Παραλήρημα Σκέρτσου: Μετά τον ΟΟΣΑ, τώρα αμφισβητεί και τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα

Φαίνεται πως για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Άκη Σκέρτσο, η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του ΟΟΣΑ δεν ήταν αρκετή, γι’ αυτό και βρήκε την ευκαιρία να ξεσπάσει και κατά δεύτερου διεθνούς οργανισμού, αυτή τη φορά κατά των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Παραλήρημα Σκέρτσου: Μετά τον ΟΟΣΑ, τώρα αμφισβητεί και τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για τη θέση της χώρας στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος ξέσπασε κατά των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, που δημοσιεύουν την έκθεση, ενώ μάλιστα εξαπέλυσε πυρ και κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως ήταν αναμενόμενο.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από δήλωσή του αμφισβητεί για άλλη μία φορά τα κριτήρια με βάση τα οποία κατατάσσεται η κάθε χώρα από τους ΔΧΣ, κάνοντας λόγο για «εμφανή έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας στα κριτήρια αξιολόγησης».

Επιστρατεύοντας ειρωνικό τόνο, συνεχίζει αναφέροντας πως, σύμφωνα με την έκθεσή τους «η ελευθερία του Τύπου ανθεί σε στρατιωτικά και αυταρχικά καθεστώτα ή σε χώρες που σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους, όπως η Μπουρκίνα Φάσο» και «"υποφέρει" στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες που έχουν βαθιά ριζωμένο τον σεβασμό στην ελευθερία και ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, όπως η Ελλάδα».

«Ασχολούμαστε με αυτή την κατάταξη, παρά την εμφανή έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας στα κριτήρια αξιολόγησης, διότι η ελευθερία του Τύπου είναι πολύ σοβαρό αγαθό δημοκρατίας ώστε να το αφήνεις σε "ρεπόρτερ χωρίς σύνορα", που αντίθετα με τον τίτλο τους ζουν μέσα σε κλειστά σύνορα ιδεών».

Η επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ευθύς αμέσως επιτίθεται προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναμασώντας τα περί «ΣΥΡΙΖΑ channel». Η απάντησή του προς «αυτούς που ονειρεύονται απολυταρχικά καθεστώτα ως “παράδεισους” για την ελευθερία του Τύπου» είναι πως «η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι πάντα εύθραυστη και “δυστυχώς ποτέ δεν είναι αρκετή”. Γι’ αυτό και χρειάζεται συνεχή φροντίδα, μνήμη και αγώνες για να την προστατεύουμε από τους εχθρούς της».

Η έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα δεν έμεινε ασχολίαστη από την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου, η οποία, μέσα από νέα ανακοίνωση αναφέρει:

«Στην παγκόσμια κατάταξη, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται μέχρι τη θέση 55. Η Ελλάδα όμως βρίσκεται στη θέση 107», σημειώνει, σχολιάζοντας πως «μπορούμε ωστόσο να περηφανευόμαστε πως ξεπεράσαμε το Τσαντ».

Και καταλήγει αναρωτώμενη αυτό που σκεφτόμαστε όλοι: «Άραγε ο κ. Μητσοτάκης θα αμφισβητήσει και αυτά τα στοιχεία όπως έκανε με τον ΟΟΣΑ;».

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση του Άκη Σκέρτσου:

«Κατά τους "Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα" η ελευθερία του Τύπου ανθεί σε στρατιωτικά και αυταρχικά καθεστώτα ή σε χώρες που σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους, όπως η Μπουρκίνα Φάσο που βρίσκεται στη θέση 58 της φετινής τους κατάταξης ως προς την ελευθερία του Τύπου, η Γουινέα που βρίσκεται στη θέση 85, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα Μπισάου στις θέσεις 74 και 78 αντίστοιχα. Αντίθετα, κατά την ίδια οργάνωση, ο Τύπος «υποφέρει» στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες που έχουν βαθιά ριζωμένο τον σεβασμό στην ελευθερία και ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, όπως η Ελλάδα την οποία κατατάσσει στη θέση 107 (!!!).

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Τύπος και τα ΜΜΕ θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση αν είχε δημιουργηθεί το ΣΥΡΙΖΑ channel με τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα. Ευτυχώς το ανεξάρτητο ΕΣΡ αλλά και το ανώτατο ειδικό δικαστήριο είχαν διαφορετική άποψη και μας γλύτωσαν από τέτοιου τύπου "ελευθερία".

Το να συγκρίνεται η Ελλάδα, όπου ακόμη και το ρυπαρό "Μακελειό" κυκλοφορεί ελεύθερα, με απολυταρχικά, σκοταδιστικά καθεστώτα, απλώς χαρακτηρίζει τους συντάκτες της έκθεσης.

Σε αυτούς που ονειρεύονται, λοιπόν, απολυταρχικά καθεστώτα ως «παράδεισους» για την ελευθερία του Τύπου, ένα έχουμε να πούμε:

Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι πάντα εύθραυστη και «δυστυχώς ποτέ δεν είναι αρκετή». Γι’ αυτό και χρειάζεται συνεχή φροντίδα, μνήμη και αγώνες για να την προστατεύουμε από τους εχθρούς της. Όπως δηλαδή ο αγώνας που κερδίσαμε χθες, με απόντες τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, μετά την απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία του Αρείου Πάγου να απαγορεύσει στην εγκληματική οργάνωση-κόμμα του Η. Κασιδιάρη να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών και την εκ νέου είσοδό του στη Βουλή.

ΥΓ. Ασχολούμαστε με αυτή την κατάταξη, παρά την εμφανή έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας στα κριτήρια αξιολόγησης, διότι η ελευθερία του Τύπου είναι πολύ σοβαρό αγαθό δημοκρατίας ώστε να το αφήνεις σε «ρεπόρτερ χωρίς σύνορα», που αντίθετα με τον τίτλο τους ζουν μέσα σε κλειστά σύνορα ιδεών».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ