Το 62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ante portas – Οι 14 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού

Λίγες μέρες μένουν για την έναρξη του μεγαλύτερου κινηματογραφικού γεγονότος της χώρας, που επιστρέφει και πάλι στις αίθουσες αλλά και στο διαδίκτυο, σε μια υβριδική οργάνωση που σέβεται την ιστορία του θεσμού χωρίς να φοβάται να καινοτομήσει.

Το 62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ante portas – Οι 14 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα δίνει φωνή σε νέους σκηνοθέτες που παρουσιάζουν εδώ την πρώτη ή δεύτερη ταινία τους. Στην ιστορία του το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει αναδείξει βραβεύοντας με τον Χρυσό  Αλέξανδρο άγνωστους τότε σκηνοθέτες όπως τον  Πάβελ Παβλικόφσκι το 2000, τον Απιτσατπόνγκ Βιρασεθακούλ το 2002. Έτσι και φέτος διαγωνίζονται 14 ταινίες εκ των οποίων τρεις ελληνικές: η Σελήνη 66 ερωτήσεις της Ζακλίν Λέντζου, που πήρε φέτος μέρος στο φεστιβάλ του Βερολίνου και βραβεύτηκε στο Ρέικιαβικ, μια τρυφερή ματιά στη σχέση μιας κόρης με τον βαριά άρρωστο πατέρα της. Η Αγία Έμυ της Αρασέλης Λαιμού που διεισδύει στην πραγματικότητα των Φιλιππινέζων οικιακών βοηθών στην Αθήνα μέσα από μια ιστορία με μεταφυσικές προεκτάσεις και, τέλος, η Αγέλη Προβάτων του Δημήτρη Κανελλόπουλου σε παγκόσμια πρώτη προβολή.

Από το φετινό φεστιβάλ των Καννών και το τμήμα Golden Camera έρχονται το Clara Sola της Ναταλί Άλβαρες Μάνσεν, γυρισμένο στην Κοστα Ρίκα από ένα σχεδόν αμιγές γυναικείο συνεργείο, για τα πάθη και τους δαίμονες στη ζωή μιας σαραντάχρονης που απομακρύνεται από τον μοναχικό βίο  για να ριχτεί και πάλι στη ζωή. Και το Moneyboys του Γιλίν Μπο Τσεν σχετικά με τις δυσκολίες των αγροτικών κοινοτήτων στην Κίνα να αποδεχτούν την ερωτική ιδιαιτερότητα των γόνων τους.

H Φλέβα Χρυσού του Ματέο Τορτόνε έχει θέμα την ιστορία ενός ταξιτζή που αφήνει τη δουλειά και την οικογένεια του στη Λίμα για να κυνηγήσει το όνειρο σε ένα χρυσορυχείο στις Άνδεις όπου έχουν συρρεύσει εκατοντάδες. Το πνεύμα του διαβόλου όμως εξαφανίζει μυστηριωδώς τους χρυσωρύχους.

Διαγωνίζεται επίσης και ο νικητής του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του Φεστιβάλ Βενετίας Λιθουανός Λορινάς Μπαρέισα με την ατμοσφαιρική ταινία μυστηρίου Προσκυνητές, καθώς και το Στ’ Αλήθεια της Χάρι Ρούτφιλ από το Ηνωμένο Βασίλειο, μια ιστορία ερωτικής τοξικοτητας με γνωστούς και αγαπημένους πρωταγωνιστές από τον νέο αγγλικό κινηματογράφο.

Με την πρώτη του μεγάλου μήκους μυθοπλασία έρχεται και ο Καβίτς Νεάγκ από την Καμπότζη. Το Λευκό Κτίριο είναι η ιστορία ενός νέου που πρέπει να διαπραγματευτεί με την κατεδάφιση του κτιρίου στο οποίο μεγάλωσε (να θυμηθούμε το πρόσφατο Γκαγκάριν) και τις αντιδράσεις φίλων συγγενών και γειτόνων.

Με τη δεύτερη μεγάλου μήκους μυθοπλασία του Τι βλέπουμε όταν κοιτάζουμε στον ουρανό; Έρχεται στην Θεσσαλονίκη ο Αλεξάντρ Κομπερίτζε από την όλο και πιο ενδιαφέρουσα κινηματογραφικά Γεωργία. Μια παραμυθένια ιστορία: δυο νέοι συναντιόνται στο δρόμο και ερωτεύονται παράφορα. Μια κατάρα όμως τους κρατάει μακριά. Θα τα καταφέρουν;

Κι άλλοι σκηνοθέτες συμμετέχουν με τη δεύτερη ταινία τους στο Επίσημο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ. O Λορέντζο Βίγιας που είχε κερδίσει Χρυσό Λέοντα στη Βενετία και βραβείο Σεναρίου στη Θεσσαλονίκη το 2015 με το Από Μακρυά,  έρχεται πάλι στην πόλη με την τελευταία του ταινία Το Κουτί. Άλλη μια ιστορία πόνου και βίας από τη βόρεια μεθοριακή γραμμή του Μεξικού, όπου ένας νέος ταξιδεύει για να μαζέψει τη σωρό του πατέρα του αλλά στο δρόμο τον περιμένουν εκπλήξεις.

Πάλι από τη Λατινική Αμερική, δεύτερη ταινία μυθοπλασίας του Χουάν Σεμπαστιάν Μέσα, η Σκουριά με πρωταγωνιστή έναν νέο αγρότη που αρνείται να εγκαταλείψει τη φυτεία καφέ που κληρονόμησε από τον πατέρα του και να μεταναστεύσει μαζί με τους υπόλοιπους στη μεγάλη πόλη, καθώς αισθάνεται πως το να παραμείνει στη γη του είναι μια πράξη αγάπης και αντίστασης.

Τέλος το Τρυφερούδι του Γάλλου Τόμας Τέηζ, αφηγείται την ιστορία του ξεχωριστού δεκάχρονου Τζον και τη σχέση του με τον καθηγητή που ανέδειξε το ταλέντο του.

Λόγω των μέτρων για την πανδημία –που καλπάζει στη Βόρεια Ελλάδα, δυστυχώς– οι ταινίες θα προβληθούν μόνο μία φορά στις αίθουσες του φεστιβάλ.

Όλες όμως οι ταινίες του διαγωνιστικού θα βρίσκονται διαθέσιμες για 500 θεάσεις και στο διαδίκτυο.

Καλό μας φεστιβάλ λοιπόν!

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ