«Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού»: Τα τραγούδια της παράστασης

Ο Πάνος Βλάχος παρουσιάζει το ψηφιακό album που περιέχει τα 6 τραγούδια που ακούγονται επί σκηνής στην παράσταση του Γιάννη Κακλέα, «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού».

«Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού»: Τα τραγούδια της παράστασης
ΠΡΟΒΟΛΗ

Από την μέρα που έκανε την πρεμιέρα της τον Νοέμβριο που μας πέρασε, η παράσταση «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» έχει ξεχωρίσει για την εμπνευσμένη, μαξιμαλιστική ματιά με την οποία έχει σκηνοθετήσει το έργο ο Γιάννης Κακλέας, καθώς και για τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο αποδίδουν οι ηθοποιοί τους χαρακτήρες.

Ο νομπελίστας Ντάριο Φο έχει αφήσει εποχή για τα σατιρικά έργα που έχει γράψει για το θέατρο, που μέχρι και σήμερα είναι ικανά να ζωντανεύουν και να σατιρίζουν κατεστημένα, να ξεσκεπάζουν βάναυσα όλες τις πληγές και τις παθογένειες της κοινωνίας και των διάφορων καθεστώτων.

Στην αντιεξουσιαστική αυτή σάτιρα, ένας φρενοβλαβής διεισδύει απαρατήρητος στα γραφεία της Κεντρικής Ασφάλειας με την ταυτότητα του ανώτατου ανακριτή του υπουργείου Δικαιοσύνης και με αποστολή τη διαλεύκανση της υπόθεσης της "αυτοκτονίας" ενός αναρχικού που, τι σύμπτωση, έπεσε από τον 6ο όροφο του κτιρίου της Ασφάλειας κατά τη διάρκεια μιας τυπικής ανάκρισης. Τρομοκρατημένοι οι άνθρωποι της Ασφάλειας παγιδεύονται στη φαντασία αυτού του έξυπνου τρελού και από αμείλικτοι αστυνομικοί μεταμορφώνονται ξαφνικά σε ασήμαντους, αξιολύπητους ανθρωπάκους.

Βέβαια, δεν αρκεί πάντοτε το κείμενο. Αυτό που καταφέρνει ο Κακλέας κι η ομάδα των ηθοποιών που παίζουν είναι το κάτι άλλο. Ο Πάνος Βλάχος, μαζί με τους Φοίβο Ριμένα, Θοδωρή Σκυφτούλη, Κωνσταντίνο Μαγκλάρα, Ιφιγένεια Αστεριάδη και του Στέλιο Πέτσο, επιδίδονται σε ένα δραματικό κρεσέντο όλο δαιμονική ενέργεια, βιτριολικό χιούμορ, ζωντανή μουσική και τραγούδια που διακωμωδούν μέσα από την ιστορία τη σημερινή εποχή.

Ο Βάιος Πράπας είναι το άτομο που έχει συνθέσει την πρωτότυπη μουσική, ενώ μάλιστα βρίσκεται κάθε βράδυ επί σκηνής, ώστε να συνοδεύσει τους ηθοποιούς.

Όποιος έχει παρακολουθήσει την παράσταση έχει σίγουρα να μοιραστεί θετικές εντυπώσεις για τα 6 τραγούδια της παράστασης, τα οποία της προσδίδουν τα στοιχεία ενός ιδιότυπου μιούζικαλ. Αυτά τα τραγούδια, λοιπόν, αφού πέρασαν με επιτυχία τη δύσκολη δοκιμασία, να ακουστούν, δηλαδή, για πρώτη φορά ζωντανά επί σκηνής, γνώρισαν την ενθουσιώδη αποδοχή του κοινού και γι’ αυτό κυκλοφόρησαν ψηφιακά.

Οι στίχοι έχουν γραφτεί από τον ίδιο τον Πάνο Βλάχο, με την πολύτιμη βοήθεια της Φωτεινής Αθερίδου, ενώ ερμηνεύουν επίσης οι ηθοποιοί: Φοίβος Ριμένας και Θοδωρής Σκυφτούλης.

Τα συγκεκριμένα τραγούδια, πέρα από το ότι λειτουργούν ως καταλύτης στην εξέλιξη της παράστασης, την ίδια ώρα μπορούν πολύ εύκολα να σταθούν και μόνα τους, έξω από αυτήν.

Προσαρμοσμένα στη σημερινή πραγματικότητα, γίνονται επίκαιροι σκοποί που "φωτογραφίζουν" τη σημερινή εποχή με πικρό χιούμορ. Από το δυναμικό «Τραγούδι του γελωτοποιού», μέχρι το ερμηνευτικό ρεσιτάλ του Φοίβου Ριμένα στο «Τραγούδι του αστυνομικού».

Με το έργο αυτό ο πρωταγωνιστής Πάνος Βλάχος βρίσκεται μάλλον σε ένα πολύ σημαντικό σημείο για την καλλιτεχνική του πορεία, αφού μέσα από την παράσταση δικαιώνεται για το μοναδικό ταλέντο του, τόσο στο τραγούδι, όσο και στην ηθοποιία, επιβεβαιώνοντας εκείνο που έχει μοιραστεί στο 2020mag.gr, πως δηλαδή «ζούμε σε μια μεταφυσική χώρα, λόγω δομών, αλλά με σπουδαίους ανθρώπους με μια ενέργεια που δεν ξέρω από πού προκύπτει». Το σίγουρα είναι πως χωρίς εκείνον όλα θα ήταν διαφορετικά.


Πάνος Βλάχος: «Η ατάκα του Μπαλάσκα σε άλλη κοινωνία θα ήταν λόγος για δραματικές αλλαγές - Εδώ ήταν Τετάρτη απόγευμα»


Τα τραγούδια της παράστασης κυκλοφορούν ως ένα ενιαίο ψηφιακό album από το Ogdoo Music Group και είναι διαθέσιμα σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Οι παραστάσεις συνεχίζονται από Τετάρτη έως Κυριακή στο θέατρο Γκλόρια έως τις 27 Φεβρουαρίου. 

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ