Ο παρεξηγημένος Μεγάλος Περίπατος

Ο Γιώργος Αποστόλου βρίσκεται στο (α)κατάλληλο σημείο, την (α)κατάλληλη στιγμή. Μια στιγμή, που ίσως να ήταν καταδικασμένη να μείνει μακριά απ' το φως. Κάθε μέρα, μια μικρή ιστορία και μία φωτογραφία από την Αθήνα και άλλες πόλεις ή τόπους της Ελλάδας. 

Ο παρεξηγημένος Μεγάλος Περίπατος
ΠΡΟΒΟΛΗ

Είπαν ότι ξηλώνεται ο Μεγάλος Περίπατος. Το μνημειώδες έργο που αποτέλεσε, σύμφωνα με τον Δήμο των Αθηναίων και τα φίλια ΜΜΕ, «κορυφαίο τουριστικό προορισμό»…

Ήταν άλλο ένα παραφουσκωμένο fake νέο από τον κόσμο του διαδικτύου, αλλά όχι πιο παραφουσκωμένο από την οικτρή εικόνα που άφησε σε όλους ο, θρυλικός πλέον για όλους τους λάθος λόγους, Μεγάλος Περίπατος της δημαρχίας Μπακογιάννη.

Αν αφήσεις την δυσλειτουργικότητα, το κιτς, το κυκλοφοριακό χάος που δημιούργησε κι ακόμη δημιουργεί, ακόμη και τα εκατομμύρια που κόστισε, μένει…Φως.

Κι εκεί έγκειται η παρεξήγηση. Γιατί δεν είναι όλα πεζά, πόσο μάλλον, το…

Πολύ φως. Με 45 βαθμούς φως. Υπό σκιά; Όχι γιατί ο Μεγάλος Περίπατος δεν χρειάζεται σκιά. Όλα στο φως! Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2021, οι μακρόστενοι στεγνοί πάγκοι που θυμίζουν επαρχιακό γήπεδο των ‘50ς, είναι λουσμένοι στο ανελέητο φως της θερινής Αθήνας. Όσο σε τυφλώνει η αντανάκλαση, τόσο σε πυρώνει η θερμοκρασία. 

Μην έχεις τύψεις που προτιμάς τα φαρδιά, σκιερά, δροσερά πεζοδρόμια της Πανεπιστημίου από την πυρωμένη  άσφαλτο του Μεγάλου Περίπατου.  Μην έχεις ακόμη τύψεις για τις σπασμένες ζαρντινιέρες, τις άμοιρες ξεραμένες ουασινγκτόνιες, το μπλιάχ ξεβαμμένο οδόστρωμα που τόσο όμορφο μας το έδειχναν τα graphics των καναλιών, ούτε ακόμη και για τις δυο-τρείς καναβουριές που ξεφύτρωσαν, πάνε πια, για λίγες μέρες απέναντι από την Εθνική Βιβλιοθήκη…

Τώρα, όλα είναι Λευκά. Πυρωμένα. Διαπεραστικά. Οι περιστασιακοί τουρίστες νιώθουν δέος μπροστά στις ακτίνες του θεού ήλιου που αντανακλούν στους πάγκους και τους κυνηγούν στον αθηναϊκό καύσωνα.  “Athens By Day is Hot… Fucking Hot Baby!”

Aς τελειώσουμε λοιπόν με την παρεξήγηση.

Ο Μεγάλος Περίπατος δεν ήταν ένα αστικό εγχείρημα. Ήταν και παραμένει ένα avant garde πείραμα πάνω στην χρήση του φωτός και της θερμοκρασίας στα υλικά. Ή στον εγκέφαλό μας.

Το αν θα αποδειχθεί επιτυχημένο, θα φανεί στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ