Πραγματικότητα από τα Lidl

Δεν υπάρχει καν πεδίο για πολιτική αντιπαράθεση πλέον. Οι διαφωνίες δεν είναι ιδεολογικές ή πολιτικές. Έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι διαφωνούμε για το ποια είναι η πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούμε, προφανώς γιατί, για λόγους αισθητικούς, κοινωνικούς, ψυχολογικούς, αλλά κυρίως ταξικούς, δεν ζούμε όλοι μέσα στην ίδια πραγματικότητα.

Πραγματικότητα από τα Lidl
ΠΡΟΒΟΛΗ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΑΡΗΣ ΧΕΪΖΑΝΟΓΛΟΥ

Βεβαίως στο ερώτημα ποια είναι η πραγματική πραγματικότητα ο καθένας μπορεί να δίνει την απάντηση που ικανοποιεί τον ίδιο.
Nα επιλέγει την πραγματικότητα του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής, την πραγματικότητα που σχετικοποιεί τους αριθμούς ή και τους καταργεί.
Όμως δεν είναι αυτή η πραγματική πραγματικότητα. Δεν είναι καν μια αποκλίνουσα ανάγνωση της πραγματικότητας. Είναι ένα εντελώς άλλο σύμπαν.

Έγραφα στις εκλογές του 2019 ότι αν η κοινωνία θέλει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ τότε να φύγει, αλλά αν για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταργηθούν τα μαθηματικά, τότε όταν φύγει θα έχουμε μείνει χωρίς μαθηματικά.

Αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει.

Το τεράστιο ψέμα του success story επί Σαμαρά, ακολουθήθηκε από το ακόμα πιο τεράστιο ψέμα ότι Βαρουφάκης μας κόστισε 200 δισ. (παραπάνω από ένα ΑΕΠ), για να φτάσουμε σήμερα, με 25.000 νεκρούς από covid και τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο στην ΕΕ, στην τερατώδη και κτηνώδη σιωπή από τα ΜΜΕ.

Τα ίδια ΜΜΕ τα οποία επί ΣΥΡΙΖΑ φώναζαν οργισμένα ακόμα και για το τσιγάρο του Πολάκη.
Αυτά τα ίδια ΜΜΕ για τους 25.000 νεκρούς δεν βρίσκουν να πουν δυο λέξεις κριτικής. Για τις αυξήσεις στο ρεύμα, για τον πληθωρισμό, για την καταβύθιση των χαμηλών στρωμάτων κάτω από το όριο της φτώχειας δεν βρίσκουν να πουν δύο λέξεις...
Μόνο κάθε τόσο χειροκροτούν ηλιθιωδώς για το Ελληνικό που βαίνει ολοταχώς προς οικοπεδοποίηση (γεγονός που συνιστά σκάνδαλο) και για τα Ραφάλ τα οποία δεν μας τα έκανε δώρο η Γαλλία ή ο Μητσοτάκης, αλλά θα τα πληρώσουμε όλοι από την τσέπη μας, μαζί με το λογαριασμό του ρεύματος, ελπίζοντας να μην χρειαστεί να κλέψουμε το φαγητό μας από τα Lidl.

Ο καθένας λοιπόν μπορεί να επιλέγει όποια πραγματικότητα θέλει, αλλά αν επιλέγει αυτή στην οποία η κριτική για το τσιγάρο του Πολάκη, το πουκάμισο του Βαρουφάκη, το Πριγκιπόπουλο του Φίλη κ.λπ., καταλαμβάνει περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο από την κριτική για τους 25.000 νεκρούς, την μη ενίσχυση του ΕΣΥ, την ενεργειακή φτώχεια, την ανεργία των νέων, τα Pushbacks και το μεταναστευτικό, και πιστεύει ότι αυτή είναι η πραγματική πραγματικότητα, έχει πρόβλημα.

Αν επιλέγει αυτή την πραγματικότητα στην οποία βγαίνει ο Άδωνης εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΌΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, και λέει ότι θα είχαμε φθηνό ρεύμα αν δεν υπήρχε η αριστερά, και δεν υπάρχει ένας δημοσιογράφος να του πει "Τί λες ρε μαλάκα;" και πιστεύει ότι αυτή είναι η πραγματική πραγματικότητα, δεν έχει απλά πρόβλημα, αλλά είναι διαταραγμένος.

Και επειδή εγώ προσωπικά δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει άνθρωπος που ξέρει να μετράει μέχρι το 10 και μπορεί να κάνει στοιχειώδεις συλλογισμούς, ο οποίος είναι τόσο ανόητος ή τόσο διαταραγμένος, ώστε να πιστεύει ότι αυτή η κατασκευή του τηλεοπτικού εσμού, που από τα Παρατράγουδα της Πάνια πήδηξε στο πολιτικό σκηνικό, είναι η πραγματική πραγματικότητα, καταλήγω με σχετική ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι κανείς δεν πιστεύει πραγματικά ότι αυτή η πραγματικότητα είναι η πραγματική, αλλά την επιλέγει επειδή είναι ΒΟΛΙΚΗ.

Σε αυτό λοιπόν το ΒΟΛΙΚΟ για κάποιους, τρομερά κακό θέατρο, που θα ήταν κωμωδία αν δεν ήταν τραγωδία, το οποίο ξεκινάει από το Μαξίμου, περνάει από τον ΣΚΑΪ και από τα Βουλευτικά έδρανα και καταλήγει στα social media, δεν υπάρχει πολιτική απάντηση.

Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικός διάλογος με αυτόν που προσποιείται, υποδύεται και ψεύδεται συστηματικά, είτε γιατί πιστεύει ότι οι άλλοι είναι τόσο ηλίθιοι ώστε να πειστούν, είτε γιατί θέλει να πείσει τον εαυτό του.

Δεν είναι πολιτική η διαφωνία, δεν είναι ιδεολογική, είναι στην βάση της οντολογική.

Κάποιοι άνθρωποι δέχονται να παραποιείται η πραγματικότητα συστηματικά αν αυτό δικαιώνει τις βολικές απόψεις τους.

Η μόνη απάντηση που υπάρχει προς αυτούς που είναι τσακωμένοι με την αλήθεια, είναι αυτή που δίνει η ίδια η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Και αυτή είναι ότι: Όταν είσαι φτωχός αλλά επειδή έχεις ένα σπίτι και μια δουλειά νομίζεις ότι είσαι "μεσαία τάξη", και πας και ψηφίζεις αυτούς που λένε ανοιχτά ότι δεν θέλουν δημόσια νοσοκομεία, δεν θέλουν δημόσια ασφάλιση, δεν θέλουν δημόσια ΔΕΗ, δεν θέλουν τίποτα δημόσιο, αλλά τους ψηφίζεις για να σου κόψουν 200 ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ με τη φτηνή δικαιολογία ότι οι δεξιοί είναι "άριστοι και καλοντυμένοι" και οι αριστεροί είναι άπλυτοι αλήτες που πούλησαν τη Μακεδονία και μοίραζαν επιδόματα και κοινωνικά μερίσματα σαν φιλοδώρημα... τότε τα 200 ευρώ που σου έκοψαν από τον ΕΝΦΙΑ καταλήγεις να τα πληρώνεις πολλαπλάσια στη ΔΕΗ, στην βενζίνη, στο σούπερ μάρκετ, στο νοίκι, όσο αυτοί που ψήφισες μοιράζουν τα λεφτά που βρέθηκαν στο ταμείο από την «υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ», στους φίλους τους.

Και θα το ξαναγράψω, το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν ψηφίσατε ΣΥΡΙΖΑ.
Το πρόβλημα δεν είναι καν ότι κάποιοι είστε δεξιοί. Αυτό είναι δικαίωμά σας.

Το πρόβλημα είναι ότι οι μισοί πήγατε για μπάνιο και οι υπόλοιποι πήγατε και ψηφίσατε όχι απλά ΝΔ, αλλά ΑΥΤΗ τη ΝΔ, την ακροδεξιότερη και νεοφιλελευθερώτερη ΝΔ από την ίδρυσή της, με έναν ζαβό για αρχηγό και έναν ακροδεξιό γκεμπελίσκο για αντιπρόεδρο, η οποία δεν έκανε καν προσπάθεια να κρύψει την ιδεολογική της ταυτότητα και τις προθέσεις της.

Δεν έχει τίποτα ιδεολογικό ή πολιτικό όλο αυτό... Είναι απλά οντολογικό... Πιο απλά, είναι στεγνή ανθρώπινη βλακεία!


*Ο Χάρης Χεϊζάνογλου είναι αρχιτέκτονας και το παραπάνω κείμενο αναρτήθηκε στην προσωπική του σελίδα στο facebook.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ