ΕΝΙΘ και ΟΕΝΓΕ καταγγέλουν την ΕΔΕ Γεωργιάδη και στηρίζουν τον διευθυντή της κλινικής του Θεαγενείου

Το ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης καταγγέλει την προσπάθεια τρομοκράτησης με επείγουσα ΕΔΕ και εισαγγελική έρευνα εναντίον του Διευθυντή της Γαστρεντερολογικής κλινικής του Θεαγενείου, επειδή τόλμησε να καταδείξει την έλλειψη χώρου ανάνηψης για τους ασθενείς του.

ΕΝΙΘ και ΟΕΝΓΕ καταγγέλουν την ΕΔΕ Γεωργιάδη και στηρίζουν τον διευθυντή της κλινικής του Θεαγενείου
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο διευθυντής της γαστρεντερολογικής πτέρυγας του Θεαγενείου νοσοκομείου, προέβη την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, σε μια ανάρτηση για την κατάντια του ΕΣΥ που σόκαρε τους πάντες. Αφορούσε την έλλειψη αίθουσας ανάνηψης για τους ασθενείς που βρίσκονταν σε καταστολή ύστερα από ενδοσκοπικές εξετάσεις. Υπό αυτό το πρίσμα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης διέταξε ΕΔΕ για τις εικόνες ντροπής του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στοχοποιώντας όμως τον γιατρό που τις ανέδειξε, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο διευθυντής της κλινικής κος Δημήτρης Τζιλβές έχει απευθυνθεί θεσμικά και σύμφωνα με την ιεραρχία σε όλους τους υπουργούς και υφυπουργούς Υγείας, τους διοικητές του νοσοκομείου και τους διοικητές της Υγειονομικής Περιφέρειας που επέλεξαν να τον αγνοήσουν. Μάλιστα επεσήμανε πως δεν το κάνει υπό αντιπολιτευτικό πρίσμα, βλέποντας τι έρχεται...

«Ζητούμε ΣΥΓΝΩΜΗ από τους ασθενείς μας για τη διαθέσιμη «αίθουσα ανάνηψης». Λυπούμαστε που όλα μας τα διαβήματα σε όλα τα επίπεδα, για καλύτερες συνθήκες απέβησαν άκαρπα»

Οι εξωτερικοί ασθενείς του Θεαγενείου, που δεν έχουν γίνει εισαγωγή, ώστε να έχουν κλίνη χρειάζονται μια αίθουσα ανάνηψης σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΦΕΚ του 2020 που ισχύει για τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Αυτή προβλέπει, η αίθουσα ανάνηψης να βρίσκεται σε εγγύτητα με την αίθουσα εξέτασης. Αυτό συμβαίνει διότι επάρχουν περιστατικά, που παρότι η καταστολή (μέθη) έχει φαινομενικά περάσει εξαιτίας του αντιδότου, μπορεί η επήρεια της μέθης  να επανέλθει. Οι εξεταζόμενοι σύμφωνα με το πρωτόκολλο χρειάζονται τουλάχιστον 2 ώρες αναμονής στην αίθουσα ανάνηψης, ώστε να μπορούν να φύγουν με ασφάλεια. Ο κος διευθυντής δηλαδή ζητά το αυτονόητο.

 

Ανακοίνωση ΕΝΙΘ η οποία προσυπογράφεται και από την ΟΕΝΓΕ

Τις τελευταίες ημέρες αναδείχθηκαν οι ελλείψεις υποδομών στο ΑΝΘ Θεαγένειο, με την ανάρτηση στο διαδίκτυο εικόνων που αναδεικνύουν την έλλειψη αίθουσας ανάνηψης στο ενδοσκοπικό εργαστήριο της Γαστρεντερολογικής κλινικής από τον συνάδελφο Διευθυντή της κλινικής. Μάλιστα έχουν διαταχθεί επείγουσα ΕΔΕ και εισαγγελική έρευνα για το γεγονός.

Το ενδοσκοπικό εργαστήριο του Θεαγενείου εξυπηρετεί καθημερινά τεράστιο όγκο ασθενών από όλη την Β. Ελλάδα. Το ιατρικό προσωπικό είναι πολύ έμπειρο και πραγματοποιούνται επεμβάσεις εξειδικευμένες και πρωτοποριακές. Όμως, το έργο που προσφέρουν καθημερινά οι συνάδελφοι προσκρούει πάνω στις ελλείψεις προσωπικού αλλά και υποδομών. Γεγονός που έχει επισημανθεί πολλάκις προς όλους τους υπεύθυνους με έγγραφα από τον διευθυντή του τμήματος.

Συγκεκριμένα, σήμερα το ενδοσκοπικό εργαστήριο λειτουργεί σε ένα μικρό χώρο, δίπλα από την αίθουσα αναμονής δύο κλινικών, ενώ δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος και εξοπλισμός, ούτε καν για την τοποθέτηση των εργαλείων, πόσο μάλλον για την ανάνηψη των ασθενών.

Αίθουσα ανάνηψης

Αυτή είναι η άδεια πτέρυγα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση και ασφαλή λειτουργία του ενδοσκοπικού εργαστηρίου

Τι ορίζουν τα πρωτόκολλα και οι διεθνείς οδηγίες

Σύμφωνα με τις Διεθνείς Οδηγίες, μια αίθουσα ανάνηψης προϋποθέτει για να λειτουργήσει κατάλληλο εξοπλισμό και επιπλέον προσωπικό, νοσηλευτικό και ιατρικό. Ταυτόχρονα, πρέπει να είναι σε άμεση επαφή με τους ιατρούς του εργαστηρίου για την ασφαλή παρακολούθηση των ασθενών μετά την επέμβαση τους και για όση ώρα χρειαστεί.

Άρα οι αναφορές τόσο της Διοίκησης του νοσοκομείου όσο και του Υπουργού Υγείας ότι εκείνη την ώρα υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες στο νοσοκομείο, είναι ανακριβείς, καθώς αυτές είναι κλίνες νοσηλείας και δεν πληρούν τα στοιχειώδη για την ασφαλή παραμονή των ασθενών του εργαστηρίου μετά την επέμβαση. Πόσο μάλλον που κάποιες από αυτές, που αναφέρθηκαν στο δελτίο τύπου της Διοίκησης του νοσοκομείου βρίσκονται σε άλλον όροφο από το εργαστήριο!

Καταδικάζουμε απερίφραστα τις αναφορές του Υπουργού Υγείας για “πολιτικά παιχνίδια”, την ώρα που όλοι οι ιατροί του ΕΣΥ και ο συγκεκριμένος συνάδελφος έχουν αποδείξει ότι έδωσαν και δίνουν το καλύτερο εαυτό τους για να στέκεται όρθιο το Δημόσιο σύστημα υγείας προς όφελος των ασθενών.

Ο εικονιζόμενος είναι ο προτεινόμενος από τη Διοίκηση χώρος 100 τετ. μέτρων στον 9ο για αίθουσα ανάνηψης. που «αρνείται» να χρησιμοποιήσει το γαστρεντερολογικό. Κανένας σεβασμός στον ασθενή από πλευράς διοίκησης του νοσοκομείου. Δεν μπορεί σε αυτό τον χώρο να γίνει η αίθουσα ανάνηψης κατά παράβαση του ιατρικού πρωτοκόλλου, που ορίζει ο χώρος των ενδοσποπήσεων και η αίθουσα ανάπτυξης να βρίσκονται σε διπλανούς χώρους.

Ποιος ταλαιπωρεί και ποιος κοροϊδεύει τους ασθενείς

Οι ασθενείς δεν ταλαιπωρούνται από τους γιατρούς όπως αναφέρει ο Υπουργός Υγείας, αλλά από την τραγική και συνεχώς επιδεινούμενη υποστελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας και την έλλειψη υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές. Είναι θράσος να κατηγορούνται οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ που αναδεικνύουν τα προβλήματα από την κυβέρνηση όταν η κυβερνητική πολιτική είναι αυτή που προκαλεί αυτές τις εικόνες ντροπής!

Στεκόμαστε αυτονόητα στο πλευρό του συναδέλφου. Οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές που οδηγούν τις ζωές των ασθενών σε κίνδυνο είναι το Υπουργείο Υγείας και οι Διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων.

Όλοι στην παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 8 Μαρτίου 9:00 στην πύλη του Θεαγενείου

Ευχαριστούμε από καρδιάς το προσωπικό του Νοσοκομείο «Θεαγένειο» για τον αγώνα για καλύτερες συνθήκες νοσηλείας των ασθενών του.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ