Το σχέδιο που οδηγεί σε Παλαιστινιακό κράτος και τα προβλήματά του

Μέσα στον ζόφο του πολέμου, άρχισαν να διαρρέουν ειδήσεις σχετκά με τις επισκέψεις του αμερικανού υπ. Εξωτερικών στις αραβικές χώρες και την πρόταση που σκοπεύει να φέρει στο Ισραήλ σχετικά με την ανοικοδόμηση της Γάζας και την επόμενη μέρα. Μια μέρα που όπως όλα φαίνονται θα είναι χωρίς τον Μπ. Νετανιάχου.

 

Το σχέδιο που οδηγεί σε Παλαιστινιακό κράτος και τα προβλήματά του
ΠΡΟΒΟΛΗ

Παρότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς, για την ώρα υπάρχει ένα σχέδιο που γίνεται αποδεκτό από όλους εκτός από το Ισραήλ. Ή για να ακριβολογούμε από την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Σύμφωνα με το NBC, το BBC και άλλες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έλαβε διαβεβαιώσεις από τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και 4 ακόμα Άραβες ηγέτες, για την αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Σημαντικό κομμάτι της συμφωνίας είναι η εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας και των 4 αραβικών κρατών με το Ισραήλ, θέτοντας ως προϋπόθεση την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι περισσότεροι άραβες ηγέτες που έχουν δεσμευτεί για την ανοικοδόμηση της Γάζας, είπαν πως δεν θα πέσει ούτε ένα σακί τσιμέντο χωρίς διαβεβαιώσεις πως το Ισραήλ δεν θα ξαναχτυπήσει την Γάζα. «Δεν θα ξοδέψουμε ένα σκασμό λεφτά για τα ισοπεδώσει πάλι το Ισραήλ τη Γάζα».

Η αντίδραση του Ισραήλ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν συμφωνεί με το σχέδιο, κανένας ακροδεξιός πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να είναι αυτός που συμφώνησε σε Παλαιστινιακό κράτος αντί για Άπαρτχαιντ και η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιλαμβάνεται ότι για να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες της στην περιοχή, πρέπει να περιμένουμε για την κυβέρνηση χωρίς τον νυν πρωθυπουργό.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε ξεχωριστά με τον πρόεδρο της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ και όλους τους μη ακροδεξιούς ηγέτες του Ισραήλ, κάνοντας σαφές το μήνυμα «Παλαιστινιακό κράτος μετά την επιχείρηση με όποιον πρωθυπουργό συμφωνήσει».

Η δυσαρέσκεια μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Νετανιάχου έχει αυξηθεί, καθώς ξημερώματα Πέμπτης αναφέρθηκε στο NBC ότι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι εργάζονται για να «δημιουργήσουν μια νέα υποδομή» με άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους, εν αναμονή της κυβέρνησης που θα έρθει μετά τον Νετανιάχου. Για εσωτερικούς πολιτικούς και φυσικά οικονομικούς λόγους οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να στηρίζουν ποτέ το Ισραήλ, όμως σημασία έχει η μεγαλύτερη εικόνα για τις ΗΠΑ.  

Στην περίπτωσή που εξετάζεται, δεν κυνηγά ο Μπλίνκεν ή ο Μπάιντεν την αιωνιότητα ως τα πρόσωπα που έλυσαν το Μεσανατολικό. Όμως η ήττα της Ουκρανίας στον πόλεμο με την Ρωσία είναι κοντά, ενώ έχει ανοίξει σε θεωρητικό ακόμα επίπεδο το ζήτημα της Ταϊβάν. Την στιγμή που το ΝΑΤΟ δεν είναι φόβητρο, ούτε για την Ρωσία, ούτε φυσικά για την Κίνα. Ενώ πρέπει το Ιράν να χάσει την δυναμική που έχει αρχίσει να αποκτά, αλλιώς οι ΗΠΑ θα έχουν έναν ισχυρό περιφερειακό ανταγωνιστή στην περιοχή.

 

Το τίμημα για την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Άντονι Μπλίνκεν έλαβε δέσμευση από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τέσσερις ακόμη Άραβες ηγέτες πως θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο. Χωρίς κόστος για τις ΗΠΑ που στηρίζουν το άλλο στρατόπεδο.

Επιπλέον, οι Άραβες ηγέτες συμφώνησαν, να υποστηρίξουν μια νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση που θα διασφαλίσει την ασφάλεια της Γάζας. Δηλαδή την αποτροπή επιθέσεων προς το Ισραήλ. Αυτό υποννοεί να μην αποτελούν η Χαμάς, η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ μέλος της πολιτικής λύσης της επόμενης ημέρας. Κάτι που θα σηκώσει αντιδράσεις από τις οργανώσεις.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν στο NBC ότι ο Μπλίνκεν ενημέρωσε τον αμερικανό Πρόεδρο για τις λεπτομέρειες.

Ο Μπαίντεν φιλοδοξεί να λύσει το Παλαιστινιακό, παρότι απέτυχαν πολλοί πιο ικανοί

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις εκτενείς συζητήσεις με τους Άραβες ηγέτες στην βάση της ανοικοδόμησης, αλλά οι ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι η ελπίδα του Μπάιντεν για την αναδιαμόρφωση της Μέσης Ανατολής περιλαμβάνει πλέον την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους. Ως αποτέλεσμα, οι φιλοδοξίες του προέδρου για περιφερειακή ειρήνη θα πρέπει να περιμένουν την κυβέρνηση μετά τον Νετανιάχου. Κάτι στο οποίο δεν θα δυσκολευτούν οι ΗΠΑ, καθώς οι φωνές που ζητούν την παραίτηση Νετανιάχου έχουν πληθύνει στην ισραηλινή κοινωνία. Κατά πάσα πιθανότητα, ο πόλεμος τραβάει περισσότερο από το ρεαλιστικό, ακριβώς επειδή ο Νετανιάχου γνωρίζει πως μετρά τους τελευταίους του μήνες στην εξουσία..

Πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ παραδέχτηκε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο του πρωθυπουργού», αλλά ξεκαθάρισε απερίφραστα ότι η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία δεν θα γίνει αποδεκτή κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κυβέρνησης. «Προσέχω να μην υποθέσω ότι το Ισραήλ θα ακυρώσει τη συμφωνία», δήλωσε η πηγή. «Αν υποθέσουμε ότι η Χαμάς δεν είναι πλέον στη Γάζα μετά τον πόλεμο και ότι οι Σαουδάραβες και άλλες μετριοπαθείς αραβικές χώρες επενδύσουν στη Γάζα και εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, αυτό θα αλλάξει το παιχνίδι».

Ειρήνη με τον Λίβανο - Πριόνισμα της καρέκλας του Νετανιάχου - Αποδυνάμωση του Ιράν μέσω της ειρήνης

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν στο NBC News ότι ο επικεφαλής του State Department επέστρεψε στην Ουάσινγκτον έχοντας λάβει αρνητική απάντηση από τον Νετανιάχου σε όλα τα αιτήματα της κυβέρνησης εκτός την συμφωνία ότι το Ισραήλ δεν θα επιτεθεί στη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Σε πόλεμο πλήρους κλίμακας γιατί οι αψιμαχίες θα συνεχιστούν, όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να θέσει τις βάσεις με άλλους ισραηλινούς ηγέτες εν αναμονή μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης μετά τον Νετανιάχου. Σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τον Νετανιάχου για να επιτύχει την ειρήνευση, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε επίσης μεμονωμένα με μέλη του πολεμικού του υπουργικού συμβουλίου και άλλους ισραηλινούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ. Αρκετοί ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο NBC News ότι ο Νετανιάχου «δεν θα είναι εκεί για πάντα».

Οι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι ο Μπλίνκεν ξεκίνησε σκόπιμα το ταξίδι της περασμένης εβδομάδας στη Μέση Ανατολή επισκεπτόμενος τα αραβικά έθνη και όχι το Ισραήλ, προκειμένου να φέρει στον Νετανιάχου μια ενιαία αραβική μεταπολεμική πρόταση.

Πλέον τα εγκλήματα είναι τόσα και τόσο σοβαρά, που τίποτα λιγότερο από ένα ελεύθερο παλαιστινιακό κράτος δεν είναι αποδεκτό. Οτιδήποτε και να γίνει η γενοκτονία αυτή δεν θα ξεχαστεί. Είναι χρεέος μας να μην ξεχαστεί, όπως χρέος μας είναι να μην ξεχαστούν αυτοί που κράτησαν τους συμπατριώτες τους και αδέρφια μας όρθιους. 

Λευτεριά στην Παλαιστίνη, τώρα και πάντα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ