Βασίλη γύρνα πίσω, θα φαρμακωθώ

Ουκ ολίγες φορές λοιδόρησες, αγαπητέ αναγνώστη, την τοποθέτηση και το έργο του Βασίλη Κικίλια στο Υπουργείο Υγείας. Απόρησες που ένας μπασκετμπολίστας ανέλαβε ένα τόσο σημαντικό Υπουργείο, εν καιρώ πανδημίας. Τον χαρακτήρισες τουρίστα, με αποτέλεσμα να τον στείλεις στο Υπουργείο Τουρισμού. Τώρα, όμως, που το Υπουργείο Υγείας ανέλαβε ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της συντηρητικής ακροδεξιάς, ο Θάνος ο Πλεύρης, θα παρακαλάς να επιστρέψει ο Κικίλιας. Βασίλη θα λέμε και θα κλαίμε.

Βασίλη γύρνα πίσω, θα φαρμακωθώ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Καρατζαφέρη περί ανασχηματισμού, τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στην υπουργοποίηση του Θάνου Πλεύρη.

Οι ακραίες απόψεις του είναι λίγο έως πολύ γνωστές.

Τις μισές τις γνωρίζαμε καλά, τις άλλες μισές μας τις θύμισαν τα social media, από το χρονοντούλαπο των οποίων ανασύρθηκαν δεκάδες δηλώσεις, στιγμιότυπα και φωτογραφίες του νέου Υπουργού (σπεύσατε να ξαναδείτε την πρωινή του επίσκεψη στην Πλατεία Εξαρχείων).


 Ο νέος υπουργός Υγείας ζητούσε νεκρούς πρόσφυγες και συμμετείχε σε πορεία της Χρυσής Αυγής (video)


Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν εντοπίζεται σε αυτή καθ’ αυτή την υπουργοποίηση του Θάνου Πλεύρη. Όλοι φανταζόμαστε, αλλά εν τέλει κανείς δε γνωρίζει πώς θα τα πάει στο νευραλγικό πόστο που ανέλαβε. Θα τον κρίνουμε, αλλά ας γίνει αυτό μετά το τέλος της θητείας του. Μπορεί στην τελική να πείσει όλους τους αντιεμβολιαστές να εμβολιαστούν (καθώς προέρχονται από κοινούς πολιτικούς χώρους, εν αντιθέσει με τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Καμπουράκης) και να τον ευχαριστούμε κι από πάνω.


 Πλεύρης: «Έβλεπα επιστήμονες να προσπαθούν να πείσουν για τον εμβολιασμό με ένα φοβικό συναίσθημα» (video)


Η προβληματική της υπουργοποίησης αυτής, εν γένει, έγκειται στο ότι ένα ακόμη πρόσωπο, το οποίο προέρχεται από το βαθιά συντηρητικό κομμάτι της δεξιάς (δεν το κρύβει) έως και χαρακτηριστικής ακροδεξιάς (δεν προσπαθεί να το κρύψει), προστίθεται στην κυβέρνηση. Το πρόσημο του εκσυγχρονισμού και του ευρωπαϊκού αέρα που ευαγγελιζόταν ο Πρωθυπουργός για την κυβέρνηση αυτή, πήγε περίπατο, και επιμένει να γίνεται όλο και πιο συντηρητική.  

Ίσως για να συσπειρώσει το συντηρητικό κομμάτι της παράταξης, το οποίο δείχνει δυσαρεστημένο. Ίσως για να μαζέψει τους άστεγους της ακροδεξιάς. Ίσως γιατί προσπαθεί, με τις ακραίες δηλώσεις- πυροτεχνήματα αυτών των στελεχών να τραβήξει την προσοχή της αντιπολίτευσης από τα σοβαρά θέματα. Ίσως για να κάνει πολιτικά χατίρια. Ίσως για όλα.

Η δημόσια υγεία, παρ’ όλα αυτά, δεν είναι παιχνίδι. Ο χαρακτήρας της δημόσιας υγείας που δίνεται καθημερινά αγώνας για να παραμείνει έτσι δεν είναι κάτι αστείο.

Η κουλτούρα του αποκλεισμού ανθρώπων που έχει καλλιεργήσει πολλάκις στο παρελθόν ο κ. Πλευρής, δεν πρέπει επ’ ουδενί να υπεισέλθει στο εθνικό σύστημα υγείας. Κάποιες τέτοιες προσπάθειες έκανε στο παρελθόν και ο προκάτοχος του Άδωνις Γεωργιάδης, που δεν ήθελε να του κλέβει η Τρόικα τη δόξα για τις απολύσεις γιατρών και νοσηλευτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να αναθεωρήσει τις ψηφοθηρικές επιλογές στελεχών της κυβέρνησης. Το τρίο Άδωνις- Βορίδης- Πλεύρης είναι αρκετό για να του κάνει περισσότερο κακό απ’ ότι καλό στην κυβέρνησή του.

Ανάπτυξη, Αυτοδιοίκηση και Υγεία στα χέρια στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ., μάλλον πλήγμα είναι για μια –δήθεν- φιλελεύθερη κυβέρνηση.

Εν κατακλείδι, βέβαια, όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται ταχέως στο μονοπάτι της άκρας δεξιάς, ας προσέξει μην ξεφύγει και πέρα από αυτή, γιατί με την ίδια ταχύτητα ο λαός μπορεί να κινηθεί προς τη διασταύρωση Πατησίων και Στουρνάρη. Δεν είναι να παίζεις με τα Πολυτεχνεία.

Μέχρι τότε, Βασίλη μου καλή τύχη στα νέα σου καθήκοντα και να ξέρεις ότι όσοι σε κατηγόρησαν, θα σε πεθυμήσουν σύντομα.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ