ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Απαιτούμε να προστατευτεί η 12χρονη από τον Κολωνό»

Ανακοίνωση, με αφορμή την επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκε η 12χρονη την περασμένη Δευτέρα, εξέδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κάνοντας έμμεσα λόγο για συγκάλυψη του κυκλώματος, του οποίου ήταν θύμα η ανήλικη. Ταυτόχρονα, η επιτροπή αλληλεγγύης στη 12χρονη, σε ανακοίνωση της, επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια στοχοποίησης του θύματος από τον κ. Θεοδωρικάκο, τονίζοντας ότι ακόμα δεν έχουν διερευνηθεί άλλες επιθέσεις σε βάρος της ανήλικης.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Απαιτούμε να προστατευτεί η 12χρονη από τον Κολωνό»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Την Δευτέρα 3/04, η 12χρονη, θύμα μαστροπείας στον Κολωνό, δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι μέσα στο σπίτι της. Λίγους μήνες πριν, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, είχε αποκαλύψει τα στοιχεία του κοριτσιού. Ήταν αναμενόμενο ότι με αυτή την αποκάλυψη, αργά ή γρήγορα, θα έθετε σε κίνδυνο την ακεραιότητα της 12χρονης. 

Τόσο ο δικηγόρος, όσο και η μητέρα της, κατήγγειλαν ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η ανήλικη δέχεται επίθεση. Πρόκειται για μια υπόθεση που, εκτός του ότι έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη, εμπλέκει επίσης πολλά άτομα, καθώς όλα δείχνουν πως πίσω από την υπόθεση κρύβεται κύκλωμα, το οποίο προσπαθεί να την τρομοκρατήσει για να φιμώσει την 12χρονη κοπέλα.

Το περιστατικό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να καταγγέλλει, σε ανακοίνωση της, ότι «Στην υπόθεση του Κολωνού προσπαθούν να πείσουν ότι είναι ένα “περιορισμένο” στη γειτονιά κύκλωμα ενώ όλος ο κόσμος πιστεύει ότι πρόκειται για κύκλωμα με βαθιές ρίζες που οι έρευνες της αστυνομίας δεν αγγίζουν».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το σύστημα «αφήνει απροστάτευτους τους φτωχούς», καλύπτοντας τα κυκλώματα «που το ίδιο δημιουργεί» και απαιτεί να στηριχθεί η ανήλικη κοπέλα και η οικογένεια της με κάθε δυνατό τρόπο.

Την ίδια στιγμή, μετά τη επίθεση σε βάρος της κοπέλας, ανακοίνωση εξέδωσε και η επιτροπή αλληλεγγύης στη 12χρονη, στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ξεκίνησε ένας νέος Γολγοθάς» για την ανήλικη.

Μάλιστα, η επιτροπή καταγγέλλει ότι όταν η κοπέλα κλήθηκε να δώσει κατάθεση για το περιστατικό «βρέθηκε αντιμέτωπη με εκφοβιστική ανάκριση επί τετράωρο, διαδικασία που αφορά κατηγορουμένους ενώ το 12χρονο παιδί είναι θύμα το ίδιο».

Τονίζει, επίσης, ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, «προσπάθησε να ακυρώσει την κατάθεση του ανήλικου θύματος, πριν καν ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία που οι υπηρεσίες ανέλαβαν να διενεργήσουν», στοχοποιώντας το θύμα και παράλληλα συγκαλύπτοντας τους θύτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η επιτροπή αλληλεγγύης στη 12χρονη, ακόμα δεν έχουν διερευνηθεί όλες οι προηγούμενες καταγγελίες που αφορούν επίθεση ή και παρενόχληση της ανήλικης, που προηγούνται της επίθεσης με μαχαίρι στο σπίτι της.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

«Απαιτούμε να προστατευτεί η 12χρονη από τον Κολωνό - Να ανατρέψουμε το σάπιο σύστημά τους

Άφωνη αρχικά και εξοργισμένη πλέον παρακολουθεί η κοινωνία την εξέλιξη της υπόθεσης της 12χρονης από τον Κολωνό, που έπεσε θύμα μαστροπείας και βιασμών από κύκλωμα με επικεφαλής τον Ηλία Μίχο. Έξι μήνες μετά η 12χρονη δέχεται επίθεση με μαχαίρι μέσα στο σπίτι στο οποίο διαμένει, στοχοποιημένη και εγκαταλειμμένη από κυβέρνηση και κράτος.

Πρώτα έβαλαν στη φυλακή τη μητέρα του παιδιού. Μετά το άφησαν χωρίς υποστήριξη. Και μετά η υφυπουργός Εργασίας Μιχαηλίδου κοινοποίησε τον τόπο διαμονής του. Η 12χρονη και ο αδελφός δέχονταν απειλές, όπως κατήγγειλαν οι δικηγόροι της οικογένειας, και όμως έμειναν απροστάτευτοι. Η επίθεση με μαχαίρι από κουκουλοφόρο άντρα που απείλησε και χτύπησε τη 12χρονη, όπως καταγγέλλουν οι δικηγόροι της, έγινε λίγο αφότου δήλωσε ότι θέλει να καταθέσει ξανά και να κατονομάσει και άλλα πρόσωπα -αίτημα που απέρριψε πριν λίγες μέρες η ανακρίτρια και τώρα υποβάλλουν ξανά οι δικηγόροι της.

Την ώρα που ο καταδικασμένος για βιασμούς Λιγνάδης κυκλοφορεί ελεύθερος, η μητέρα του παιδιού χωρίς αποδεικτικά στοιχεία βρίσκεται στη φυλακή.

Στην υπόθεση του Κολωνού προσπαθούν να πείσουν ότι είναι ένα “περιορισμένο” στη γειτονιά κύκλωμα ενώ όλος ο κόσμος πιστεύει ότι πρόκειται για κύκλωμα με βαθιές ρίζες που οι έρευνες της αστυνομίας δεν αγγίζουν.

Απέναντι σε αυτό το ζοφερό κλίμα, απέναντι στη σήψη που πια τους είναι αδύνατο να κρύψουν, το κίνημα βγαίνει ξανά και ξανά στον δρόμο φτιάχνοντας ανθρώπινο ποτάμι στις γειτονιές και ορθώνει το δικό του τείχος προστασίας γύρω από τη 12χρονη.

Το σύστημα που γεννά Τέμπη είναι αυτό που γεννά και παιδοβιαστές. Όχι μόνο διαλύει τις κοινωνικές υπηρεσίες αφήνοντας απροστάτευτους τους φτωχούς αλλά δίνει και κάλυψη στα κυκλώματα που το ίδιο δημιουργεί.

Μπορούμε και πρέπει να φτιάξουμε μια άλλη κοινωνία που θα προστατεύει τα παιδιά της.

Καμία συγκάλυψη του κυκλώματος μαστροπείας. Απαιτούμε να στηριχτεί με κάθε τρόπο η 12χρονη και η οικογένειά της.

Όσο την απειλούν να μη μιλάει, θα γινόμαστε όλο και πιο δυνατά η φωνή της εμείς».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της επιτροπής αλληλεγγύης στη 12χρονη

«ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΔΟΛΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ 12χρονη

Ξεκίνησε ένας νέος Γολγοθάς για την 12χρονη θύμα βιασμού και εμπορίας από τον Κολωνό.

Μετά την καταγγελία από τη θεία της 12χρονης στις 4/4 για το γεγονός της επίθεσης από άγνωστο άνδρα στο σπίτι που διαμένει και τον τραυματισμό της, το τοπικό αστυνομικό τμήμα που διαμένει, ξεκίνησε ένα νέο γύρο εξαντλητικών καταθέσεων-ανακρίσεων, πέρα από την αρχική της κατάθεση.

Το αστυνομικό τμήμα κάλεσε στις 5/4 τη 12χρονη και έδωσε κατάθεση-ανάκριση και θέλουν να συνεχιστεί και σήμερα (6/4). Το ανήλικο θύμα βρέθηκε αντιμέτωπο με εκφοβιστική ανάκριση επί τετράωρο, διαδικασία που αφορά κατηγορουμένους ενώ το 12χρονο παιδί είναι θύμα το ίδιο. Πως προχωράει η ουσιαστική έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη;

Η αστυνομία οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την ανακριτική αυτή μέθοδο σε βάρος της ανήλικης καταγγέλλουσας.

Αυτή η τακτική συνοδεύτηκε από απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού «προστασίας του πολίτη», Θεοδωρικάκου, ο οποίος στοχοποίησε το ανήλικο θύμα παιδοβιασμού, δηλώνοντας «στοιχεία» σε τηλεοπτικά πάνελ σχετικά με ιατροδικαστική έκθεση που δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα. Δημιουργεί ελγιεινή εντύπωση ότι ο υπεύθυνος υπουργός προσπάθησε να ακυρώσει την κατάθεση του ανήλικου θύματος, πριν καν ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία που οι υπηρεσίες ανέλαβαν να διενεργήσουν. Θεωρητικά, ο αρμόδιος υπουργός όφειλε με πολύ προσοχή και φειδώ να τοποθετείται ώστε να προστατεύει ένα ανήλικο παιδί από κάθε κακόβουλη επίθεση που μπορεί να δεχτεί. Αντ’ αυτού, το στοχοποίησε με τις δηλώσεις του. Η οργή για την τακτική αυτή μεγαλώνει γιατί μέχρι τώρα δεν έχουν διερευνηθεί όλες οι προηγούμενες καταγγελίες:

  • Ποια υπηρεσία έδωσε εντολή στην ομάδα της ΟΠΚΕ να σταματήσει με προτεταμένα τα όπλα, αυτοκίνητο της ασφάλειας που μετέφερε στις 3/2 τα δυο ανήλικα παιδιά και τη θεία, μετά από πολύωρη κατάθεση της μικρής στην Αθήνα, και γιατί;
  • Ποιες ενέργειες έγιναν από τις αρχές μετά την καταγγελία στις 3/3 για πέτρες που πετάχτηκαν και έσπασαν τα τζάμια του σπιτιού που φιλοξενείται το παιδί; Ποιο είναι το πόρισμα και πού κατέληξε;
  • Σε ποιους ανήκει το αυτοκίνητο, του οποίου τα στοιχεία της πινακίδας δόθηκαν επίσημα στις αρχές, γιατί διαπιστώθηκε ότι μέσα από αυτό, άτομο με καλυμμένα χαρακτηριστικά, φωτογράφιζε τα ανήλικα παιδιά;
  • Ποιες είναι οι επιστημονικές κατευθύνσεις των παιδοψυχολόγων για τον τρόπο με τον οποίο οφείλει η πολιτεία να προστατεύει το ανήλικο θύμα παιδοβιασμού σχετικά με τις ανακρίσεις; Ποιες ενέργειες γίνονται ώστε να προστατεύεται ο ψυχισμός του παιδιού;
  • Γιατί η αστυνομία συνεχίζει την απαράδεκτη τακτική πολύωρων-εξαντλητικών ανακρίσεων προς τη μικρή, με αποτέλεσμα τον ψυχικό επανατραυματισμό της;

Απαιτούμε να σταματήσει η στοχοποίηση της 12χρονης από τις διωκτικές αρχές και να σταματήσουν οι πολύωρες ανακρίσεις της.

Κάτω τα χέρια σας από τα παιδιά- τα υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ 12ΧΡΟΝΗ»

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ