Υπό ίδρυση σωματείο ενοικιαστών στη Θεσσαλονίκη ενάντια στον παραλογισμό

Ομάδα ατόμων από την Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν μια κινηματική διαδικασία με σκοπό την δημιουργία Σωματείου Ενοικιαστών. Σκοπός να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην στέγη την ώρα που έχουν δημιουργηθεί συνθήκες καρτέλ στην μακροχρόνια μίσθωση.

Υπό ίδρυση σωματείο ενοικιαστών στη Θεσσαλονίκη ενάντια στον παραλογισμό
ΠΡΟΒΟΛΗ

Αντιμέτωποι με αυξήσεις έως και 40% στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μέσα σε πέντε χρόνια βρίσκονται οι κάτοικοι της πόλης. Κάποιοι από αυτούς, ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό την δημιουργία μιας ομάδας αλληλοβοήθειας και παρεμβάσεων υπέρ ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων της στεγαστικής πολιτικής και την νομική τους προστασία.

Η εύρεση στέγης και η προστασία από καταχρηστικές πρακτικές ιδιοκτητών και μεσιτών είναι κάποια από τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την υπό δημιουργία ομάδα, που συναντήθηκε για πρώτη φορά την Δευτέρα, στην αίθουσα Νερού του Δημαρχείου της Θεσσαλονίκης.

Απώτερος σκοπός φαίνεται είναι η πίεση από μεγάλο μέρος της κοινωνίας για την δημιουργία προστατευτικής νομοθεσίας 

Σκοπός είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων όσων μισθώνουν κατοικία στην πόλη, μέσα από δημόσιες παρεμβάσεις και κινηματικού τύπου διαδικασίες και δράσεις. Ταυτόχρονα, εντός του υπό ίδρυση σωματείου έχουν καταγγελθεί προβληματικές ιδιοκτησίες πολλαπλών διαμερισμάτων στο κέντρο της πόλης, από εταιρείες και άτομα που πλησιάζουν τον τρόπο λειτουργίας των καρτέλ. Τις οποίες και θα αναφέρουμε παρακάτω.

 

Το δικαίωμα στην στέγη αφορά και τους κηδεμόνες κατοικιδίων ζώων, καθώς όλοι γνωρίζουν την δυσκολία των φιλόζωων να βρουν σπίτι.

Η στέγη ως αναφαίρετο δικαίωμα και όχι ως εμπόρευμα

Η άνωθεν ήταν μια από τις πιο ατάκες που μεταφέρθηκαν από την εκδήλωση, μιλώντας για μια πρωτοφανή στεγαστική κρίση στην πόλη της Θεσσαλονίκης η οποία γιγαντώνεται.

Προβληματική, θεωρείται και η αύξηση η οποία όπως προαναφέραμε αγγίζει έως και το 40% μέσα σε πέντε χρόνια, με την μέση τιμή να ξεπερνά τα 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.  

Ουσιαστικά πρόκειται για μια πρωτοβουλία στα πρότυπα της Βαρκελώνης, του Βερολίνου, του Άμστερνταμ και του Λονδίνου, όπου αντίστοιχες ομάδες δημιουργήθηκαν ως απάντηση στα χρόνια της κυριαρχίας του διαμοιρασμού κατοικίας και ειδικά του AirBnb.

Τα ιδιαίτερα ελκυστικά έσοδα, υπερβαίνουν έως και 3 φορές το ποσό που θα έβγαζε ένας ιδιοκτήτης ενοικιάζοντας την κατοικία του στην μακροχρόνια μίσθωση και σιγά-σιγά εκδιώκονταν οι ντόπιοι ενοικιαστές, υπέρ των τουριστών. Για πολλά χρόνια αφορολόγητα.

 

Η αφίσα της εκδήλωσης που έγινε με πληροφορίες και την θεματολογία.

Δεν φεύγουν όμως μόνο οι οικίες με το Gentrification αλλά και οι επιχειρήσεις

Αντίστοιχη εκδίωξη αντιμετώπισαν και οι εμπορικές επιχειρήσεις που αντικαταστάθηκαν από καταστήματα που απευθύνονται σε τουρίστες, με τις τιμές να γνωρίζουν πρωτοφανείς αυξήσεις.

Ενώ το ένα «χιπ» μαγαζί να ανοίγει πίσω από το άλλο πουλώντας, πράγματα που δεν χρειάζεται κανείς, σε τιμές απολύτως μη ρεαλιστικές.

Κάτι που έχουμε δει σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, οι οποίες έχουν πλέον αλλάξει χαρακτήρα, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση των Εξαρχείων, αλλά και το Κουκάκι ή το Παγκράτι. Πλέον δεν μπορείς να νοικιάσεις σπίτι σε κάποιες περιοχές και αν μπορέσεις να νοικιάσεις, δεν μπορείς να ζήσεις εκεί ή οι επιχειρήσεις μετατρέπονται σε τουριστοκεντρικές copy-paste απομιμήσεις.

 

Άλλα χαρακτηριστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ενοικιαστές της Θεσσαλονίκης

Άτομα που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, έκαναν λόγο πως είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό, ενώ οι τιμές αγοράς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία των κατοικιών.

Ως εκ τούτου, νιώθουν εγκλωβισμένοι στο ενοίκιο, όταν σε άλλες εποχές θα προέβαιναν στην αγορά κατοικίας μέσω στεγαστικού δανείου. Πλέον η μόνη τους ρεαλιστική επιλογή για κάτι αντίστοιχο, είναι οι εξωτραπεζικές εταιρείες παροχής πιστώσεων. Αυτές με το ληστρικό επιτόκιο.

 Αναφέρθηκε πως ιδιοκτήτες ή μεσίτες ζητούσαν φορολογική δήλωση, ώστε να «κόψουν» υποψήφιους ενοικιαστές που θεωρούσαν επισφαλείς ως προς την καταβολή του ενοικίου. Πράγμα που αποκλείει ακόμα περισσότερα άτομα από την εύρεση κατοικίας.

Οι πλειστηριασμοί έρχονται και το πρόβλημα θα ενταθεί ακόμα περισσότερο

Έτεροι ομιλητές έκαναν λόγο για περιπτώσεις στις οποίες βλάβες δεν επιδιορθώνονται από τους ιδιοκτήτες στην ώρα τους, ενώ προβληματική είναι και η πλήρης απώλεια της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ζήτημα που αναμένεται να επιδεινωθεί εντός του 2024, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες κατοικίες θα πλειστηριαστούν, καταλήγοντας μαζικά σε εταιρείες με υψηλή ρευστότητα, που δραστηριοποιούνται στο real estate, δημιουργώντας πιο έντονη ολιγοπώλιακή αγορά.

Τονίστηκε πως αρκετοί νέοι και ...λιγότερο νέοι στην ηλικία, αναγκάζονται να επιστρέφουν στο πατρικό τους, όταν ζητάται αύξηση του ενοικίου, ενώ η γενικότερη ακρίβεια και οι τιμές του ρεύματος, σε σχέση με τους ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς, εντείνουν το πρόβλημα.

Σκοπός της δημιουργίας του Σωματείου είναι η νομική προστασία των ενοικιαστών, η πίεση για την δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την προστασία του δικαιώματος στην στέγη και η νομική προστασία. Στην ομάδα θέλουν να συγκεντρωθούν 300 έως 400 άτομα μίνιμουμ, εκ των οποίων τα ενεργά μέλη να χωριστούν σε διαφορετικές ομάδες εργασίας με συγκεκριμένες αρμοδιότητες: Σε ομάδες επικοινωνίας, δράσεων και καταστατικού. Συνολικά όλα τα μέλη θα συμμετέχουν στις δημόσιες παρεμβάσεις. Η ημερομηνία σύστασης του Σωματείου θα ανακοινωθεί μόλις συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός μελών.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ