Τρεις δολοφονίες που εκτυλίχθηκαν και άλλες 50 που περιμένουν τη σειρά τους στον Έβρο

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Δημήτρη Αγγελίδη για την ΕΦΣΥΝ, τρεις Σύροι πρόσφυγες βρήκαν τραγικό και βίαιο θάνατο στον Έβρο στα χέρια αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ. την Πέμπτη 14 Ιουλίου. Άλλοι 50 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι από τότε σε νησίδα του Έβρου, όπου τους μετέφεραν βίαια και τους εγκατέλειψαν οι ελληνικές αρχές.

Τρεις δολοφονίες που εκτυλίχθηκαν και άλλες 50 που περιμένουν τη σειρά τους στον Έβρο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μετά την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για το Φαρμακονήσι και το ανατριχιαστικό ρεπορτάζ ξένων και ελληνικού Μέσου για τους Σκλάβους της Ελληνικής Αστυνομίας, που αναλαμβάνουν τις βίαιες επαναπροωθήσεις στον Έβρο με αντάλλαγμα την ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 50 πρόσφυγες κατέφυγαν στο ΕΔΔΑ ζητώντας να διασωθούν και να τους επιτραπεί να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Κάτι δηλαδή το αυτονόητο, όπως είναι το αίτημα ασύλου που μπορεί να γίνει ή όχι αποδεκτό, θεωρείται πολυτέλεια μπροστά στη ρατσιστική πολιτική της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής ηγεσίας. Ειδικά αν συγκρίνουμε τις ΕΔΕ ενάντια στην Frontex ή την διαφορά πολιτικής ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ασιάτες πρόσφυγες.

Οι πρόσφυγες προσέφυγαν προχθές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) μέσω των οργανώσεων Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360, ζητώντας να δοθεί κατεπείγουσα εντολή στην ελληνική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει επιχείρηση διάσωσης, να διασφαλίσει στοιχειώδεις συνθήκες επιβίωσης και να καταγράψει το αίτημά τους για άσυλο.

Σύμφωνα με τις ανατριχιαστικές μαρτυρίες τους, ο ένας Σύρος πέθανε κατά τη διάρκεια άγριου ξυλοδαρμού του ίδιου και της ομάδας περισσότερων από 50 ατόμων, που συνελήφθησαν άτυπα μόλις έφτασαν στην ελληνική όχθη. Οι δύο άλλοι, 17 και 23 ετών, πέθαναν από πνιγμό καθώς οι αστυνομικοί τούς ανάγκασαν να βγάλουν τα ρούχα τους και να πέσουν στο ποτάμι για να κολυμπήσουν μέχρι την τουρκική όχθη, ενώ δεν ήξεραν κολύμπι.

Αυτή τη στιγμή παλεύουν για την ζωή τους 34 Σύροι, 13 Κούρδοι και 3 Παλαιστίνιοι. 50 άνθρωποι. Ας μην κλείσουμε τα μάτια. Από σεβασμό στην δουλειά του συναδέλφου και του Μέσου, μπορείτε να παρακολουθήσετε το υπόλοιπο ρεπορτάζ από την ΕΦΣΥΝ.
Τόσο η Διεθνής Αμνηστία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει τη μη απομάκρυνση και διάσωση των 50 προσφυγισσών και προσφύγων και την παροχή βοήθειας, τροφής και ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ