Κι άλλες τραγωδίες στο Αιγαίο - Κι άλλες ζωές χαμένες στη θάλασσα

Το Αιγαίο συνεχίζει να μετατρέπεται σε νεκροταφείο και παραμένει ένας αφιλόξενος τόπος για τους ξενιτεμένους που ψάχνουν μεσοπέλαγα την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Δύο ναυάγια μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν ψυχές, ανάμεσα τους βρέφη και παιδιά.

Κι άλλες τραγωδίες στο Αιγαίο - Κι άλλες ζωές χαμένες στη θάλασσα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Την Δευτέρα 06/02 ναυάγιο προσφύγων έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Λέρου, με τέσσερα θύματα, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά. Μια γυναίκα που βρέθηκε νεκρή ήδη από τις πρώτες ώρες της επιχείρησης εντοπισμού και διάσωσης των αγνοουμένων, ενώ τα παιδιά εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου και κατέληξαν.

Από το ναυάγιο διασώθηκαν 39 άνθρωποι, ανάμεσα τους πολλά βρέφη και παιδιά, ενώ ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί πόσα άτομα επέβαιναν συνολικά στη λέμβο, η οποία βυθίστηκε, ενώ στην περιοχή βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη έρευνα από τρία πλωτά του Λιμενικού και ελικόπτερο super puma, για τον εντοπισμό τυχόν άλλων επιβαινόντων.

Στο μεταξύ, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου φιλοξενούνται 17 άντρες και 17 γυναίκες, ενώ παραμένουν στο νοσοκομείο 3 παιδιά και ακόμη 3 ενήλικες. Οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι αφρικανικής καταγωγής και σύμφωνα με το Λιμενικό, φέρεται να ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τα τουρκικά παράλια.

Ιδιώτης ειδοποίησε για την ύπαρξη σορού στη θάλασσα

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, συναγερμός σήμανε όταν ένας ιδιώτης ενημέρωσε της Αρχές σχετικά με σορό που εντόπισε στη θάλασσα, και στήθηκε άμεσα επιχείρηση υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας - Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), ενώ, παράλληλα πραγματοποιήθηκαν έρευνες και από την ΕΛ.ΑΣ. στη ξηρά.

Στο σημείο επικρατούσε έντονη κακοκαιρία, με τους άνεμους να φτάνουν τα 6 μποφόρ.

Συνελήφθησαν 2 άτομα

Κατά την προανακριτική διαδικασία που διενεργήθηκε από το Λιμενικό διαπιστώθηκε ότι φερόμενοι ως υπεύθυνοι για το ναυάγιο είναι ένας 17χρονος και ένας 30χρονος, οι οποίοι επέβαιναν στη λέμβο που ναυάγησε.

Οι δύο αλλοδαποί συνελήφθησαν και κατηγορούνται για διευκόλυνση εισόδου στο ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών χωρίς να υποβληθούν στον προβλεπόμενο έλεγχο, για παράνομη είσοδο στη χώρα, για πρόκληση ναυαγίου, για έκθεση ζωής σε κίνδυνο και για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι συνελήφθησαν και κατηγορούνται για τα παραπάνω αδικήματα, να σημειωθεί ότι δεν είναι γνωστό εάν πρόκειται για τους πραγματικούς διακινητές ή αν απλά πήραν την κατάσταση στα χέρια τους σε μια προσπάθεια να διασώσουν μια παρατημένη μεσοπέλαγα λέμβο προκειμένου να σώσουν περισσότερες ζωές.

Η πρακτική αυτή είναι συνηθισμένη και την έχουμε δει να επαναλαμβάνεται, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Μοχάμαντ Χανάντ Αμπντί, ενός Σομαλού πρόσφυγα που ήθελε απλά να σώσει τους συνανθρώπους του, αναλαμβάνοντας τον χειρισμό της βάρκας που επέβαιναν 31 πρόσφυγες, την οποία είχε εγκαταλείψει ο διακινητής, και καταδικάστηκε σε 142 χρόνια φυλάκιση.

Τραγωδία και στη Λέσβο

Λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την τραγωδία στη Λέρο, έρχεται ακόμα ένα ναυάγιο στα ανοιχτά της Λέσβου, στο οποίο, σύμφωνα με τους διασωθέντες, επέβαιναν περίπου 41 άνθρωποι, εκ των οποίων τρεις έχουν ανασυρθεί νεκροί και 19 έχουν διασωθεί, ενώ αγνοούνται ακόμα τουλάχιστον 19 άνθρωποι.

Στο σημείο του ναυαγίου επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, οι οποίες οδήγησαν τη βάρκα που επέβαιναν οι πρόσφυγες σε συντριβή πάνω σε βράχια, λόγω μεγάλων κυμάτων, με τους ανέμους να φτάνουν τα 6 μποφόρ.

Μεταξύ των διασωθέντων, οι δέκα έχουν μεταφερθεί με συμπτώματα υποθερμίας στο νοσοκομείο, ανάμεσα τους και ένα παιδί, και ακόμη μια γυναίκα η οποία έχει υποστεί κάταγμα, ενώ οι υπόλοιποι οκτώ έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου.

Παράλληλα, διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό και την διάσωση των ανθρώπων, με την συμμετοχή δύο πλωτών του Λιμενικού Σώματος, ένα ΠΑΘ και ένα ελικόπτερο Super Puma.

Σε ανακοίνωση για το περιστατικό που εξέδωσε το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος αναφέρονται τα εξής:

«Σε εξέλιξη βρίσκεται, από πρωινές ώρες σήμερα, επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, προς εντοπισμό αγνοούμενων αλλοδαπών στην θαλάσσια περιοχή ''Προβοσκίδα'' ανατολικά της Λέσβου. Ειδικότερα, μετά από εντοπισμό λέμβου σε βραχώδες σημείο στην ως άνω περιοχή, ξεκίνησαν άμεσα έρευνες από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.)του Λιμενικού,  δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας από αέρος, ενώ από ξηράς επιχειρούν στελέχη του Λιμενικού και κλιμάκια ΕΛ.ΑΣ και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 16 αλλοδαποί, ενώ έχουν ανασυρθεί τρεις σοροί.

Κατά δήλωσή τους, επέβαιναν περίπου 41 άτομα σε λέμβο, η οποία είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια. Να σημειωθεί ότι, κατά τον εντοπισμό τους, κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο). Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι δυσμενείς με ανέμους βορειοανατολικούς εντάσεως 6 BF».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ