Στο ίδιο έργο θεατές: Ελεύθερος ο Πέτρος Φιλιππίδης, αλλά καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλάκισης

«Μπράβο, επιτέλους» ακούστηκε στη δικαστική αίθουσα από το περιβάλλον του Πέτρου Φιλιππίδη, μετά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου να δώσει αναστολή στην έφεση της ποινής των 8 ετών κάθειρξης. Ποινή ενοχής που επιβλήθηκε για τις δύο απόπειρες βιασμού ομόφωνα.

Στο ίδιο έργο θεατές: Ελεύθερος ο Πέτρος Φιλιππίδης, αλλά καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλάκισης
ΠΡΟΒΟΛΗ

Αθώος για τον βιασμό κατ’ εξακολούθηση και ένοχος για τις δύο απόπειρες βιασμού. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, μετά από διαδικασία σχεδόν ενός χρόνου, ανακοίνωσε την απόφασή του στον κατηγορούμενο και στις τρεις γυναίκες που προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη.

Ομόφωνες και οι τρεις αποφάσεις που αφορούν μία δίκη μέγιστης σημασίας για το ελληνικό #ΜeToo. Ομόφωνα ένοχος για δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος δύο γυναικών συναδέλφων του και αθώος ομόφωνα -λόγω αμφιβολιών- για το αδίκημα του βιασμού κατ' εξακολούθηση σε βάρος άλλης γυναίκας ηθοποιού. Ο Πέτρος Φιλιππίδης έφτασε στη δικαστική αίθουσα συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του, από τη σύζυγο του Ελπίδα Νίνου και τον γιο τους, Δημήτρη.

Η απόφαση των τριών τακτικών δικαστών και των τεσσάρων ενόρκων είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης κι επίπονης διαδικασίας. Με μαρτυρίες των ίδιων των ηθοποιών, μαρτυρίες συναδέλφων τους που κατέθεσαν για το άλλο πρόσωπο του, αλλά και μαρτυρίες που τον υπερασπίστηκαν. Οι δικαστές και οι ένορκοι επί της ουσίας ακολούθησαν την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Στέλλας Στόγια. Από εκείνη άκουσε μέσα σε κλοιό αστυνομικών να προτείνει στους δικαστές να πουν «όχι» στην αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.  Αργότερα -σήμερα- ομόφωνα απέρριψε το δικαστήριο και τα δύο ελαφρυντικά που ζήτησε ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης, με την εισαγγελέα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου να προτείνει κάθειρξη έξι ετών για κάθε μία από τις δύο απόπειρες βιασμού για τις οποίες κρίθηκε ένοχος. Ο συνήγορος του κατηγορούμενου Μ. Δημητρακοπουλος απευθύνθηκε στον κατηγορούμενο λέγοντας είναι πεπεισμένος για την αθωότητά, του σημειώνοντας ότι στο εφετείο η απόφαση «θα γκρεμιστεί». «Είναι έωλη η απόφαση» ανέφερε χαρακτηριστικά και ζήτησε την επιβολή μικρότερης ποινής.

Κάθειρξη οκτώ ετών για τις δυο απόπειρες βιασμού για τις οποίες κρίθηκε ομόφωνα ένοχος χωρίς κανένα ελαφρυντικό

Την επιβολή 6 ετών κάθειρξης για την πρώτη απόπειρα βιασμού και 5 ετών για τη δεύτερη αποφάσισε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για τον Πέτρο Φιλιππίδη. Η εισαγγελέας πρότεινε να συγχωνευθεί η ποινή του στα 8 χρόνια κάθειρξης, πρόταση που υιοθετήθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Οι δικαστές υιοθέτησαν πλήρως και την εισαγγελική πρόταση για αναστολή της ποινής του και του επέβαλαν τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης του στο αστυνομικό τμήμα το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα.

Το σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης

«Απαιτείται θετική συμπεριφορά του δράστη για μεγάλο διάστημα. Πρέπει να έχει τέτοια συμπεριφορά ώστε να δημιουργείται στους τρίτους απορία σχετικά πώς αυτός ο άνθρωπος τέλεσε αδίκημα. Δεν αρκεί η μη τέλεση από τον κατηγορούμενο αξιόποινων πράξεων, αλλά απαιτείται η τέλεση θετικών περιστατικών. Αναφέρθηκε όλως αορίστως ότι από το 2014 και έπειτα δεν ακούστηκε τίποτα σε βάρος του κατηγορουμένου. Ο κατηγορούμενος επικαλείται περιστατικά της συνήθους συμπεριφοράς και ότι δεν ακούστηκε κάτι σε βάρος του. Αυτό δεν είναι ακριβές κατά την κρίση μου και επικαλούμαι την κατάθεση του στελέχους του Ant1 για παρενόχληση το 2016 και την κατάθεση της κ. Δροσάκη για περιστατικά με το 2014», είπε η εισαγγελέας για το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και ζήτησε να απορριφθεί και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου: «Το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος διαθέτει λευκό ποινικό μητρώο δεν αρκεί από μόνο του. Οι πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε ο κατηγορούμενος, δεν ήταν «παραφωνίες» στην υπόλοιπη ζωή του. Ο κατηγορούμενος έχει λευκό ποινικό μητρώο και ότι ήταν ελεήμων. Ισχυρισμός που προβάλλεται αορίστως κατά τη γνώμη μου. Η συμπεριφορά του κατηγορουμένου δεν ήταν «παραφωνία» ή έκπληξη σε σχέση με την προηγούμενη ζωή του. Είχε προηγηθεί αντικοινωνική συμπεριφορά από μέρους και ενδεικτικά αναφέρω όσα κατέθεσε η Εβελινα Παπούλια για περιστατικά το 1996».

Προκλητικός μέχρι τέλους

Ο ίδιος ο Πέτρος Φιλιππίδης, σε μια θυμωμένη απολογία, είχε δήλωσε αθώος, λέγοντας μεταξύ άλλων: 

«Είμαι χορτάτος από αγάπη θαυμασμό, έρωτα δεν έχω καμία ανάγκη να κάνω τέτοια πράγματα» 

«Με είπαν μαλάκα, με είπαν βιαστή. Δεν είμαι βιαστής, δεν έχω λόγο να είμαι. Με είπαν ελεεινό και τρισάθλιο» 

Τον Ιούλιο του 2021 ο ηθοποιός απολογείται κάτω από άκρα μυστικότητα στην 15η τακτική ανακρίτρια και αρνείται τις πράξεις που του αποδίδονται στην δικογραφία που είχε σχηματιστεί εις βάρος του. Η δικογραφία περιέχει την έρευνα για τις καταγγελίες τριών ηθοποιών και που αρχικά είχαν προσφύγει στο πειθαρχικό όργανο του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) όπου και περιέγραψαν όλα όσα υπέστησαν από τον συνάδελφο τους. Ο Πέτρος Φιλιππίδης κατηγορείται από γυναίκα συνάδελφό του για βιασμό που φέρεται να τελέστηκε το 2008. Οι δύο απόπειρες βιασμού, σύμφωνα με τις υπόλοιπες δύο καταγγέλλουσες, τελέστηκαν το 2010 και το 2014, αντίστοιχα. Όπως συμπεραίνεται από τις δύο καταγγελίες για απόπειρα βιασμού, ο Πέτρος Φιλιππίδης φέρεται να χρησιμοποιούσε παρόμοια τακτική έναντι, καθώς οι δύο συνάδελφοί του περιγράφουν πως όταν παρά την βία που τους ασκήθηκε, ο ηθοποιός δεν πέτυχε τον σκοπό του, αλλά τις απειλούσε με επαγγελματικό αποκλεισμό τους από τον χώρο του θεάματος.

Ανακρίτρια και εισαγγελέας, δεν πείθονται με τους ισχυρισμούς και την απολογία του ηθοποιού και ζητούν την προφυλάκισή του.

Στο βούλευμα που εκδίδεται για την παραπομπή του, οι δικαστές αναφέρουν πως «είχε μεθοδολογία και σχέδιο στον τρόπο προσέγγισης των θυμάτων του, εκμεταλλευόμενος τη θέση ισχύος, το εγνωσμένο κύρος και την καταξίωσή του στον χώρο, όντας ηθοποιός, σκηνοθέτης, θιασάρχης, επεδίωκε συναντήσεις με τα θύματά του με αφορμή τη λήψη βιογραφικών».

Στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης δρούσε «εκμεταλλευόμενος την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του και την ανάγκη τους για εύρεση εργασίας», απομόνωνε τα θύματά του φερόμενος «με ιδιαίτερη σκληρότητα, επιμονή και αναλγησία κατά τις επιθέσεις και χωρίς να πτοείται από τη σθεναρή αντίσταση, τις φωνές, τα κλάματα και τον τραυματισμό των παθουσών κατά την απόπειρα διαφυγής τους».

Η Εισαγγελέας Έδρας του ΜΟΔ Στέλλα Στόγια απάντησε στο «γιατί τώρα;» λέγοντας: «Γιατί τώρα ένιωσαν έτοιμες! Γιατί τώρα ένιωσαν δυνατές».

Και απέδωσε στον Φιλιππίδη το «σύνδρομο του εξουσιαστή» ο οποίος «δεν δεχόταν τα όχι» λέγοντας: «Καταχράστηκε την ισχυρή του θέση, ο κατηγορούμενος ενεργώντας με έπαρση, έχοντας εξουσιαστική συμπεριφορά, συμπεριφερόταν σαν κακομαθημένο παιδί που δεν μπορούσε να ακούσει όχι. Και όταν άκουγε το όχι γινόταν αγρίμι. Το όχι το άκουγε σαν ναι».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ