, είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Θεωρώ ότι η σκευωρία είναι η αιτία της εις βάρος του αδελφού μου διαβολής, έτσι; Και αυτό δεν είναι μία υπερασπιστική τακτική, ούτε ένα αφήγημα προς παραπλάνηση, όπως θέλουν κάποιοι να τα παρουσιάσουν, είναι η αλήθεια.

Αυτούς λοιπόν τους 5 μήνες έχετε μιλήσει με τον αδερφό σας; Σας έχει εξομολογηθεί κάτι; Σας έχει πει κάτι; Τι αισθανόταν, τι σκεφτόταν, τι λέγατε;

Όταν τον συναντώ απλώς καθόμαστε και μιλάμε, μπορεί και για άσχετα θέματα, μη νομίζετε ότι αρχίζουμε τις αποκαλύψεις, εξομολογήσεις και συναισθηματολογίες. Όλα αυτά δεν ξέρω, μπορεί να γίνονται σε άλλους ανθρώπους. Δεν γίνονται στην δική μας περίπτωση.

Πώς σχολιάζετε την φράση του κ. Κούγια, του δικηγόρου σας, που χαρακτήρισε τα φερόμενα ως θύματα «επαγγελματίες ομοφυλόφιλους»;

Εντάξει κοιτάξτε, όλοι τώρα επειδή έχουμε γίνει πολύ προσεκτικοί και υποτίθεται πρέπει να είμαστε politically correct σε αυτά που λέμε, ο κ. Κούγιας το εξήγησε τι εννοεί, ε εντάξει, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Δεν υπάρχει πρόβλημα; Τι εννοείτε;

Υπάρχουν ομοφυλόφιλοι που είναι επαγγελματίες. Απλώς ενοχλούν ίσως όταν ακούγονται σε μια κοινωνία που έχει αποσερνηθεί... που έχει βάλει ένα προσωπείο καλόγριας. Και όσον αφορά στο θέμα του θεάτρου που με ρωτήσατε (σ.σ. δεν τον ρώτησε), αυτές οι παθογένειες, τα έχω γράψει κιόλας, είναι αυτοάνοσα νοσήματα, δηλαδή τα γεννά ο ίδιος ο χώρος. Να μην παίζουμε τις καλόγριες, άμα είναι να γίνουμε όλοι, να γίνουμε όλοι όντως. Όλοι είμαστε αμαρτωλοί, όλοι έχουμε αμαρτίες, δηλαδή ποιος θα έλεγε ότι δεν έχει; Για πείτε μου;

Φυσικά, αλλά από αμαρτία σε αμαρτία υπάρχει και μια διαφορά, αν μου επιτρέπετε.

Ωραία και ο αδερφός μου λοιπόν όπως και εγώ, μπορεί να έχει αμαρτίες. Όμως στις αμαρτίες του δεν είναι ο βιασμός. Προφανώς και έχει αμαρτίες, όπως και όλοι έχουμε, σας είπα. Αν λοιπόν θέλουμε να θεραπευτούμε, υπάρχει ο τρόπος, έτσι; Ο τρόπος δεν είναι ούτε τα λαϊκά δικαστήρια, ούτε τα τηλεδικεία, ούτε οι κρεμάλες στο Σύνταγμα.

Στην κατάθεσή του ο αδερφός σας παραδέχτηκε ότι κάποιες στιγμές, έξω από τα θέατρα, μέσα στα θέατρα αλλά και στο κοινωνικό του περιβάλλον τέλος πάντων, έκανε παρέα με κάποιους ανηλίκους, είτε ήταν θαυμαστές του ή ήταν κάποιοι φίλοι του ή ήταν κάποιοι φοιτητές. Εσείς γνωρίζατε κάποιους από αυτούς τους νεαρούς; 

Φυσικά και μπορείς να κάνεις παρέα με ανηλίκους, εφόσον δεν είναι παραβατική η συμπεριφορά. Παλαιότερα στο σχολείο που δίδασκα, πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές πηγαίνανε με τους μαθητές τους στο θέατρο, πηγαίνανε σε πάρκα ψυχαγωγίας, τι θα πει αυτό δηλαδή; Υπάρχει μια δυνατότητα και δεν θεωρώ ότι είναι αθέμιτη.

Όταν ξεκίνησαν όλες αυτές οι φημολογίες για τον αδερφό σας, εσείς πέσατε από τα σύννεφα;

Από τα σύννεφα δεν έπεσα, αλλά η αλήθεια είναι ότι, ότι, τώρα να σας πω πως δεν αιφνιδιαστήκαμε από την σφοδρότητα, έτσι και την ας πούμε δριμύτητα του φαινομένου αυτού, θα ήμουν ανειλικρινής. Υπήρχαν εκβιασμοί, υπήρχε δηλαδή ένα κλίμα το οποίο προετοιμαζόταν και σίγουρα έβραζε. 

Έγινε πολύς ντόρος για το υλικό που υπήρχε στον υπολογιστή του Δ. Λιγνάδη και στο προσωπικό του κινητό που κατασχέθηκε από το σπίτι σας. Τελικά αυτό το υλικό θα συμπεριληφθεί στην τελική απόφαση του δικαστηρίου;

Αυτά νομίζω είναι άσφαιρα πυρά του δικηγόρου Υποστήριξης της Κατηγορίας, του κυρίου Βλάχου, το υλικό τέλος πάντων που υπήρχε, εννοείται ότι ήταν στη διάθεση τη δικιά μου, δηλαδή εννοώ μέσω του δικηγόρου έτσι; Εγώ κατ' αρχάς ήμουν παρών και στις έρευνες. Έτσι; Και κατ' οίκον. Δηλαδή ξέρω πολύ καλά τι βρέθηκε έτσι;
Πραγματικά σας μιλάω ήταν άνθρακες ο θησαυρός. Οι συνομιλίες δεν περιείχαν ανηλίκους, τα πρόσωπα έχουν ταυτιστεί, τα γνωρίζουμε, είναι μεγάλης ηλικίας, και όλο το ζήτημα ήταν φιάσκο. Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως. Είναι ένα φιάσκο. Και κάποια στιγμή θα μπορούσε κιόλας να βγει προς τα έξω για να γελάσει και ο κόσμος λίγο.


Βγήκαν στο «Πρώτο Θέμα» κάποιες συνομιλίες του αδερφού σας με τότε ανήλικα. Και γιατί λέω τότε ανήλικα… (διακόπτεται από τον Γ. Λιγνάδη)

Ναι, δεν ήταν σας λέω ανήλικα, τότε ήταν 26 χρόνων, οπότε αφήστε το. Δεν σας είπα ότι είναι φιάσκο;

Απλά σε κάποιον διάλογο -γιατί βγήκαν αρκετοί διάλογοι- λέει ο μικρότερος, τέλος πάντων, «πάω με τη μαμά μου στη λαϊκή αγορά».

Ναι. Αυτός λοιπόν είναι, ήταν τότε, 26 χρόνων. Δηλαδή με συγχωρείτε, εσείς δεν μπορείτε να πείτε «πάω με την μαμά μου στη λαϊκή αγορά;».

Τι πιστεύετε εσείς, ο αδελφός του Δημήτρη Λιγνάδη, ο Γιάννης Λιγνάδης, για το πώς θα κλείσει αυτή η δικαστική υπόθεση;

Θέλω να έχω σεβασμό στους θεσμούς. Λοιπόν, ξέρετε αυτά τα «έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη», εντάξει, τα λένε λίγο ρητορικά (σ.σ. εννοεί τυπικά, για την εύνοια της δικαιοσύνης). Ποια θα είναι η απόφαση, αν με ρωτάτε, δεν έχω, εγώ αυτό που θέλω, που θέλω, είναι να υπάρξει η αλήθεια, έτσι; Δηλαδή να βρεθεί η αλήθεια, η οποία, κατά την κρίση τέλος πάντων τη δικιά μου, ταυτίζεται με τη δικαίωση του αδερφού μου και την αθωότητά του.

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» του Mega:

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ