Κόβονται επιδόματα σε περισσότερες Οικογένειες ΑμεΑ - Τους τρέχουν στα δικαστήρια ζητώντας αναδρομικά

Η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εργασίας, παρότι εμφανώς πάγωσαν την αποστολή χρεών σε οικογένειες ΑμεΑ ζητώντας αναδρομικά έως και 31.000 ευρώ, ξεκινούν ξανά την αποστολή τους, ενώ τα δικαστήρια συνεχίζονται. Ταυτόχρονα, κόβεται το επίδομα του ΟΠΕΚΑ και για τις χήρες ΑμεΑ που η σύνταξη του συζύγου ξεπερνούσε τα 360 ευρώ.

Κόβονται επιδόματα σε περισσότερες Οικογένειες ΑμεΑ - Τους τρέχουν στα δικαστήρια ζητώντας αναδρομικά
ΠΡΟΒΟΛΗ

Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο πως το όριο της σύνταξης για την ταυτόχρονη λήψη του επιδόματος ΟΠΕΚΑ αναμένεται να πάει στα 380 ευρώ (σ.σ. το επίδομα Βαριάς Νοητικής Υστέρησης που θα χαθεί για περισσότερους είναι στα 527 ευρώ και της Βαριάς Αναπηρίας στα 313 ευρώ), λόγω αύξησης των συντάξεων. Όμως το επίδομα κόβεται σε κάθε περίπτωση από όλες τις ομάδες, επειδή η Εθνική Σύνταξη είναι στα 411 ευρώ με σημερινό όριο για την λήψη του επιδόματος τα 360 ευρώ.

Με λίγα λόγια, αναμένεται να διακοπούν τα επιδόματα στις χήρες-Άτομα με Αναπηρία που λάμβαναν μέρος της σύνταξης των θανόντων συζύγων, όπως και όλες οι συντάξεις τέκνων ΑμεΑ. Να υπογραμμίσουμε πως στον προϋπολογισμό φαίνονται μειωμένα όλα τα προνοιακά επιδόματα.

Νόμος Χωρίς Ερμηνευτική Εγκύκλιο – Παρότι δεν χρειάζονταν

Ενώ ψηφίστηκε ο νόμος 4997/2022 περί μη ζήτησης αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών, αναμένεται η ερμηνευτική εγκύκλιος τον Μάρτιο του 2023 ώστε να μη ζητώνται χρήματα αναδρομικά και μέχρι τότε στέλνουν ακόμα ειδοποιήσεις επιστροφής χρημάτων, την ώρα που οι υποθέσεις του Κράτους εναντίον οικογενειών ΑμεΑ εκδικάζονται κανονικά στα δικαστήρια και τα χρήματα ζητώνται. Η κάθε περίπτωση που φτάνει στο δικαστήριο εξετάζεται ξεχωριστά, ενώ είναι στο χέρι των Προέδρων των δικαστηρίων να αθωώσει ή να εγκρίνει την διαταγή πληρωμής.

Ταυτόχρονα εξετάζονται κανονικά και οι περιπτώσεις της υπέρβασης του ορίου για την λήψη του επιδόματος από 0,76 λεπτά μέχρι 1 ευρώ, κάτι που η Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη πως είναι άδικο και θα σταματήσει. Ο αρμόδιος Υπουργός Χρ. Σταϊκούρας έχει ήδη δηλώσει σε οικογένειες πως δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός και πως ο ίδιος απλά αναμένει εντολή από τον Υπουργό Εργασίας. Το ζήτημα είναι καθαρά θεσμικό και ο Υπουργός Κ. Χατζηδάκης με την Υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου εδώ και ένα χρόνο καλούνται να δώσουν λύση, κάτι που αρνούνται να πράξουν.

Για να έχετε το παρασκήνιο, ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην συνάντηση με την ΕΣΑΜΕΑ ανέφερε πως το ισχύον πλαίσιο είναι άδικο και είχε υποσχεθεί πως σε συνεργασία με τον Κ. Χατζηδάκη θα έδινε λύση. Πριν μάθει όλη η Ελλάδα πως ο Υπουργός Εργασίας παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ για λόγους Εθνικής Ασφάλειας και παγώσουν οι σχέσεις Μητσοτάκη-Χατζηδάκη. Να υπογραμμίσουμε μια ακόμη αδικία, πως οι ανάπηροι με παραπληγία ή τύφλωση έχουν το δικαίωμα να εργάζονται ή να παίρνουν σύνταξη και ταυτόχρονα να παίρνουν το επίδομα για την ίδια αναπηρία (και καλώς). Αυτό δημιουργεί αναπηρίες δύο ταχυτήτων σε σχέση με τις αναπηρίες της ΒΝΥ και ΒΑ που αναφέρουμε, δηλαδή προς άτομα που δεν μπορούν να εργαστούν και χάνουν το επίδομα λόγω σύνταξης χηρείας ή προστατευόμενου μέλους.

Αρχές Φλεβάρη ο ΟΠΕΚΑ θα αρχίσει να στέλνει σε όλες τις οικογένειες με ΑμεΑ τα σχετικά ραβασάκια, με τα οποία θα τις καλεί να επιστρέψουν τα χρήματα. Όλα αυτά που έχουμε υπογραμμίσει ως τώρα έρχονται σε αντίθεση με δεκάδες νόμους, διατάξεις και συμβάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ σχετικά με την αξιοπρεπή διαβίωση των ΑμεΑ. Η Ελλάδα, εφαρμόζοντας αυτό το θεσμικό πλαίσιο, τιμωρεί την πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα που ούτε μπορεί να εργαστεί, ούτε να αυτοεξυπηρετηθεί. Αν δεν είναι εύκολα κατανοητό, οι οικογένειες ωθούνται να στείλουν τα παιδιά τους και τα προστατευόμενα μέλη τους σε ιδρύματα, την στιγμή που η αποϊδρυματοποίηση είναι το ζητούμενο σύμφωνα με το υπουργείο και την ιατρική κοινότητα.

Ταυτόχρονα αυτά τα άτομα αφήνονται βορά στις ορέξεις του κάθε κακοποιητή που στοχεύει ακριβώς σε άτομα με αναπηρία που είναι πολύ πιο δύσκολο να αποδείξουν την κακοποίησή τους ή να γίνει πιστευτή στα δικαστήρια. Και μιλάμε για περιπτώσεις που χρειάζεται να υπάρχει ένας φροντιστής επί 24ωρου βάσεως και επίσης πρέπει να κοινωνικοποιούνται είτε σε ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, είτε με μια δραστηριότητα. Αξίζει να αναφερθεί πως όλες αυτές οι χήρες μητέρες με παιδιά ΑμεΑ δεν μπόρεσαν ποτέ να εργαστούν, γιατί είχαν την αποκλειστική φροντίδα του παιδιού τους. Απλά να αναφέρουμε πως τα κόστη ψυχοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, πιθανής λογοθεραπείας ή εργοθεραπείας υπερβαίνουν κατά πολύ τα 500 ευρώ τον μήνα και στις περιπτώσεις των ΚΔΑΠ έχουν και έξτρα έξοδα δραστηριοτήτων πλην του voucher από τα χρήματα της Ε.Ε. Για φαγητό και ένδυση ούτε λόγος. Για παράδειγμα τα ορθοπεδικά υποδήματα που είναι αναγκαία για τις περισσότερες των περιπτώσεων κοστίζουν άνω των 200 ευρώ και δεν καλύπτονται από τις ασφάλειες. Αν υπάρχει ανάγκη για ορθοπεδικά είδη αυτή εξαρτάται από την ασφάλεια του γονιού και σε τι ποσοστό καλύπτει.

Στις 24 Ιανουαρίου εκδικάζεται στην Θεσσαλονίκη περίπτωση όπου ζητείται το ποσό των 27.800 αναδρομικών από μια γυναίκα 87 ετών ΑμεΑ (η ίδια και το παιδί της) που λάμβανε σύνταξη χηρείας. Το ποσό που ζητείται είναι του Προνοιακού Επιδόματος ΟΠΕΚΑ αναδρομικά για ένα διάστημα μικρότερο των 3 ετών. Δεκάδες άλλα άτομα περιμένουν την κλήση τους στο δικαστήριο. Ας σταθούμε δίπλα τους.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ