«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ να απεμπλακεί εντελώς από τις σχέσεις του με το Ισραήλ» - Όσα συνέβησαν στο UvA μας αφορούν όλους

Φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ περιγράφει στο 2020mag όλα όσα συνέβησαν στο Campus, από την κατάληψη μέχρι την εκκένωσή του. 

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ να απεμπλακεί εντελώς από τις σχέσεις του με το Ισραήλ» - Όσα συνέβησαν στο UvA μας αφορούν όλους
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ενώ η γενοκτονία στη Γάζα συνεχίζεται, με τις ισραηλινές δυνάμεις να βομβαρδίζουν ασταμάτητα το τελευταίο καταφύγιο των αμάχων Παλαιστινίων, την Ράφα, ένα μεγάλο κύμα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στα πανεπιστήμια της Ευρώπης. 

Είδαμε πρόσφατα έντονες διαδηλώσεις και καταλήψεις πανεπιστημίων στην Ολλανδία, με πιο δυναμική ίσως εκείνη του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, όπου στήθηκε κατασκήνωση σε μια από τις μεγαλύτερες πανεπιστημιουπόλεις.

Οι διαδηλώσεις αποσκοπούσαν κυρίως στη διαμαρτυρία για την απόφαση που έλαβε το πανεπιστήμιο να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν ισραηλινοί ερευνητές ή εταιρείες. 

Αν και το πανεπιστήμιο αρνήθηκε οποιαδήποτε συμβολή στις στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ, η ομάδα που οργανώθηκε κυρίως από καθηγητές και φοιτητές συνέχισε να επικρίνει τη συμμετοχή και τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και τη μεταχείριση των φοιτητών του πανεπιστημίου. Οι διαδηλωτές κρέμασαν πανό με συνθήματα «Free Palestine» και «Shame on UvA».

Την Τετάρτη 7 Μαΐου, τα ΜΑΤ έσπασαν τα οδοφράγματα που είχαν κατασκευαστεί στο Binnengasthuis και συγκρούστηκαν με τους 1.000 περίπου διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη. Η αστυνομία αναφέρει ότι η εν λόγω επέμβαση στάλθηκε προκειμένου να αποτραπεί η κλιμάκωση και να αποκατασταθεί η ειρήνη και η τάξη.

Στις  9 Μαΐου, η αστυνομία του Άμστερνταμ ανακοίνωσε ότι έθεσε τέλος στην κατάληψη.

Πάνω από 160 άτομα έχουν συλληφθεί, ενώ η αστυνομική βία που ασκήθηκε απέναντι σε φοιτητές και διαδηλωτές δεν θυμίζει σε τίποτα ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα.

Φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, μίλησε στο 20/20 magazine και περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο Ολλανδικό Πανεπιστήμιο, τα αιτήματα των φοιτητών αλλά και την αδικαιολόγητη βία που έχουν δεχτεί φοιτητές, καθηγητές και διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Η κατάληψη ξεκίνησε την Δευτέρα, αλλά δεν κράτησε ούτε 24 ώρες

«Η κατάληψη ξεκίνησε την Δευτέρα στο Roeterseiland Campus του University of Amsterdam στις 12 το μεσημέρι. Φοιτητές (και μη) κατέλαβαν τον εξωτερικό χώρο του campus και έστησαν σκηνές. Είχαμε βιβλιοθήκη, τρόφιμα, φάρμακα, σε εντελώς ειρηνικό κλίμα φωνάζαμε συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης και τραγουδάγαμε. 

Η κατάληψη δεν κράτησε ούτε 24 ώρες».

Οι αστυνομικοί ξυλοκοπούσαν κόσμο με γκλοπ ενώ οι φοιτητές είχαν τα χέρια τους ψηλά

«Γύρω στις 2:30 το βράδυ, η αστυνομία έσπασε την κατάληψη με μπουλντόζες και συνέλαβε και ξυλοκόπησε πάνω από 100 άτομα. Μιλάμε για μια εντελώς ειρηνική διαδήλωση από την πλευρά των φοιτητών. Οι αστυνομικοί ξυλοκοπούσαν κόσμο με γκλοπ ενώ οι φοιτητές είχαν τα χέρια τους ψηλά.

Την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε πορεία για να διαμαρτυρηθούμε για την αστυνομική βία, η οποία εξελίχθηκε σε δεύτερη κατάληψη, αυτή τη φορά στο Oudemanhuispoort campus. Αυτή τη φορά καταλήφθηκε μεγάλο μέρος του κτιρίου, όχι μόνο ο εξωτερικός χώρος. Φοιτητές χρησιμοποίησαν τούβλα - και οτιδήποτε μπορούσαμε να βρούμε - ώστε να μπλοκάρουμε όλες τις εξόδους. 

Το πρώτο βράδυ της κατάληψης, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε συλλήψεις, τουλάχιστον «μέχρι νωρίς το πρωί». Πάρα πολύς κόσμος και φοιτητές έμειναν μέσα για να στηρίξουν την κατάληψη. Οι αστυνομικοί δεν έκαναν κάτι, όμως ήταν εκεί όλες τις ώρες και 24/7 χρησιμοποιούσαν drones». 

Η αστυνομία μπήκε απροκάλυπτα με μπουλντόζες για να σπάσει την κατάληψη

«Την επόμενη μέρα, ενώ υποτίθεται βρισκόμασταν ακόμα σε επικοινωνία με το πανεπιστήμιο για διαπραγματεύσεις, η αστυνομία μπήκε απροκάλυπτα, πάλι με μπουλντόζες, πάλι με μπατόν, να σπάσει την κατάληψη. Συνελήφθη πολύς κόσμος (πάνω από 40 άτομα) και οι περισσότεροι φοιτητές που αφέθηκαν ελεύθεροι ήταν όσοι χρειάζονταν ιατρική βοήθεια.

Όσοι ήμασταν μέσα στην κατάληψη και όσοι ήταν απ’ εξω για υποστήριξη, μαζευτήκαμε δίπλα από το μετρό του Rokin, μια από τις πιο κεντρικές περιοχές στο Άμστερνταμ. Εκεί βρίσκονταν τα βαν της αστυνομίας που περίμεναν να μεταφέρουν τους συλληφθέντες στα αστυνομικά τμήματα. Εκείνη τη στιγμή πρέπει να υπήρχαν πάνω από 1.000 άτομα που φώναζαν συνθήματα και κάθονταν στον δρόμο ώστε τα βαν της αστυνομίας να μην μπορούν να κινηθούν. 

3 ώρες αργότερα, ενώ είχαμε καταφέρει να σταματήσουμε την αστυνομία, έστειλαν 2-3 βαν με αστυνομικούς, οι οποίοι κυνήγησαν και ξυλοκόπησαν όποιον ήταν κοντά τους ώστε να σπάσουν την διαδήλωση - και δυστυχώς τα κατάφεραν».

Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά;

«Ένα σύνθημα των διαδηλώσεων είναι «disclose, diverse, we will not stop we will not rest» : πρώτο μας αίτημα είναι το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ να κάνει δημόσια οποιαδήποτε σχέση έχει με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και των εταιρειών που επωφελούνται από την γενοκτονία, το απαρτχάιντ και την εκμετάλλευση των Παλαιστινίων. Την πρώτη ημέρα της κατάληψης, ικανοποίησαν το πρώτο μας αίτημα με ανακοίνωσή τους, που έγραφε αναλυτικά τις ακαδημαϊκές σχέσεις τους με το Ισραήλ. 

Δεύτερο αίτημα είναι, μετά την δημοσιοποίηση, το UvA να διακόψει άμεσα οποιαδήποτε ακαδημαϊκή συνεργασία με Ισραηλινά ιδρύματα. Τρίτο αίτημα είναι να σταματήσουν όλες οι συμβάσεις και συνεργασίες με Ισραηλινές εταιρείες και οποιαδήποτε χρηματοδότηση.

Εκτός αυτών, αυτό που μας ενώνει όλους είναι η εξαγρίωσή μας με την γενοκτονία που συμβαίνει στην Παλαιστίνη αυτή τη στιγμή».

Οι καταλήψεις στην Ολλανδία είναι 100% παράνομες - Δεν υπάρχει κανένα πανεπιστημιακό άσυλο

Όπως εξηγεί η φοιτήτρια του Πανεπιστημία, οι καταλήψεις στα Ολλανδικά Πανεπιστήμια είναι παράνομες, ενώ δεν υπάρχει πανεπιστημιακό άσυλο, όπως στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Αυτό σημαίνει ότι η αστυνομία μπορεί να μπαίνει στο Πανεπιστήμιο και να επεμβαίνει οποιαδήποτε στιγμή. Και ποια στιγμή ήταν αυτή; Η στιγμή που φοιτητές αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν απόλυτα ειρηνικά, για μια απόλυτα μη ειρηνική συνθήκη που βιώνουν εντελώς βίαια 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι αυτή τη στιγμή στη Γάζα.

«Η ανταπόκριση και υποστήριξη του κόσμου είναι τεράστια. Οι καθηγητές, ειδικά των ανθρωπιστικών σπουδών, είναι μαζί μας στις πορείες, προσπαθούν να μεταπείσουν το πρυτανείο. Το University of Amsterdam, μαζί με τον δήμο, είναι αυτό που καλεί την αστυνομία στους ίδιους της τους φοιτητές - και όχι απλά αστυνομία, μπουλντόζες. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι καταλήψεις στην Ολλανδία είναι 100% παράνομες και η αστυνομία έχει κάθε νομικό δικαίωμα να παρέμβει, να μπει στις καταλήψεις και να συλλάβει φοιτητές, δεν υπάρχει κανένα πανεπιστημιακό άσυλο.

Η δικαιολογία της αστυνομίας στο Άμστερνταμ για να ξυλοκοπήσει τον κόσμο ήταν η καταστροφή του πανεπιστημίου. Κανένας δεν βανδάλισε το πανεπιστήμιο, εκτός από το γεγονός ότι παίρναμε τούβλα από το πάτωμα ώστε να χτίσουμε στεγανό φράγμα. Θεωρώ ότι στην Ελλάδα οι φοιτητές θα ήταν αρκετά πιο αντιδραστικοί στην απροκάλυπτη αστυνομική βία. Παρατήρησα ότι οι φοιτητές στην Ολλανδία ήταν αρκετά πιο φοβισμένοι και είναι κοινό αίτημα μας να είμαστε εντελώς ειρηνικοί ώστε να μην μπορούν να μας προσάψουν οτιδήποτε».

Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι το University of Amsterdam να απεμπλακεί εντελώς από τις σχέσεις του με το Ισραήλ

«Η συγκεκριμένη κίνηση ήταν αρκετά αυθόρμητη και η οργάνωση δεν ήταν η καλύτερη. Έχουμε ήδη κάνει κατάληψη σε δύο campus του University of Amsterdam, τα οποία αυτή τη στιγμή, προφανώς, περιφρουρούνται από πληθώρα αστυνομικών - δε νομίζω ότι τίθεται θέμα κατάληψης για το επόμενο χρονικό διάστημα. Σίγουρα, όμως, θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις μέχρι το University of Amsterdam να απεμπλακεί εντελώς από τις ακαδημαϊκές και οικονομικές σχέσεις του με το Ισραήλ, όπως συνέβη πρόσφατα και στα Ισπανικά πανεπιστήμια».

Όπως μας είπε η φοιτήτρια, οι συλληφθέντες είχαν τραγική αντιμετώπιση στα αστυνομικά τμήματα, καθώς βρέθηκαν στην απομόνωση, είχαν κατασχεθεί τα κινητά τους τηλέφωνα, δεν μπορούσαν να έχουν καμία επικοινωνία με τους δικούς τους, ενώ ορισμένοι εξ αυτών, οι οποίοι λάμβαναν ιατροφαρμακευτική αγωγή, δεν έλαβαν την κατάλληλη περίθαλψη. 

Αντί επιλόγου

Βία, λοιπόν, είναι η απάντηση όλων, απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν, έστω και συμβολικά, να διαμαρτυρηθούν για την θηριωδία που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Γάζα. Βία απέναντι σε αυτούς που θέλουν να απαλλαγούν από τους βασανιστές τους. Σε αυτόν τον κόσμο, που μας δείχνει με κάθε τρόπο ποιες είναι οι μέλισσες και ποιοι οι λύκοι, οφείλουμε να στεκόμαστε δίπλα στη γη κάθε καταραμένου. Δίπλα στον αγώνα των φοιτητών. Δίπλα στον λαό της Παλαιστίνης. Μέχρι να νικήσει ο αγώνας του.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ