Ένοχοι για την υπόθεση trafficking της Ηλιούπολης - Απόφαση μετ’ επεισοδίων (video)

Είκοσι μέρες κράτησε η δίκη μιας υπόθεσης που θα έπρεπε να έχει διάρκεια έξι μήνες. Μία ήταν η ανήκουστη εισαγγελική πρόταση και ένα το επεισοδιακό τέλος, που πρώτα μας άφησαν άναυδους και οργισμένους και μετά έκπληκτους και ανακουφισμένους. Και κάπως ζαλισμένους, από τα χημικά.

Ένοχοι για την υπόθεση trafficking της Ηλιούπολης - Απόφαση μετ’ επεισοδίων (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Με συνοπτικές και μεθοδευόμενες διαδικασίες που κατήγγειλαν οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας Δήμητρα Κεραμυδά και Αντωνία Λεγάκη -χθες- μετά την εξωφρενική πρόταση αθώωσης από τον εισαγγελέα Χρήστο Καραγιάννη, με επιχειρήματα που θα ζήλευαν και οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι, η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που βγήκε πριν από λίγο, ήταν κι αυτή επεισοδιακή.

Αρχικά ακούστηκε η λέξη «αθώος» που προκάλεσε την οργή των συγκεντρωμένων στη δικαστική αίθουσα, με αποτέλεσμα η έδρα να αποχωρήσει πριν ολοκληρωθεί η ανάγνωση της απόφασης. Η οποία παρερμηνεύθηκε και έκανε τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν: «Πρώτα λέτε "σπάσε τη σιωπή" και ύστερα ξεπλένετε τον κάθε βιαστή», οι οποίοι στη συνέχεια απομακρύνθηκαν με χρήση χημικών μέσα στην αίθουσα του ΜΟΔ. 

Η αντίδραση δεν ήταν αδικαιολόγητη αφού, όπως οι δύο δικηγόροι κατήγγελλαν:

«Στην υπόθεση αυτή, η πολιτεία έχει πολύ ξεκάθαρα πάρει θέση από την αρχή:

  • Εξαφάνισε το κορίτσι για 24 ώρες. Στους γιατρούς του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματά» οι αστυνομικοί δήλωσαν ότι είναι κρατούμενη, με αποτέλεσμα να μην διεξαχθούν οι εξετάσεις που προβλέπονται για θύματα trafficking.
  • Δεν έγινε άρση απορρήτου του site διά του οποίου εξέδιδαν τα κορίτσια, παρότι και στο δικαστήριο το ζητήσαμε, με αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα να μην γνωρίζουμε ποιος ήταν ο διαχειριστής του.
  • Δεν εξετάστηκε ποτέ κανένα στοιχείο που να αφορά τον καταγγελθέντα ως βασικό συνεργό του αστυνομικού και τέταρτο κατηγορούμενο. Δεν κατασχέθηκαν κινητά του, δεν έφεραν στη δικογραφία ηλεκτρονικά μηνύματα από δικά του μέσα.
  • Δεν κλήθηκε ποτέ ούτε ως μάρτυς η γνωστή ως Μαρίνα, η οποία είχε καταγγελθεί ως ιδιοκτήτρια του παραπάνω site, ούτε όταν το ζητήσαμε εγγράφως στο δικαστήριο. (Σημειωτέον, θέσαμε υπόψη του δικαστηρίου ότι από το ρεπορτάζ των reportersunited.gr, προέκυψε ότι ήταν τότε ήδη κατηγορούμενη από τις Αρχές στην μεγάλη υπόθεση της Greek Mafia, ενέχεται δε, ως η ιδιοκτήτρια του οίκου ανοχής, στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό).
  • Δεν κλήθηκαν στο ακροατήριο, μάρτυρες αστυνομικοί και πολίτες ουσιώδεις για την απόδειξη της ενοχής των κατηγορουμένων. Όταν το ζητήσαμε, το αίτημά μας απορρίφθηκε.
  • Η υπόθεση προσδιορίστηκε να συζητηθεί στον δέκατο όγδοο μήνα μετά τη σύλληψη των κατηγορουμένων και λίγες ημέρες πριν την αποφυλάκιση τους, ενώ θα έπρεπε να προσδιοριστεί εντός έτους από τη σύλληψη.
  • Ως εκ τούτου, εξαναγκαστήκαμε να δικάσουμε υπόθεση κανονικής διάρκειας έξι μηνών, σε είκοσι μέρες. Σε μια διαδικασία πολύ βιαστική, με καθημερινές και ολοήμερες συνεδριάσεις, χωρίς περιθώρια προετοιμασίας για την επόμενη δικάσιμο. Λόγω της πίεσης του χρόνου, συχνά παραιτηθήκαμε οι ίδιες από την άσκηση δικαιωμάτων που θα επέφεραν καθυστέρηση στη διαδικασία, γνωρίζοντας ότι λήξη του δεκαοκταμήνου σημαίνει άμεσο κίνδυνο ζωής για τα κορίτσια.
  • Σημειώνουμε όμως ότι ανεξάρτητα από τις δικές μας προθέσεις, είχε καταστεί σαφές από την διευθύνουσα την συζήτηση, ήδη από την πρώτη δικάσιμο, ότι η απόφαση θα εκδοθεί πριν τα Χριστούγεννα. Πρωταρχικός λοιπόν στόχος της εκδίκασης ήταν η ταχύτητα, γεγονός που έφερε σε δεύτερη μοίρα την απόδειξη.
  • Η εισαγγελική πρόταση ήταν η τελευταία πράξη της πολιτείας, η οποία, μακριά από τις αντικειμενικές αποδείξεις που βρίσκονται στη δικογραφία (ηλεκτρονικές και ηχητικές επικοινωνίες που αποδεικνύουν πολυπρόσωπα κυκλώματα trafficking) και χωρίς καν να τις αξιολογεί, καταλήγει ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει να αθωωθούν διότι οι πράξεις ήταν επιλογή των κοριτσιών. Με άλλα λόγια, πιο παραδοσιακά, «τα θέλανε»…
  • Κόντρα σ’ αυτή την συμπεριφορά της πολιτείας, τα κορίτσια σώθηκαν από την κοινωνία. Από την αλληλέγγυα σερβιτόρα που είπε στο κορίτσι, «αν θες βοήθεια έλα σε μένα» και την διέσωσε, τις φεμινιστικές συλλογικότητες που την πλαισίωσαν από την αρχή, τις πολιτικές οργανώσεις και τους συλλόγους, όλους τους ανθρώπους που δεκαοχτώ μήνες τώρα υψώνουν «πύργο ατίθασο» απέναντι σ’ αυτούς εμπορεύονται παιδιά και στην πολιτεία που κάνει ότι μπορεί για να κοιτάξει απ’ την άλλη».

Σύνδεση που αγνοήθηκε

Το δικαστήριο προσπέρασε με τεράστια ευκολία την αποκάλυψη του Μπάμπη Πολυχρονιάδη στους Reporters United στις 13 Δεκέμβρη ότι  η «Μαρίνα», μητέρα του Γ.Λ., συγκατηγορούμενου και φίλου του αστυνομικού, φέρεται να είναι και η ιδιοκτήτρια του οίκου ανοχής στον Κεραμεικό, όπου φέρεται να εξέδιδε την 12χρονη ο Ηλίας Μίχος. H «Μαρίνα» εμφανίζεται και ως «ταμίας» στην υπόθεση της GreekPoliceMafia, συλλέγοντας τα χρήματα του κυκλώματος «προστασίας» οίκων ανοχής, προστασία την οποία παρείχε αστυνομικός διευθυντής, πρώην στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής. Η συνήγορος Α. Λεγάκη ζήτησε να αναφερθεί ο λόγος που η «Μαρίνα» δεν έχει κληθεί ακόμα να καταθέσει ενώ «τα στοιχεία της είναι γνωστά στην αστυνομία. Δεν κλήθηκε ποτέ η Δίωξη να δει σε ποιον ανήκει αυτό το σάιτ».

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, υπό την προεδρία της Στέλλας - Αθανασίας Μεσσήνη και των συνέδρων Ελένης Καραγιάννη και Παρασκευής Δρόσου, έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι απόφαση του ΜΟΔ επί της ενοχής, ανά κατηγορούμενο και κατηγορία:

Δ. Μπουγιούκος:

(α) Εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα προς τέλεση γενετήσιων πράξεων, τελεσθείσα κατά συρροή: αθώος για την Χ., ένοχος για την Ε.

(β) βιασμός κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή: αθώος.

(γ) ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη κατ’ εξακολούθηση: ένοχος.

(δ) οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση: ένοχος.

ΓΒ - Ντανιέλ:

(α) Διακίνηση ναρκωτικών υπό τη μορφή της αγοράς και της κατοχής: ένοχος για χρήση.

(β) Εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα προς τέλεση γενετήσιων πράξεων, στρεφόμενη και κατά ανηλίκου: ένοχος.

Πατέρας της Ε:

- Αθώος για όλες τις άλλες κατηγορίες πλην της παράνομης οπλοκατοχής.

Ι.Λ. και Μ.Σ. αθώοι για όλες τις κατηγορίες.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ