Η Δικαιοσύνη καταδίκασε θύμα αστυνομικής βίας με την ανώτερη των ποινών

Δεν έχουμε σκοπό να κρίνουμε δικαστικές αποφάσεις, ΑΛΛΑ…

Η Δικαιοσύνη καταδίκασε θύμα αστυνομικής βίας με την ανώτερη των ποινών
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στις 5 Μαΐου του 2023, στο αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, διεξήχθη η δίκη της Έφης Μ. η οποία είχε ξυλοκοπηθεί και συλληφθεί από 2 ομάδες της Δέλτα στα Εξάρχεια το πρωί Κυριακής της 26ης Φεβρουαρίου, στην γωνία Ναυαρίνου και Ιπποκράτους. Η κατηγορία: Βία κατά υπαλλήλων, εξύβριση και λοιπά, όπως ένα πολυεργαλείο που είχε στην τσάντα της και το χρησιμοποιεί στην εργασία της ως βοηθός κτηνιάτρου.

Η Έφη Μ, βάρους 40 κιλών, αποτελούσε τέτοια απειλή που οι αστυνομικοί την γρονθοκοπούσαν στο πρόσωπο με κοκάλινα γάντια και της χτυπούσαν το κεφάλι στην άσφαλτο. Δυστυχώς όμως δεν προσκόμισε την ιατροδικαστική γνωμάτευση που ανέφερε τους μώλωπες και τις εκδορές στο πρόσωπο και το σώμα.

Η περίπτωσή μας όμως σήμερα δεν αφορά την αστυνομική βία αλλά την δικαστική προκατάληψη

Σε ερώτηση του δικαστηρίου αν έχει κατηγορηθεί για κάτι άλλο στο παρελθόν, η απάντησή της ήταν πως έχει προσαχθεί και εν τέλει κατηγορηθεί για απείθεια, στην κατάληψη της Πρυτανείας το 2015. Βέβαια είχε αθωωθεί. Τι την ήθελε την αλήθεια; Από εκείνο το σημείο και πέρα και την στιγμή που πρόφερε την μαγική λέξη «κατάληψη» η δίκη είχε ήδη τελειώσει. Σε παρέμβαση της δικηγόρου πως εκεί δεν δικάζονταν τα αδικήματα της Πρυτανείας του 2015, η Πρόεδρος της έδρας απάντησε «Εγώ θέλω να ρωτήσω. Ειδικότερα γιατί δεν έδωσε αποτυπώματα τότε». Κάτι στο οποίο η Έφη Μ. απάντησε πως ασκούσε τα συνταγματικά της δικαιώματα. Για να την ειρωνευτεί η Πρόεδρος πως και η ίδια που είναι δικαστικός δεν γνωρίζει τα συνταγματικά της δικαιώματα. Πλέον οι περισσότερες από τις υπόλοιπες ερωτήσεις, αφορούσαν την πολιτική της δράση και την κατάληψη της Πρυτανείας. Περιστατικό όπου όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Στις ερωτήσεις η Έφη απαντούσε με κοινωνικό και πολιτικό πρόσημο και συνολικά ως άτομο που έχει επίγνωση των δικαιωμάτων του. Στην ουσία η δίκη πλέον αφορούσε την κατάληψη του 2015 και ειδικότερα τον λόγο για τον οποίο δεν έδωσε αποτυπώματα.

Παρ' όλα αυτά από την λέξη «κατάληψη» και έπειτα το δικαστήριο είχε κλειδώσει. Ο Εισαγγελέας έτσι και αλλιώς δεν ρώτησε τίποτα, οπότε η Πρόεδρος ρώτησε και ενημερώθηκε για τα περιστατικά της Πρυτανεία πριν 8 χρόνια, τα οποία άλλωστε δεν δικάζονταν σε αυτή την δίκη… Ο Εισαγγελέας πρότεινε ελαφρυντικό αλλά δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο.

Εν τέλει η Έφη καταδικάστηκε στην ανώτερη ποινή των τριών χρόνων για βία κατά υπαλλήλων με το δικαίωμα αναστολής λόγω άσκησης της έφεσης και αυτό ίσως οριακά αν κρίνουμε από τον χρόνο που κράτησε η σύσκεψη των τριών δικαστών της έδρας... Έτσι για την ιστορία, τέτοια ποινή στα δικαστικά χρονικά δεν έχει φάει ούτε μπράβος που επιτέθηκε σε ομάδα ελεγκτών της Εφορίας ή αστυνομικό. Να σημειώσουμε πως για την απλή σωματική βλάβη αθωώθηκε.
Για τα βασανιστήρια, τις συνθήκες κράτησης και την δεύτερη κρίση πανικού που την είχε πιάσει στο τμήμα και οι αστυνομικοί γελούσαν ή που δεν κάλεσαν γιατρό, ούτε λόγος. Ακόμα και σε περίπτωση ξυλοδαρμού με βασανισμό κατηγορείται ο πολίτης και αυτό θα πρέπει να το εμπεδώσουμε. Να σημειώσουμε πως για την απλή σωματική βλάβη αθωώθηκε.

Να αναφέρουμε πως η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, η Κυβέρνηση διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, η Αξιωματική Αντιπολίτευση διά στόματος Αλέξη Τσίπρα, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ 25, εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, πολιτικές συλλογικότητες και φεμινιστικές οργανώσεις έχουν ζητήσει την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Για λόγους που ποικίλλουν από τον χρόνο απονομής των αποφάσεων και την πολιτικοποίηση δικών, μέχρι τον έλεγχο των αποφάσεων, τον μισογυνισμό, τον ρατσισμό και τις αποφάσεις τις ίδιες. Αν όλοι, ακόμα και οι ίδιοι οι δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόροι βλέπουν πως η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα «πονάει» και ενίοτε μετατρέπεται σε ένα θεσμό που δείχνει τις μισές ημέρες το χειρότερό του πρόσωπο, τότε δεν έχουμε κάτι περισσότερο να σχολιάσουμε.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ