Ενημέρωση Vs Πραγματικότητα

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν ιδιαίτερα κρίσιμο. Όχι για τους συνήθεις λόγους που έχουμε μάθει να λέμε τους τελευταίους 11 μήνες. Την πορεία του ιού, την αύξηση των κρουσμάτων, την εξάπλωση της πανδημίας, την πίεση στο ΕΣΥ, την καταστροφή της οικονομίας, την ψυχολογική πίεση των έγκλειστων. Οχι. Ήταν κρίσιμο γιατί από την απαγόρευση του take away, μέχρι το γλεντοκόπι της Ικαρίας, ήταν μια ανεμελιά δρόμος.

Ενημέρωση Vs Πραγματικότητα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όχι ότι δεν είναι κρίσιμα τα υγειονομικά θέματα. Είναι και μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμα. Εδώ που τα λέμε, δεν είναι και λίγο να αντιλαμβάνεσαι ότι ο ιος παραμονεύει το Σαββατοκύριακο, στο take away των καφέ, μεταξύ 6 με 9 το απόγευμα. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμος παράγοντας για την εξέλιξη της πανδημίας.

A propos,  σκέφτομαι μετά από 15-20 χρόνια να με ρωτάει κανένας πιτσιρικάς πώς ήταν τα χρόνια της ζωής μου και να του απαντώ έντρομος, «Κρίσιμα». Τέλος πάντων.

Το Σαββατοκύριακο λοιπόν, που μας πέρασε ήταν κρίσιμο όχι για τους γνωστούς υγειονομικούς λόγους. Ήταν κρίσιμο για την ισορροπία μεταξύ της αλήθειας και της εικονικής  πραγματικότητας που επιχειρούν κάποιοι να δημιουργήσουν.

Σε αυτή την περίεργη και μάλλον άνιση διελκυστίνδα, διαγωνίστηκαν μεταξύ τους, από τη μία τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και από την άλλη τα social media. Εάν κανείς το Σαββατοκύριακό παρακολουθούσε ταυτόχρονα τις εξελίξεις από τα social media και από τα παραδοσιακά μέσα, θα ένιωθε σαν να ζει δύο παράλληλες πραγματικότητες.

Από τη μία στα social o κόσμος από το πρωί του Σαββάτου να βράζει για την κυβερνητική απόφαση να απαγορεύσει ακόμα και το take away.  Τα social γέμισαν από περιπαικτικά σχόλια, μέχρι και κατάρες για του κυβερνώντες «που θέλουν να μας μαντρώσου». Στην καλύτερη περίπτωση έγραφαν ότι «έχουν χάσει την μπάλα» και στη χειρότερη ότι «έχουν σχέδιο εξαφάνισης μας».

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα σχόλια προέρχονταν από ανθρώπους κάθε πολιτικού χώρου. Ήταν αυτό που λέμε, υπερκομματική η σκληρή κριτική. Κι όμως, στα περισσότερα ΜΜΕ δεν υπήρχαν αναφορές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, για τον παραλογισμό που κρύβει η απαγόρευση. Ακόμα και όταν ξεκίνησε η συνήθης διαδικασία του «μαζέματος» από την κυβέρνηση, επιρρίπτοντας ( και πάλι ως συνήθως) την ευθύνη στους άλλους, η είδηση έπαιζε στη λογική «με απόφαση της κυβέρνησης, δεν θα ισχύσει το μέτρο της απαγόρευσης του take away». Λες και το μέτρο το επέβαλαν τίποτα εξωγήινοι και εμείς αντισταθήκαμε και κερδίσαμε.

Και εκεί που έχει περάσει ένα 8ωρο κυβερνητικών παλινωδιών, με τον υπουργό Ανάπτυξης να ανακοινώνει την γενική αναστολή του take away, αργότερα το υπουργείο να την περιορίζει σε ορισμένους νομούς, αργότερα κύκλοι της κυβέρνησης να το μαζεύουν και τελικά ο υπουργός να μας ανακοινώνει ότι οι λοιμωξιολόγων έκαναν λάθος με το μέτρο, αλλά εμείς είμεθα γάτοι, το καταλάβαμε και το διορθώσαμε, ήρθε η Ικαρία.

Η Ικαρία που ξεκίνησε για τον πρωθυπουργό ως ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο με δουλειά και διασκέδαση και κατέληξε σε τεράστιο επικοινωνιακό φιάσκο και σοβαρότατο πολιτικό ατόπημα. Σε άλλες χώρες της πολιτισμένης Δύσης, αντίστοιχο περιστατικό θα μπορούσε να είχε οδηγήσει ακόμα και σε παραιτήσεις. Της πολιτισμένης όμως, γιατί εδώ στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, τα περισσότερα ΜΜΕ, ούτε που πήραν μυρωδιά τι έγινε στην Ικαρία. Ούτε που είδαν τη «θερμή» υποδοχή που επιφύλαξαν οι Ικαριώτες στον πρωθυπουργό. Τα βίντεο με τις διαμαρτυρίες από το πρωί είχαν γεμίσει τα social. Στα περισσότερα όμως ΜΜΕ, πλην ελάχιστων και τιμητικών εξαιρέσεων, δεν βρήκαν χώρο να προβληθούν.

Και όταν δεν παίζουν οι αντιδράσεις, καταλαβαίνεις ότι το γεύμα των 50 στο σπίτι του βουλευτή του νησιού, όχι απλά δεν θα τους απασχολήσει, ούτε που θα υπάρξει στη σφαίρα της δικής τους πραγματικότητας.

Ήταν μάλλον αναμενόμενο ότι οι περισσότεροι θα έκαναν την στρουθοκάμηλο, βάζοντας το κεφάλι στην άμμο για να μη τους δουν. Η συνέχεια εξίσου αναμενόμενη. Μαζική αναπαραγωγή των ανακοινώσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και μιας ανακοίνωσης του κυβερνητικού βουλευτή που οργάνωσε το «πρόχειρο γεύμα» . Ανακοινώσεις για ένα θέμα βέβαια για το οποίο τα περισσότερα ΜΜΕ δεν αναφέρθηκαν. Ξαφνικά τα περισσότερα site γέμισαν με δημοσιεύματα του τύπου «αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜΕΡΑ25, το ΚΚΕ για το γεύμα του πρωθυπουργού στην Ικαρία» (sic). Και λίγο παρακάτω, «τι απαντά ο Βουλευτής Ικαρίας της Ν.Δ στις αντιδράσεις»

Και ψάχνεις να βρεις γιατί όλοι αυτοί αντιδρούν και δεν το βλέπεις πουθενά. Ποιό ήταν το πρόβλημα; Το μενού; Το κρασί δεν ήταν καλό; Το γλυκό μήπως ήταν μπαγιάτικο; Κανείς δεν ξέρει, γιατί κανείς δεν είδε, γιατί κανείς δεν θέλησε να δείξει. Τουλάχιστον έτσι νομίζουν όλοι όσοι πιστεύουν ότι η ζωή είναι ότι δείχνουν στο δελτίο των 9 και στις ειδήσεις ορισμένων site.

Κι όμως, προς απογοήτευση πολλών, από το Σάββατο το απόγευμα ο κόσμος σχολιάζει (και πάλι) την «ανεμελιά» του πρωθυπουργού. Σχολιάζει το Σαββατοκύριακο με φίλους στο νησί,  την ώρα που η κυβέρνηση αποφασίζει να μαντρώσει όλους εμάς από τις 6 το απόγευμα. Εμείς μαντρωμένοι και ο πρωθυπουργός να κάνει ταξιδάκια αναψυχής, να συντρώγει με ακόμα 50 άτομα και να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του κάθε υγειονομικό κανόνα, που ο ίδιος μας έχει επιβάλει.

Εκτός εάν υπάρχει επιστημονική μελέτη που να λέει ότι ο ιός δεν κολλάει σε «πρόχειρα γεύματα» σε εξωτερικούς χώρους. Εάν υπάρχει ας το δώσουν και στα μαγαζιά εστίασης μήπως και καταφέρουν να δουλέψουν και αυτά, σε εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις και «πρόχειρα γεύματα»

Κάποιοι λοιπόν θεωρούν πως παριστάνοντας ότι δεν συνέβη ποτέ το πολιτικό και επικοινωνιακό φιάσκο, απλά κι αυτό θα ξεχαστεί. Και όταν θα έχει περάσει ο καιρός, ο πρωθυπουργός θα βγει να παραδεχθεί μια στιγμιαία ανεμελιά στο πλαίσιο μιας κοινωνικής εκδήλωσης. Ορισμένοι ξεχνούν όμως, ότι στην εποχή των social, πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα σπάει τα στεγανά της κατευθυνόμενης πληροφόρησης. Αυτό είναι το όπλο και αυτό αποδείχθηκε και σε αυτή την περίπτωση.

Μέχρι τουλάχιστον μετά από τα  take away, να επιχειρήσουν να μας κλείσουν και τα μάτια.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ