Έχουμε καταλάβει τι ακριβώς έγινε με τη «σκευωρία Novartis» ή όχι ακόμα;

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή. Αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία σημασία αν ο Ανδρέας Λοβέρδος φέρεται να χρηματίστηκε ή όχι, από την ελβετική πολυεθνική. Απολύτως καμία.

Έχουμε καταλάβει τι ακριβώς έγινε με τη «σκευωρία Novartis» ή όχι ακόμα;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το αφήγημα και το καραμπινάτο –εξ αρχής- πολιτικό "στήσιμο" της δήθεν «σκευωρίας» στο υπερ-σκάνδαλο Novartis, φαίνεται πως καταρρέει οριστικά και πιο πολύ από τον βουλευτή και υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδο, θα πρέπει να ανησυχεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά την μιντιακή της υπεροπλία και την καταστρατήγηση του Κράτους Δικαίου.

Αυτό που αποκαλύφθηκε χθες, από το δημοσίευμα του documentonews.gr και του koutipandoras.gr, αποδεικνύουν πως στην επίσημη μετάφραση εγγράφου του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και του FBI από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, "εξαφάνιστηκαν" ως δια μαγείας, τα ονόματα των Ανδρεά Λοβέρδου, Γιώργου Πατούλη, Κωνσταντίνου Φρουζή και Νίκου Μανιαδάκη, που αναφέρονταν στο αρχικό έγγραφο.


#Λοβερδος και #Novartis "σαρώνουν" στο Twitter - Καταρρέει το αφήγημα της "σκευωρίας"


Follow the… translation

Μετά την αποκάλυψη, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δε διέψευσε το γεγονός (πως θα μπορούσε άλλωστε;), όμως περιέπλεξε ακόμα περισσότερο την υπόθεση, ισχυριζόμενο πως «το μεταφραστικό έργο εξετελείτο από τους συνεργαζόμενους ιδιώτες μεταφραστές, οι οποίοι ήταν οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενο της μετάφρασης»

Η ίδια όμως η πιστοποιημένη μεταφράστρια του ΥΠΕΞ, Δέσποινα Καρατζά, το όνομα της οποίας αναγράφεται στο επίσημο έγγραφο της μετάφρασης του υπουργείου, με επιστολή της στο avgi.gr, αποκαλύπτει πως στο μεταφρασμένο κείμενο που απέστειλε, εμπεριέχονται –κανονικότατα- τα επίμαχα ονόματα… καθώς και άλλα.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα: «Η μετάφραση έγινε με το παλιό σύστημα, δηλαδή μέσω της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του ΥΠ.ΕΞ. Η υπηρεσία αυτή καταργήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2021 και έκτοτε η αρμοδιότητα διεξαγωγής μεταφράσεων για τις διακρατικές ανάγκες πολιτών και υπηρεσιών περιήλθε στους Πιστοποιημένους Μεταφραστές του ΥΠ.ΕΞ. … Λέγεται ότι δεν αναφέρονται τα ονόματα τεσσάρων (4) ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Από μια γρήγορη ματιά στη μετάφραση μου που ανέσυρα, βλέπω όχι μόνο τα ονόματα αυτά αλλά και τις ιδιότητες τους. Καθώς και άλλα ονόματα».

Δεν χρειάζεται να είσαι ο Bob Woodward και ο Carl Bernstein για να "ακολουθήσεις τη μετάφραση".

Είναι -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- προφανές πως το έγγραφο παραποιήθηκε αφού παραλήφθηκε η πιστή και ακριβής μετάφραση από μεταφράστρια του ΥΠΕΞ και όχι από «συνεργαζόμενους ιδιώτες μεταφραστές», όπως ισχυρίζεται το υπουργείο καθώς η μετάφραση πραγματοποιήθηκε μέσω της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία καταργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021. Η μετάφραση του εγγράφου του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ φαίνεται πως έγινε στις 12/4/2021 από την -καταργημένη πλέον- μεταφραστική υπηρεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Κατανοητό; Κατανοητό.

Με τα λόγια του Άδωνη Γεωργιάδη

Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις έχει ιδιαίτερη σημασία το τι –ακριβώς- έλεγε ο Άδωνις Γεωργιάδης και σύσσωμη η ΝΔ.
Θα λυθούν πολλές απορίες.

Το βασικότερο επιχείρημα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η "γραμμή" των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, ήταν πως «τα έγγραφα του FBI δεν αναφέρουν καθόλου ονόματα Ελλήνων πολιτικών, αλλά γενικώς "αξιωματούχων"».

Ας θυμηθούμε λοιπόν, τι δήλωνε ο Άδωνις Γεωργιάδης για το FBI και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis που ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο την περίοδο των πρώτων μνημονίων.

«Οι μάρτυρες του FBI δεν έχουν πει τίποτα για πολιτικά πρόσωπα, μηδέν, zero. Δεν υπάρχει τίποτα από το FBI για πολιτικά πρόσωπα»

Δύο μόλις μήνες μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2019, ο υπουργός Ανάπτυξης πλέον, ειρωνευόταν το FBI, λέγοντας «από την ποιότητα των ερευνών για τη Novartis, έχω χάσει πάσα ιδέα για το FBI, μάλλον πρέπει να μάθουν λίγο από την Ελληνική Αστυνομία πως γίνονται οι δουλειές γιατί δεν τα πάνε καλά».

Φυσικά, δεν πρέπει να παραλειφθεί η αναφορά, της "εμβληματικής" δήλωσής του Άδωνη Γεωργιάδη, στο αποκαλυπτικό για τη δράση της Novartis στην Ελλάδα, ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από το κανάλι LA1 της ελβετικής ιταλόφωνης ραδιοτηλεόρασης RSI ,την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, με τίτλο Η Στρατηγική (La Strategia). Η υπόθεση Novartis (Il caso Novartis).

Εκεί ο νυν υπουργός Αναπτύξεως της κυβερνήσεως Μητσοτάκη και αντιπρόεδρος της ΝΔ, δηλώνει: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι εταιρείες σαν τη Novartis μπορεί να δίνουν χρήματα σε γιατρούς, πολιτικούς και δεν ξέρω σε ποιους άλλους, όμως σώζουν και ζωές».

Τουλουπάκη, Βαξεβάνης, Παπαδάκου και ο έρωτας Φρουζή με Μητσοτάκη - Σαμαρά

Το πόσο "σκευωρία ήταν το σκάνδαλο Novartis, φάνηκε από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν και μπήκε ως βασική προτεραιότητα η καθαίρεση -με κάθε τρόπο και μέσο- της Ελένης Τουλουπάκη από τη θέση της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, όπως επίσης και η ποινική στοχοποίηση των δημοσιογράφων που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis, του Κώστα Βαξεβάνη και της Ιωάννας Παπαδάκου.

Η προσπάθεια στέφθηκε αρχικά με επιτυχία, αλλά προκάλεσε και μία άνευ προηγουμένου μεταπολιτευτικά αντίδραση μεγάλων διεθνών οργανισμών για την Ελευθερία του Τύπου.

Χθες επιβεβαιώθηκε πως η επιχείρηση "ΣΚΕΥΩΡΙΑ", γυρίζει μπούμερανγκ.


Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου: «Είμαστε σοκαρισμένοι με το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα»

Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF): Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιτίθεται στην ελευθερία του Τύπου


Ας θυμηθούμε μερικά από τα βίντεο που αποδείκνυαν τη στενή σχέση Φρουζή και Novartis με την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. 

Δεν θα πρεπει επίσης να ξεχνάμε και το προεκλογικό δείπνο στήριξης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που διοργάνωσε ο Mr. Novartis, την περίοδο που ο νυν πρωθυπουργός διεκδικούσε την προεδρία της ΝΔ.

Τα mail που είχαν ανταλλάξει οι δύο άνδρες ήταν χαρακτηριστικά της σχέσης τους.

Η καθυστέρηση ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος

Σε άλλα νέα, η ελληνική κυβέρνηση για… αδιευκρίνιστο λόγο και παρά τις έντονες πιέσεις της Κομισιόν, δεν έχει ακόμα ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίων συμφέροντος (whistleblowers). Αυτούς, ντε, που ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Άδωνις Γεωργιάδης,  ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλούσαν «κουκουλοφόρους».

Θυμίζουμε πως στο Υπουργικό Συμβούλιο (10 Μαρτίου, 2022), οι έντονες διαμαρτυρίες των Άδωνη ΓεωργιάδηΜάκη Βορίδη, Θάνου Πλεύρη και Βασίλη Κικίλια, είχαν ανάγκασει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να αποσύρει το νομοσχέδιο για τους προστατευόμενους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers) και να μην ευθυγραμμιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1937, σχετικά με την προστασία προσώπων που αποκαλύπτουν παραβάσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα, οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis. Ναι, οι «κουκουλοφόροι».


"Διεθνής Διαφάνεια" προς Μητσοτάκη: «Είμαστε σε συναγερμό - Αφήνετε απροστάτευτους τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος»

Ο Μητσοτάκης απέσυρε νομοσχέδιο για προστατευόμενους μάρτυρες μετά από απαίτηση Γεωργιάδη, Βορίδη και Πλεύρη


ΥΓ. Μην εκπλαγείτε αν ο Αντώνης Σαμαράς και οι "κύκλοι" του σιγήσουν για το επόμενο διάστημα… ή και το αντίθετο.
Άλλωστε η "σκευωρία" Novartis είναι ο βασικός συνδετικός κρίκος της εύθραυστης συμμαχίας Σαμαρικών – Μητσοτάκη.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ