Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του μια τεράστια ευκαιρία να αποδείξει ότι... υπάρχει

Μετά από περίπου 9 (!) χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει, επιτέλους, το κλίμα να είναι ευνοϊκό για τον ίδιο. Το θέμα όμως είναι να ακολουθήσει και το υπόλοιπο κόμμα...

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του μια τεράστια ευκαιρία να αποδείξει ότι... υπάρχει
ΠΡΟΒΟΛΗ

Για πάρα πολλούς, αν όχι για τους περισσότερους, η τωρινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η χειρότερη της μεταπολίτευσης, καθώς το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο και οι πολιτικές της σε όλους τους τομείς «ξεζουμίζουν» την κοινωνία καθημερινά. 

Ωστόσο, όσον αφορά τα παραπάνω, το πιο παράξενο και ταυτόχρονα «ανεξήγητο» φαινόμενο που μπορεί ο καθένας να παρατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια είναι η φανερή αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να «εκμεταλλευτεί» πολιτικά την κατάσταση και να φτιάξει ένα ρεύμα προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο θα του επιτρέψει να κερδίσει τις εκλογές που είναι προ των πυλών.

Ένας λόγος που δεν συμβαίνει αυτό είναι φυσικά η αντιπολίτευση που (δεν) κάνει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που το έχουμε αναλύσει και παλιότερα. 

Ο άλλος είναι η εικόνα που συστηματικά επιχειρείται να περάσει όλα αυτά τα χρόνια για τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω των δημοσκοπήσεων. Μια εικόνα αδύναμης απήχησης του αρχηγού του και συνολικά του κόμματος, που τις περισσότερες φορές έμοιαζε να είναι πλασματική. Και όχι απαραίτητα από το 2019 και στο εξής, αλλά και νωρίτερα.

Με πρόχειρους υπολογισμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές συνήθως λαμβάνει τουλάχιστον 4% παραπάνω απ' ό,τι έχει στις δημοσκοπήσεις. Αυτό οφείλεται φυσικά στην πηγή αυτών, αλλά και στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι τόσο... του κόμματος.

Για παράδειγμα: 

Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ (σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research) αναμενόταν να πάρει 23,6% και τελικά κατέληξε με ποσοστό 26,8%

Σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, τον Σεπτέμβρη του 2015, αναμενόταν ντέρπι για την πρώτη θέση. Η Κάπα Research έδινε στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα 27,3% και τελικά αυτό κατέληξε να κερδίσει εύκολα με 35,4%. Μια τεράστια απόκλιση της τάξεως του 8,1%, ενώ η ΝΔ είχε μια μικρή (4,7%) με ορισμό σφάλματος από την εταιρεία στο 3,9%.

Ακόμα και στις εκλογές του 2019, όπου η νίκη της ΝΔ ήταν σίγουρη, η Κάπα Research έπεσε, πιο λίγο αυτή τη φορά, έξω στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς του έδινε 24% πρόθεση ψήφου (με την αναγωγή έφτανε στο 28%) και τελικά αυτό κατέληξε να βγάζει 31,5%.

Η πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB για το Open

Για να φτάσουμε στο σήμερα, σε μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έγιναν, από την MRB για λογαριασμό του Open, είχαμε κάποια νέα δεδομένα. Εκτός από το κλασικό προβάδισμα -περίπου 5% αυτή τη φορά της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ- είδαμε ότι σε ερωτήσεις που έγιναν σε ψηφοφόρους που δήλωσαν «αδιευκρίνιστη ψήφο» είχαμε τα εξής αποτελέσματα:

Ποιο κόμμα θα θέλατε να νικήσει έστω και με μία ψήφο;

ΝΔ 9,2%

ΣΥΡΙΖΑ 14,1%

Κανένα κόμμα 51,7%


Ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε αν κέρδιζε έστω με μία ψήφο:

ΝΔ 35,4%

ΣΥΡΙΖΑ 10%

Κανένα κόμμα 33,9%

Στην ουσία, οι λεγόμενοι αναποφάσιστοι της αδιευκρίνιστης ψήφου, που διαχρονικά κρίνουν εν πολλοίς το εκλογικό αποτέλεσμα, δείχνουν μια ξεκάθαρη προτίμηση προς την αξιωματική αντιπολίτευση και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θα πάμε σε -τουλάχιστον- δυο εκλογικές αναμετρήσεις, αυτό μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τον Αλέξη Τσίπρα και την παράταξή του, αν η ίδια η παράταξη αποφασίσει να... εμφανιστεί.

Γιατί περίπου δυο μήνες πριν από τις εκλογές (ακούγεται έντονα η 9η Απριλίου), ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει κατά τη γνώμη μου παντελώς ανέτοιμος για αυτές. Όχι ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος δείχνει ότι μετά από 9(!) χρόνια έχει καταφέρει να αντιστρέψει το κλίμα που άρχισε να είναι αρνητικό προς αυτόν τους πρώτους μήνες του 2015, όταν και ανέβηκε πρώτη φορά στην εξουσία.

Αυτό έχει συμβεί κυρίως επειδή η Κυβέρνηση της ΝΔ, όπως προείπαμε, είναι πράγματι η χειρότερη της μεταπολίτευσης και μας έκανε να θυμηθούμε για τα καλά τι εστί Δεξιά, αλλά και γιατί ίσως ο κόσμος άφησε πίσω του «Μακεδονίες» και «Δημοψηφίσματα» και εστίασε στο γεγονός ότι αυτά που ονομάστηκαν, από μεγάλη μερίδα του κόσμου, «ψίχουλα» μέχρι το 2019, το 2023 μοιάζουν μακρινό όνειρο. 

Επιπλέον, σε συνδυασμό με την «πολιτική συντριβή» που υπέστη προ ημερών ο Πρωθυπουργός στη Βουλή από τον Αλέξη Τσίπρα, το κλίμα φαίνεται πως αντιστρέφεται.

Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε το παιχνίδι είναι στα ίσα. Λίγο πάνω, λίγο κάτω. Γιατί ναι, μπορεί το 5% που ακούγεται ότι είναι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων να φαίνεται μεγάλο, αλλά σε συνδυασμό με το μόνιμο -4% (τουλάχιστον) που δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια οι δημοσκοπήσεις, αλλά και με τα παραπάνω στοιχεία της αδιευκρίνιστης ψήφου που είναι ξεκάθαρα υπέρ του, μας κάνουν τις εκλογές ντέρμπι.

Ωστόσο, το κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης απέχει. Απέχει από τις γειτονιές (σαν λαϊκή βάση), απέχει από το στόμα της νεολαίας σαν «στήριγμα ελπίδας», απέχει γενικώς. Και είναι κρίμα.

Είναι κρίμα γιατί αν έξω ρωτήσεις πολλά άτομα για το τι θα ψήφιζαν, οι «ε μωρέ, εντάξει, Τσίπρα θα ψηφίσω» είναι σαφώς περισσότεροι από τους «θα ψηφίσω ΝΔ γιατί δεν θέλω τον Τσίπρα».

Και οι εκλογές δεν είναι μακριά, μόλις 2 μήνες απέχουμε από αυτές.

Μέχρι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποβάλει την εσωστρέφεια και τον φόβο που έχει για να κυβερνήσει (μετά τα όσα έγιναν την τετραετία 2015-19) και να βγει μπροστά σαν κίνημα. Όχι μόνο με την αύρα του αρχηγού του, αλλά συλλογικά στην κοινωνία. Γιατί το παιχνίδι είναι ντέρμπι. Και αν από εδώ και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να το κάνει αυτό, το παιχνίδι από ντέρμπι μπορεί επιτέλους να γείρει προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν πάλι όχι, τότε τον Απρίλη θα έχουμε «ΝΔ εναντίον Τσίπρα». Και ό,τι καταφέρει ο αρχηγός του.

Τόσο απλά...

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ