«Ανθρωπάκια ασήμαντα»: Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε.

Μια ιστορία για το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του.

«Ανθρωπάκια ασήμαντα»: Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε.
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Είστε ανθρωπάκια, ασήμαντα». Η φράση του Γεωργιάδη ορίζει την κυβερνητική πολιτική. Όχι μόνο για την Υγεία. Για όλα.

Το είπε και τον ακούσαμε. Σε live μετάδοση στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης καθώς υγειονομικοί τον αποδοκίμαζαν, έχασε κάθε έλεγχο ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μαινόμενος φώναζε και τραβούσε live από τον λογαριασμό στο Facebook τη «βροχή» αποδοκιμασιών που δεχόταν. 

Και Α και ΟΥ

«Δεν είναι σωστό να φωνάζετε την ώρα που διαβάζεται η ευχή από τους ιερείς. Δεν μπορείτε να λέτε "ου", είναι βλάσφημο. Μεγάλη Τρίτη, Φωνή στην ελληνική δημοκρατία δεν έχετε μόνο εσείς, έχουμε και εμείς. Δεν είστε μόνο εσείς εκλεγμένος, είμαι και εγώ που έχω πάρει 68.000 σταυρούς» είπε ο υπουργός Υγείας όταν πήρε τον λόγο εν μέσω έντονων διαμαρτυριών και συνέχισε:

Είστε ανθρωπάκια, ασήμαντα

«Αντί να κάνετε αυτά τα καφριλίκια, αν θέλει ένας από εσάς να έρθει να μιλήσει, αν έχετε τα κότσια ελάτε εδώ. Σήμερα έχετε έρθει εδώ να διαμαρτυρηθείτε και να φωνάζετε σαν τους κάφρους, σε τι πράγματα, στα εγκαίνια του νέου κτηρίου του ΕΚΑΒ. Δεν σας φοβόμαστε καθόλου, είστε μία χούφτα, δεν εκπροσωπείτε κανέναν» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης, προσβάλλοντας τους υγειονομικούς που έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. «Είστε ανθρωπάκια, ασήμαντα» έλεγε εξαπολύοντας αδιανόητη επίθεση.

Δεν είμαστε κάφροι, θέλουμε καλύτερη υγεία

Στην πρόκληση Γεωργιάδη ότι κανείς από τους εργαζόμενους που διαμαρτύρονται δεν τολμά να μιλήσει απάντησε η γιατρός και στέλεχος της παράταξης Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Ζήνα Κακναβάτου. 

«Δεν είμαστε κάφροι, είμαστε εξαγριωμένοι, είμαστε οι νοσηλευτές της πρώτης γραμμής, είμαστε αυτοί που μαζί με τους ΕΚΑΒίτες κάθε μέρα βλέπουμε τι γίνεται. Αυτοί που αντί να υπάρχουν διαστώστες στα ασθενοφόρα, βλέπουμε να έρχονται οι φαντάροι που δεν έχουν καμία εκπαίδευση. Αντί να υπάρχει αυτό που πρέπει να υπάρχει εμείς βλέπουμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Αυτό ήρθαμε να διαδηλώσουμε, κάφροι δεν είμαστε.

Είμαστε αυτοί που αν ζητήσουν να κάνουμε μία μαστογραφία θα πρέπει να την κάνουν το Νοέμβριο. Ξέρετε γιατί; Γιατί ενώ υπήρχε μία ακτινολόγος στο ΙΚΑ, σήμερα δεν υπάρχει.

Είμαστε αυτοί που γράφουμε τους υπερήχους στους ασθενείς μας και δεν μπορούν να τις κάνουν γιατί δεν υπάρχει κάποιος. Αυτοί είμαστε, για αυτό φωνάζουμε και ζητάμε καλύτερη υγεία».

Απαξίωση με σκοπό τη διάλυσή του  

Όσο ο υπουργός δίνει φθηνά σόου μαγκιάς, το ΕΣΥ μάχεται ενάντια στον γίγαντα της κυβερνητικής απαξίωσης. Οι άνθρωποί του, εκείνοι που χειροκροτούσαμε στην πανδημία, παλεύουν να κρατήσουν όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας που χαροπαλεύει. Μαζί τους και οι δικαιούχοι του. Εμείς που καλούμαστε να διαχειριστούμε την υγεία μας, τη ζωή μας με τριτοκοσμικούς όρους. Όπως σε κάθε αποτυχημένο κράτος. Οι καταγγελίες, οι προσωπικές εμπειρίες καθημερινές. Ασταμάτητες.

Η τροπολογία για τους ιδιώτες γιατρούς που ψηφίστηκε σε άσχετο νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση της Ν.Δ ξανάφερε -μέσα στον ίδιο μήνα- στη Βουλή και ψήφισε την τροπολογία για την είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, με ολέθριες συνέπειες για ασθενείς και υγειονομικούς. Αυτή τη φορά σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου.

Η τροπολογία που επανάφερε η κυβέρνηση αφορά την είσοδο των ιδιωτών γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που όμως είχε αναγκαστεί να αποσύρει πριν από 15 μέρες.

Η τροπολογία κατατέθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, αυτή τη φορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την αναμόρφωση του προγράμματος «Στέγαση και εργασία για τους αστέγους», και εισήχθη προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Μεγάλη Δευτέρα.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου

«Επανήλθε τώρα μέσα στο Πάσχα σε άσχετο νομοσχέδιο άλλου υπουργείου παρά την κατηγορηματική αντίρρηση όχι μόνο των νοσοκομειακών γιατρών αλλά και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου», είπε στην «Εφ.Συν.» ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), υπενθυμίζοντας ότι από τα μέσα Απριλίου, με δημόσια ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ έχει διαψεύσει τον υπουργό Υγείας που διατεινόταν στη Βουλή ότι δήθεν αυτή η «ρύθμιση» αποτελεί αίτημα των ιδιωτών γιατρών.

Ο ίδιος στέκεται και στην ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., η οποία εμπεριστατωμένα τεκμηριώνει σημείο προς σημείο ότι παραβιάζει συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος. Κι αυτή όμως απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι υγειονομικοί που ζουν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία και καθημερινά δίνουν μάχες για να τα κρατήσουν όρθια απέναντι σε μια κυβέρνηση που ευνοεί ανοιχτά την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του ευαίσθητου χώρου της Υγείας δεν έχουν αυταπάτες.

Παρακολουθώντας την κυβερνητική πολιτική των τελευταίων ετών είναι εντελώς σαφές το τι θέλει να πετύχει. Η πλήρης απαξίωση των Δημόσιων νοσοκομείων ώστε να ξεπουληθούν σε ιδιώτες είναι παλιά και σίγουρη μέθοδος.

Η διαδικασία αντιμετώπισης των θυμάτων κακοποίησης 

Η πρόσφατη καταγγελία από το Σωματείο Εργαζομένων Γενικό Νοσοκομείο- Μαιευτήριο-«Έλενα Βενιζέλου» αποδεικνύει στην πράξη τι επιχειρεί η κυβέρνηση. Αλυσιδωτά για τα πάντα και για όλες, όλους μας.

«Σοκαρισμένες/οι και οργισμένες/οι είμαστε μετά από ενημέρωση που είχαμε για περιστατικό γυναίκας θύματος βιασμού που προσήλθε πρόσφατα σε εφημερία του νοσοκομείου μας.

Ζήτησε ιατρική βοήθεια καθώς είχε πόνο στη κάτω κοιλιά και κολπική αιμορραγία. Είχε υποστεί βιασμό τρεις ημέρες πριν την προσέλευση της στα επείγοντα. Μετά από σύσταση των εφημερευόντων επικοινώνησε με την αστυνομία.

Αυτό που ακολούθησε είναι επονείδιστο

Η ωμή παρέμβαση της αστυνομίας στη διαδικασία της περίθαλψης της, η υποβολή της σε πολύωρη αναμονή σε ένα ΑΤ, για να υποβάλλει κατάθεση, η πλήρης έλλειψη συγκροτημένης περίθαλψης τέτοιων περιστατικών αποδεικνύουν στην πράξη την ακραία σεξιστική πολιτική του κράτους και της κυβέρνησης απέναντι στις γυναίκες και πολύ περισσότερο στις κακοποιημένες γυναίκες.

Θεωρούμε αδιανόητο, επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό, να προσέρχεται αναφέροντας αυτά τα συμπτώματα μετά τον βιασμό της να απομακρύνεται από το νοσοκομείο μας και να παραπέμπεται σε κάποιο Α.Τ. του λεκανοπέδιου.

Η διαδικασία αντιμετώπισης των θυμάτων κακοποίησης δε μπορεί να βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας. Αν μέλος του ΔΣ του σωματείου μας δεν παρενέβαινε σε αυτή την εξοργιστική διαδικασία της δεύτερης κακοποίησης της γυναίκας, ούτε θα επέστρεφε στο νοσοκομείο ούτε θα ερχόταν η αστυνομία στο χώρο του ΤΕΠ να πάρει κατάθεση όπως ορίζει ο νόμος. 

Εν τω μεταξύ οι μαίες και το νοσηλευτικό προσωπικό με υψηλό αίσθημα ανθρωπιάς προσπαθούσε να βοηθήσει σε συνθήκες ελλείψεων και υπερεργασίας, αντιλαμβανόμενο το παράλογο της όλης διαδικασίας. Ενημερώθηκε από την αστυνομία ότι θα κληθεί την επόμενη μέρα για να καταθέσει σε ψυχολόγο και ότι θα την δει ιατροδικαστής την μεθεπόμενη μέρα. Και με κάποιες ιατρικές συστάσεις ξαναγύρισε σπίτι της. Πέρασαν ημέρες και ακόμα κανένας δεν την έχει καλέσει.

Η διαδικασία αντιμετώπισης των θυμάτων κακοποίησης δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας.

Το αν θα γίνει ο ενδεδειγμένος έλεγχος και η αντιμετώπιση ενός βιασμού δεν μπορεί να επαφίεται στην καλή θέληση ή την προσωπική ενημέρωση κάθε συναδέλφισσας/ου.

Η σκληρή υποστελέχωση που υφίσταται το ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια έχει τσακίσει τη δυνατότητα να υπάρχει επαρκές προσωπικό από μαίες, νοσηλεύτριες, γιατρούς μέχρι κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχιάτρους στα νοσοκομεία μας.

Ακόμα και το προφανές της προστασίας των ευαίσθητων δεδομένων, το να υπάρχει ειδικός χώρος εξέτασης μέχρι λομωξιολογική κάλυψη είναι ζητούμενο.

Χρειάστηκε να κληθεί η διοίκηση για να τηρηθούν τα προφανή. Μάλιστα, την ώρα της σύσκεψης της διοίκησης, συζητήθηκε να καλεστεί ψυχολόγος συμβασιούχος του ΕΟΔΥ ωστόσο δεν εφημέρευε. Είναι οι εργαζόμενοι που ο Γεωργιάδης ήθελε να απολύσει τέλη Απρίλη και τους έδωσε μια ψωροπαράταση, όπως κάνει με όλους τους συμβασιούχους.

Μέρες μετά εκκρεμεί η ιατροδικαστική εξέταση.

Αποκαλύφθηκε μπροστά στα μάτια μας ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού η κυβέρνηση και το υπουργείο με την δολοφονική και σεξιστική πολιτική τους έχουν διαλύσει ένα γυναικολογικό νοσοκομείο που αδυνατεί να παρέχει τα αναγκαία σε μια βιασμένη γυναίκα. Δεν δίνουν δεκάρα για την περίθαλψη τους και ουσιαστικά με αυτές τις διαδικασίες τις αποτρέπουν να καταγγείλουν βιασμό και προστατεύουν περισσότερο τον θύτη παρά το θύμα.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα :

  • Δημιουργία πρωτοκόλλου περίθαλψης- διαχείρισης κακοποιημένων γυναικών 
  • Καμία εμπλοκή της αστυνομίας στο έργο μας 
  • Μαζικές προσλήψεις στα γυναικολογικά νοσοκομεία και όχι απαξίωση και διάλυσή τους 

Καλούμε ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία της υγείας να μπουν μπροστά στα ζητήματα της αντιμετώπισης των κακοποιημένων γυναικών, της έμφυλης βίας και του σεξισμού.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                        

ΖΗΣΙΜΑΤΟΥ Μ. ΚΑΤΑΡΑΧΙΑΣ Κ.».

Διαβάστε:

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ