«Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές» - Νέο μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο (Φωτορεπορτάζ)

Για μια ακόμα Πέμπτη, η συμμετοχή ήταν μαζικότατη. Κάθε φορά και πιο μαζική.

«Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές» - Νέο μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο (Φωτορεπορτάζ)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργατικά σωματεία και άλλοι φορείς βγήκαν στον δρόμο, για τέταρτη εβδομάδα, αντιδρώντας στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. 

Οι φοιτητικοί σύλλογοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, κάνοντας πλέον ξεκάθαρο ότι δεν θα επιτρέψουν να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. 

Για μια ακόμα Πέμπτη, η συμμετοχή ήταν μαζικότατη.

Κάθε φορά και πιο μαζική.

Βέβαια, δεν έλλειψε η κρατική καταστολή, αφού δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν με κρότου λάμψης και χημικά στους φοιτητές. 

Φωτορεπορτάζ: Μαρία Γαλάτη

Την ερχόμενη Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε μεγάλο Πανελλαδικό Φοιτητικό Συλλαλητήριο, στις 12:00 στα Προπύλαια.

O αγώνας δυναμώνει.

Στο δελτίο Τύπου των φοιτητικών συλλόγων αναφέρεται:

«Δυναμώνουμε τον αγώνα. Όλοι στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο στις 8/2!

Για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα βγήκαμε χιλιάδες στους δρόμους, συνεχίζοντας τον δίκαιο αγώνα μας, δηλώνοντας ότι δεν θα κάνουμε πίσω. Εδώ και τέσσερις εβδομάδες οι Γενικές Συνελεύσεις μαζικοποιούνται, οι καταλήψεις αυξάνονται και το νομοσχέδιο ακόμα δεν έχει κατατεθεί.

Χαιρετίζουμε τις σημερινές μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, τις δεκάδες αγωνιστικές αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που μαζί με ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα απαίτησαν «το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί»!

Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις φορέων της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, των μαθητών, των εργατικών σωματείων και όλης της κοινωνίας που στέκονται δίπλα στον αγώνα μας για να μην περάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης!

Πετύχαμε την πρώτη νίκη! Συνεχίζουμε!

Ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι νόμος του κράτους τον Ιανουάριο όμως ο μήνας τελειώνει και ούτε καν έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο!

Με τους αγώνες μας καταφέραμε να καθυστερήσουμε το σχέδιο τους και έτσι συνεχίζουμε! Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με ακόμα μεγαλύτερη ενότητα με τους μαθητές και τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς! Εκεί βρίσκεται η δύναμη μας! Στην αμφισβήτηση της πολιτικής τους, στον οργανωμένο αγώνα! Για αυτό η κυβέρνηση απαντά με ΜΑΤ, χημικά και καταστολή. Καταγγέλουμε την καταστολή στην σημερινή πορεία, την εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, καθώς και στο ΕΜΠ και το Πολυτεχνείο Κρήτης τις προηγούμενες εβδομάδες. Παρά τις προσπάθειες τους δεν τρομοκρατούμαστε!

Με τους αγώνες μας καταφέραμε να καθυστερήσουμε το σχέδιο τους και έτσι συνεχίζουμε! Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με ακόμα μεγαλύτερη ενότητα με τους μαθητές και τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς! Εκεί βρίσκεται η δύναμη μας! Στην αμφισβήτηση της πολιτικής τους, στον οργανωμένο αγώνα!

Η απόπειρα της κυβέρνησης να αιφνιδιάσει τους φοιτητές έπεσε στο κενό. Θα ακυρώσουμε και τα σχέδια τρομοκράτησης και εκβιασμού με την αποφασιστική μας στάση! Απαιτώντας να μην χαθεί καμία εξεταστική! Μπαίνοντας εμπόδιο σε κάθε απόπειρα καταστολής και συκοφάντησης του δίκαιου αγώνα μας.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας ενάντια στις καταλήψεις των φοιτητικών μας συλλόγων στα Πανεπιστήμια! Η στοχοποίηση του συλλογικού αγώνα και της διεκδίκησης δεν θα περάσει. Η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει ήδη πάρει θέση και διεκδικεί δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο. Θα υπερασπιστούμε τους αγώνες μας και το πανεπιστημιακό άσυλο, ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό στην συλλογική συζήτηση και δράση .

Η προσπάθεια της κυβέρνησης, των ΜΜΕ να παρουσιάσουν τους αγώνες μας ως παράνομους και τους φοιτητές ως εγκληματίες δεν μας σταματά. Κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των διοικήσεων που συναινούν και ενισχύουν την πολιτική της, να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές και κόντρα στην ρητορική περί χαμένων εξεταστικών, το φοιτητικό κίνημα θα διασφαλίσει πως οι εξεταστικές θα γίνουν κανονικά.

Η κυβέρνηση, αξιοποιεί όλους τους μηχανισμούς του κράτους για να αντιμετωπίσει τον αγώνα των φοιτητών, αφού η προσπάθεια της να κάνει τους φοιτητές υποστηρικτές της πολιτικής της και να σταματήσει τον αγώνα επιστρατεύοντας και την κυβερνητική παράταξη έχει πέσει στο κενό.

Ήδη εκατοντάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα, μετά από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και καταλήψεις συντονίζονται και διεκδικούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα φοιτητές, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, μαθητές και γονείς απορρίπτουμε το νομοσχέδιο. Να μην κατατεθεί!

Αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις τις ΕΕ, θέλει μέσα στις εξεταστικές μας και με συνοπτικές διαδικασίες να φέρει νομοσχέδιο για να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ. Μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα διευρύνεται η αγορά πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα αφεθούν χιλιάδες παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών έξω από τα πανεπιστήμια, οξύνοντας τις ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση. Αυτές είναι οι τραγικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, όπως είδαμε στην πανδημία και τα Τέμπη.

Δε θα δεχτούμε να γίνει η αδικία νόμος! Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Για πολλούς θα υπάρχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πολλαπλές πανελλαδικές εξετάσεις και άλλα εμπόδια-κόφτες για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε, ενώ για κάποιους ελάχιστη βάση πληρωμής που θα αγοράζουν σπουδές και ισάξια πτυχία!

Δε θα ανεχτούμε τη διάλυση των πτυχίων μας! Το πτυχίο μας μετατρέπεται σε ένα ακόμα “χαρτί” στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα πρέπει να κυνηγάμε ακόμα περισσότερα, ακόμα και επί πληρωμή πιστοποιητικά και σεμινάρια για να μπορέσουν να επιβιώσουμε, αφού μεγαλώνει η κατηγοριοποίηση των πτυχίων με τους απόφοιτους να ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας, συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω, έτσι ώστε να προωθηθεί ακόμα περισσότερο η πολιτική της “Μπολόνια”, που μεθοδεύεται εδώ και δεκαετίες από την ΕΕ.

Μέσω του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά θα έρθουν δίδακτρα στα προπτυχιακά και θα υποβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια! Θα είναι απαγορευτικό για τους περισσότερους να σπουδάσουν, εκτός εάν καταφύγουν σε φοιτητικά δάνεια που θα ξεχρεώνουν για μια ζωή! Μέσω της αξιολόγησης θα προχωρήσουν στις εξαγγελθείσες συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων και θα επιβάλλουν τη μείωση των εισακτέων. Παράλληλα, τα δημόσια ΑΕΙ θα υποχρηματοδοτηθούν περαιτέρω υποβαθμίζοντας μεταξύ άλλων και τη φοιτητική μέριμνα, με τις κρατικές δαπάνες να βρίσκονται ήδη στον πάτο. Σε αυτό το πλαίσιο, για να μπορέσουν να επιβιώσουν τα δημόσια θα αναζητήσουν πόρους από τα δίδακτρα, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα. Τα προγράμματα σπουδών θα αναδιαρθρωθούν στις ανάγκες της αγοράς και στα πρότυπα των ιδιωτικών (ρυθμοί σπουδών, αλυσίδες, ροές, κατευθύνσεις).

Νομίζουν ότι μπορούν να μας κοροϊδέψουν με ψέματα πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια “είναι θετικά για την κοινωνία”! Ποιον θα ωφελήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Την κοινωνική πλειοψηφία που με δυσκολία πληρώνει τους λογαριασμούς και ζει στα όρια της φτώχειας; Οι κολεγιάρχες θέλουν να βρουν πελατεία για να πουλάνε τα “πτυχία” τους. Αυτοί που μιλάνε για “αριστεία” και για δήθεν ακαδημαϊκή ποιότητα είναι αυτοί που δημιουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στα οποία “με 10 μπαίνεις....αρκεί να είναι χιλιάρικα”. Οι κολεγιάρχες, το κράτος και οι εργοδότες δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με μας! Δαπανούν όλο και λιγότερα για την εκπαίδευση, θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Όχι μόνο κανένα όφελος δε θα έχουμε, αλλά το δημόσιο πανεπιστήμιο που ήδη στενάζει από την υποχρηματοδότηση θα υποβαθμιστεί. Επιβεβαιώνεται ότι δεν λογαριάζουν τις σπουδές μας ούτε τις ζωές μας για όφελος των κερδών τους.

Η κυβέρνηση ψεύδεται και όταν λέει πως “δεν παραβιάζεται το άρθρο 16”. Το άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπει ρητά τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και την απαγόρευση σύστασης και λειτουργίας ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Πρόκειται για μια ευθεία παραβίαση του άρθρου 16, που έχει κατοχυρωθεί με αγώνες, και αν περάσει, θα απειλήσει αντίστοιχα δικαιώματα.

Άλλο ένα αποτέλεσμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, είναι δημόσια πανεπιστήμια χωρίς φοιτητικούς συλλόγους, με φοιτητές και φοιτήτριες που δεν θα αντιδρούν, με πειθαρχικά και συμβούλια διοίκησης, χωρίς ζωντανές διεργασίες και αγωνιστικό κίνημα!

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας, στην ζωή μας, με την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, την επίθεση στο εισόδημα των οικογενειών μας, την ακρίβεια, την αβάσταχτη φορολογία, το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων σηκώνουμε ανάστημα.

Θα βρεθούμε απέναντι στην πολιτική που ξεσπιτώνει τις οικογένειές μας με τους πλειστηριασμούς όπως αυτές τις μέρες στο Ζωγράφου που με ΜΑΤ, βία και συλλήψεις ξεσπίτωσαν χαμηλοσυνταξιούχο δημοσιογράφο και το γιο της! Αυτοί που έχουν στραγγίξει με φόρους τις οικογένειές μας, που μας αφήνουν χωρίς φοιτητικές εστίες και με πανάκριβα νοίκια, τώρα θέλουν να πάρουν και τα σπίτια των γονιών μας! Δεν θα το επιτρέψουμε!

Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών της Θεσσαλίας και όλων των περιοχών της Ελλάδας και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, κόντρα στην προσπάθεια καταστολής των κινητοποιήσεών τους!Η κυβέρνηση συνεχίζει την επίθεση προς αυτούς, αφού μετά τις καταστροφικές ζημιές που υπέστησαν από τις πλημμύρες, δεν έχουν λάβει καμία ουσιαστική στήριξη από το κράτος.

Κλείνοντας ένα χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη, βλέπουμε ότι δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες, αλλά αντίθετα η κυβέρνηση από κοινού με όλους τους υπόλοιπους αστικούς διαχειριστές επιχειρούν να συγκαλύψουν τις πραγματικές ευθύνες. Είναι η ίδια πολιτική που βιώνουμε καθημερινά εμείς και οι οικογένειες μας.

Δεν αποδεχόμαστε να δίνονται δισεκατομμύρια για την εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, σε πολεμικές συγκρούσεις, για να σφάζεται ο λαός της Παλαιστίνης που δίνει ένα δίκαιο αγώνα, να στέλνεται ελληνική φρεγάτα σε αποστολές εκτός συνόρων. Την ίδια ώρα που για τις ανάγκες μας δεν δίνεται φράγκο, η κυβέρνηση δίνει 8,2 δις για την αγορά F-35 γαι τις πολεμικές αποστολές του ΝΑΤΟ και μάλιστα διεκδικεί και πρωταγωνιστικό ρόλο σε βρώμικες αποστολές, όπως στη διοίκηση της πολεμικής επιχείρησης στην ερυθρά θάλασσα.

Τα τελευταία χρόνια το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει μεγαλειώδεις αγώνες ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη τους νόμους-πλαίσιο και έχει πετύχει μεγάλες νίκες! Το κίνημα του ‘06-’07 αποδεικνύει ότι μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις, τις καταλήψεις και τις πορείες μπορούμε να εμποδίσουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Ήδη ο αγώνας έχει ξεκινήσει και μαζικοποιείται μέρα με τη μέρα!

Μπορούμε να δυναμώσουμε ένα μεγάλο πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας.

Απαιτούμε:

 • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
 • Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16!
 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες.
 • Ένα ενιαίο πτυχίο με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ, την “Μπολόνια”.
 • Κατάργηση της ισοτίμησης των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολέγια!
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες.
 • Κατάργηση της ΕΒΕ.
 • Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που εκβιάζει τους φοιτητές με την εξεταστική και όσες διοικήσεις συνδράμουν. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για παρεμπόδιση αναπροσαρμογής των εξετάσεων. Να μην εργαλειοποιείται η εξεταστική μας για να υπονομευθούν οι αγώνες μας. Οι φοιτητές θέλουν διά ζώσης εξεταστική μετά το πέρας των κινητοποιήσεων – να μην χαθεί η εξεταστική

Αποφασίζουμε:

 • Νέες Γενικές Συνελεύσεις την επόμενη βδομάδα που οι φοιτητικοί σύλλογοι να αποφασίσουν την συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα τους σε κάθε σύλλογο με νέες μαζικές κινητοποιήσεις, πολυήμερες καταλήψεις και δράσεις.
 • Μεγάλο Πανελλαδικό Φοιτητικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 8 Φλεβάρη, στις 12:00 στα Προπύλαια και νέος συντονισμός των φοιτητικών συλλόγων
 • Συγκέντρωση Φοιτητικών Συλλόγων στο σημείο του κρατικού εγκλήματος στα Τέμπη. Δε θα αφήσουμε να ξεχαστεί το έγκλημα.

Καλούμε όλο το λαό και τα σωματεία να συμμετέχουν και να στηρίξουν τον αγώνα μας, να λάβουν μέρος στις μεγάλες διαδηλώσεις γιατί η παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού!»

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ