Στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης: 400 παιδιά στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα παραμένουν χωρίς σίτιση

Στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης: 400 παιδιά στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα παραμένουν χωρίς σίτιση
ΠΡΟΒΟΛΗ

Την Τετάρτη 28/12 το Τμήμα Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικού του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επισκέφθηκε τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, συναντήθηκε με τον Διοικητή, κλιμάκιο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), Εκπαιδευτικών και ΕΟΔΥ και διαπίστωσε ότι υπάρχουν λάθη, παραλείψεις και προχειρότητα στη διαχείριση πολλών κρίσιμων θεμάτων, ικανά να δημιουργήσουν ανθρωπιστική κρίση.

Η δομή στη Ριτσώνα φιλοξενεί συνολικά 1.657, παρότι έχει δυνατότητα για να φιλοξενήσει 2.900 άτομα. Παρόλο που φιλοξενεί μόλις το 57% της δυναμικής του, ο οικισμός βρίσκεται ήδη στα όρια του. Από τις 1.243 θέσεις, που υποτίθεται είναι διαθέσιμες, μόλις οι 123 μπορούν να διατεθούν τελικά, λόγω της ακαταλληλότητας μέρους της δομής και της ελλιπούς συντήρησης που το καθιστούν μη βιώσιμο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώθηκε ότι 800 εκ των φιλοξενούμενων βρίσκονται σε καθεστώς Διεθνούς Προστασίας και για αυτό δεν τους παρέχεται δωρεάν σίτιση, ανάμεσα τους 400 ανήλικα παιδιά και 45 μονογονεϊκές οικογένειες.

Από τον ΕΟΔΥ γίνεται προσπάθεια συνεργασίας με τον ΔΟΜ για την κάλυψη φαρμακευτικών αγωγών, ιατρικών εξετάσεων, μεταφορών με ταξί ή MINIVANS σε προγραμματισμένα ή μη ιατρικά ραντεβού με διερμηνείς, φάρμακα, εξετάσεις, μεταφορές σε υπηρεσίες ασύλου και υποστήριξη ψυχιάτρου. Όπως ενημέρωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ οι εκπαιδευτικοί της δομής, 2 από τα 11 δημοτικά σχολεία δεν συμμετέχουν σε κανένα πρόγραμμα σίτισης.

Μετά τον τερματισμό του προγράμματος ESTIA II και το «κλείσιμο» του Ελαιώνα, 800 άτομα της δομής μεταφέρθηκαν στην Ριτσώνα, χωρίς να ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση οι συνθήκες οι οποίες επικρατούν στον οικισμό, χωρίς καμία ενσυναίσθηση για τις καταστάσεις που κρίνονται να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι εκεί και για την κακή σχεδίαση του προγράμματος σίτισης.

Όπως καταγγέλλει το Τμήμα Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κυβέρνηση υιοθετεί μια στάση που οδηγεί στην εδραίωση των προσφυγικών δομών ως «πάρκινγκ ψυχών», αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την σκληρότητα και την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζει τους ευάλωτους.

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πειραματίζεται με τα εύθραυστα όρια της πρόκλησης ανθρωπιστικής κρίσης, χωρίς αιδώ, χωρίς περίσκεψη».​

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τμήματος Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισκέφθηκε σήμερα τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα.

Η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελούνταν από κλιμάκιο του Τμήματος Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικού με το Συντονιστή Δημήτρη Χαλαζωνίτη και τα μέλη της Γραμματείας, Μανώλη Σαρρή και Χαρά Στάγκου, τη βουλευτή Βοιωτίας Γιώτα Πούλου, την Περιφερειακή Σύμβουλο Εύβοιας Θεοδώρα Ακριώτου, τον Πρ. Διοικητή του Νοσοκομείου Χαλκίδας και νυν υποψήφιο Δήμαρχο Παναγιώτη Τζαφέρο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συναντήθηκε προκειμένου να ενημερωθεί για τα τεκτενόμενα στη δομή, με τους αναπληρούντες από την EASO τον Διοικητή από πλευράς Υπουργείου Μετανάστευσης, καθώς και κλιμάκια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), των Εκπαιδευτικών και του ΕΟΔΔΥ.

Κατά τη συνάντηση, έγιναν εμφανή πολλά κρίσιμα θέματα που αποκάλυψαν λάθη, παραλείψεις και προχειρότητα που αγγίζουν το όριο της πρόκλησης ανθρωπιστικής κρίσης.

Ειδικότερα, η δομή δυναμικής 2.900 ατόμων, φιλοξενεί 1.657 άτομα και βρίσκεται ήδη στα όρια της, καθώς έχει μόλις 123 ελεύθερες θέσεις προς φιλοξενία (Δεδομένα από EASO). Ο λόγος της μείωσης των θέσεων, είναι ο χαρακτηρισμός πολλών οικίσκων ως ακατάλληλοι, λόγω έλλειψης συντήρησης και ανταλλακτικών που τους καθιστούν μη βιώσιμους!

Το τραγικό δε, είναι ότι από τους 1.657 φιλοξενουμένους, οι 800 τελούν υπό καθεστώς Διεθνούς Προστασίας, βρίσκονται εκεί για αδιευκρίνιστους λόγους και ΔΕΝ ΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ! Από τους παραπάνω 800, οι 400 είναι ανήλικα παιδιά που ΔΕΝ ΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ! Περί τις 45 μονογονεϊκές οικογένειες καθώς και βαριά ψυχιατρικά περιστατικά, που και πάλι ΔΕΝ ΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ! (Δεδομένα από EASO).

Συζητήσαμε με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, των εκπαιδευτικών και του ΔΟΜ και δυστυχώς τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν.

Ο ΕΟΔΥ επιχειρεί στη δομή με την υποστηρικτική συνεργασία του ΔΟΜ, ως προς την κάλυψη φαρμακευτικών αγωγών, ιατρικών εξετάσεων, μεταφορών με ταξί ή MINIVANS σε προγραμματισμένα ή μη ιατρικά ραντεβού με διερμηνείς, φάρμακα, εξετάσεις, μεταφορές σε υπηρεσίες ασύλου και υποστήριξη ψυχιάτρου (Δεδομένα από ΕΟΔΥ).

Ενημερωθήκαμε από την ομάδα των εκπαιδευτικών, ότι 2 από τα 11 δημοτικά σχολεία δεν συμμετέχουν σε κανένα πρόγραμμα σίτισης.

Η ομάδα protection του ΔΟΜ που επιχειρεί επίσης υποστηρίζοντας LGBV περιστατικά, child protection, υποστήριξη trafficking, προμήθεια γάλακτος σε βρέφη 0-12 μηνών και συμβουλευτική Νομική Υποστήριξη, επίσης σε κοινωνικό επίπεδο, μαθαίνει αγγλικά στα παιδιά και διενεργεί διάφορες δραστηριότητες εντός της δομής, με απογοήτευση μάθαμε ότι σταματά τις υποστηρικτικές της εργασίες στις 20/3/2023 και κατ’ επέκταση, 300 άτομα στην Ελλάδα, θα σταματήσουν να υποστηρίζουν τις δομές!

Στη δομή της Ριτσώνας, μεταφέρθηκαν οι 800 ψυχές από τον Ελαιώνα και τον τερματισμό του προγράμματος ESTIA.

Δεν ενδιαφέρθηκαν στην κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και του Υπουργού του κ. Μηταράκη, πώς είναι δυνατόν να ζουν άνθρωποι που ΔΕΝ ΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ!

Δεν ενδιαφέρθηκαν για τα 400 ανήλικα παιδιά, τις μονογονεϊκές, τους αρρώστους!

Προχωρούν συστηματικά στην εδραίωση της δομής, ως πάρκινγκ ψυχών!

Ως δομής, που τα πάντα λειτουργούν με ιδιωτικές αναθέσεις!

Μια δομή προγραμμάτων εκατομμυρίων, δωρεών, αλληλεγγύης και εθελοντισμού, που λειτουργεί η μισή και για χαριστική βολή, σταματούν σε 3 μήνες και τις ελάχιστες ανθρωπιστικές υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πειραματίζεται με τα εύθραυστα όρια της πρόκλησης ανθρωπιστικής κρίσης, χωρίς αιδώ, χωρίς περίσκεψη!

ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ