«Χωρίς καμία ηθική αναστολή». Επιτέλους κύριε Κούγια, συμφωνούμε.

Λιγνάδης και Κούγιας μηνύουν την Γερασιμίδου.

«Χωρίς καμία ηθική αναστολή». Επιτέλους κύριε Κούγια, συμφωνούμε.
ΠΡΟΒΟΛΗ

Γνωρίζω πόσο επιθυμεί ο Αλέξης Κούγιας να γράφουν για εκείνον. Για την ακρίβεια νομίζω ότι γνωρίζω πολλά παραπάνω για τον συνήγορο του Δημήτρη Λιγνάδη, από όσα θα ήθελα.

Γνωρίζω-ήμουν εκεί- το πώς συνθλίβει την αλήθεια. Θα –του- θυμίσω τον τρόπο που το κάνει.

Στις 5/7/22 παρακολουθώντας την ακροαματική διαδικασία τον άκουσα, κατά τη μαραθώνια αγόρευσή του, να λέει θέλοντας να καταδείξει για το πως ψεύτικες καταγγελίες καταστρέφουν ζωές και να βάλει κατά του συνηγόρου κατηγορίας Δημήτρη Βλάχου, τα παρακάτω: «Οι βουλευτές του κόμματος ΜέΡΑ25 (υποψήφιος βουλευτής ο κος Βλάχος) Κλέων Γρηγοριάδης, έχω υπάρξει δικηγόρος του, η μητέρα του παιδιού του τον κατηγόρησε, μια φανταστική μητέρα, ότι αποπλάνησε το παιδί του. Δεν είδε το παιδί του χρόνια μέχρι να απαλλαγεί και έκανα ερώτηση, και τρέχανε στα δικαστήρια και αυτός και μια δυστυχισμένη μητέρα. Την ίδια μέρα τρέχαμε για την υπόθεση Λιγνάδη».

Όμως -για δες- ο Κλέων Γρηγοριάδης δεν είχε κατηγορηθεί ποτέ για κάτι τέτοιο και δεν είχε υπάρξει ποτέ πελάτης του Κούγια. Ποτέ και για οτιδήποτε.

Όταν ενημερώθηκε ο βουλευτής, για το παραπάνω η αντίδρασή του ήταν η προφανής: «Ο κύριος Αλέξης Κούγιας κατά την αγόρευσή του στη δίκη Λιγνάδη, επιχείρησε να σπιλώσει την τιμή και την υπόληψη της οικογένειάς μας. Στα εξωφρενικά του ψέματα εναντίον μας, απαντάμε με κοινή μας μήνυση και αγωγή σε βάρος του. Τυχόν ποσό που θα επιδικασθεί ως αποζημίωση, θα αποδοθεί εν συνόλω στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Ναταλία Γρηγοριάδη, Βασιλική Μιχαλοπούλου, Κλέων Γρηγοριάδης».

Δύο μηνύσεις και μια αγωγή μετά ο Αλέξης Κούγιας είπε πως έκανε λάθος: «Η αλήθεια είναι ότι, εκ παραδρομής και λόγω κυρίως του μικρού ονόματός του, Κλέων, έκανα λάθος, γιατί, όπως με ενημέρωσαν παλιοί συνεργάτες του γραφείου μου, δεν ήταν ο Κλέων Γρηγοριάδης αυτός, που τον συκοφάντησε και δεν του επέτρεπε να δει το παιδί του η πρώην σύντροφός του, αλλά ο γνωστός ηθοποιός και ανιψιός της μεγάλης διεθνούς ηθοποιού Ειρήνης Παππά, η οποία και τον εμπιστεύτηκε στις νομικές μου υπηρεσίες, Αίας Μανθόπουλος».

Η δουλειά είχε όμως γίνει. Όπως γινόταν συστηματικά και με απόλυτη ακρίβεια σε όλη την 7μηνη διαδικασία της δίκης. Γιατί ο Κούγιας δεν κάνει λάθη. Σχεδιάζει με κάθε λεπτομέρεια, ζυγίζει και μετράει κάθε λέξη του. Και αυτά θα ήταν εξαιρετικά χαρίσματα, αν δεν χρησιμοποιούνταν χωρίς κανέναν ενδοιασμό για τη δημιουργία εντυπώσεων. Και με απόλυτη χυδαιότητα για την εξόντωση των μαρτύρων μέσω του επανατραυματισμού τους.

Για τον Αλέξη Κούγια, ο Κλέων Γρηγοριάδης έλεγε στη συνέντευξη Ο Κλέων Γρηγοριάδης στο 20/20: «Είσαι φτωχός; Θα σαπίσεις μέσα. Είσαι πλούσιος, είσαι επώνυμος; Θα βγεις. Δεν πάει να έχεις καταδικαστεί για δύο βιασμούς ανηλίκων
 -που μου παραχώρησε στις 26.07.2022-, επιβεβαιώνοντας αυτό που όλοι όσοι παρακολουθούσαμε τη δίκη εισπράτταμε:

«Ο δημόσιος συκοφάντης. Είναι αλήθεια ότι δεν κρατάω καμία κακία στο συκοφάντη μου. Δεν νιώθω κανένα αίσθημα. Ούτε γιατί ήταν επιθετικός μαζί μου, ούτε γιατί προσπάθησε να κάνει κακό στη ζωή μου. Ούτε γιατί έβαλε κατά του παιδιού μου. Τίποτα από όλα αυτά δεν με κάνει να έχω κακία απέναντι στον συκοφάντη μου. Το έχω ξεχάσει, δεν με αφορά. Δεν μπορώ όμως να ξεχάσω τον τρόπο που διεξήχθη αυτή η δίκη. Μάθαινα από παρατηρητήριο καθημερινά και δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόπο που επετράπη να διεξαχθεί αυτή η δίκη από την από την Πρόεδρο του δικαστηρίου. Επιτράπηκε να προπηλακίζονται να συκοφαντούνται να κηλιδώνονται να λοιδορούνται  για 5 μήνες τα θύματα-τελικά αποδείχθηκαν θύματα σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου- καθώς όλοι σχεδόν και οι μάρτυρες».

Γιατί τα γράφω όλα αυτά;

Επειδή ο Αλέξης Κούγιας, κατ΄ εντολή του πελάτη του, Δημήτρη Λιγνάδη, κατέθεσε μήνυση κατά της ηθοποιού Ελένης Γερασιμίδου αξιώνοντας το ποσό των 100.000 ευρώ.

Η Ελένη Γερασιμίδου είχε πρόσφατα δηλώσει σε συνέντευξή της πως «ο Λιγνάδης είναι ελεύθερος παρότι κρίθηκε ένοχος. Αυτός είναι ένας εγκληματίας και δεν ξέρω για ποιον λόγο τον βγάλανε έξω. Προφανώς φοβούνται μήπως πει από πού προμηθεύονταν τα προσφυγάκια, γιατί τότε θα γίνει πολύ μεγάλο σκάνδαλο».

Ο Αλέξης Κούγιας εξέδωσε -κατά την προσφιλή του συνήθεια- ανακοίνωση και θα την παραθέσω παρακάτω μόνο και μόνο για την αποδημήσω σημείο προς σημείο.

Γιατί αγαπητέ συνήγορε, όσο και να χαλάει αυτό τη σούπα, σας βλέπουμε.

Και θα σας βλέπουμε, θα σας ακούμε.

Και θα γράφουμε, θα πηγαίνουμε μάρτυρες.

Όπως και αν αντιδράσετε, ό,τι και αν κάνετε.

«Έχω κατά καιρούς δηλώσει ότι αρκετοί καλλιτέχνες, συνήθως αυτοί που είναι στην επαγγελματική αφάνεια και την ανεργία, (1) χωρίς καμία ηθική αναστολή διαλέγουν επιτυχημένους και επώνυμους συναδέλφους τους, για να τους επιτεθούν, να τους εξυβρίσουν και να τους συκοφαντήσουν, με απώτερο σκοπό να επανέλθουν στην δημοσιότητα.

Μου απέστειλαν τις δηλώσεις της κατά τ’ άλλα συμπαθέστατης κας Γερασιμίδου (βεβαίως συμπαθέστερη και αξιολογότερη ηθοποιός ήταν η κατά τη γνώμη μου αείμνηστη αδελφή της), η οποία, χωρίς να την ρωτήσει κανένας και χωρίς να γνωρίζει τη δικογραφία και (2) τι απεδείχθη επί 7 μήνες στο Δικαστήριο, αλλά (3)και ποια ήταν η αληθινή προσωπικότητα των φερομένων ως θυμάτων του κορυφαίου ηθοποιού και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, χωρίς κανένα δισταγμό τον εξύβρισε, τον συκοφάντησε και τον προκαταδίκασε κιόλας, χωρίς να σκεφτεί ότι τον Δημήτρη Λιγνάδη (4)οι τακτικοί Δικαστές τον αθώωσαν και στις 6 υποθέσεις, για τις οποίες κατηγορήθηκε, (5)ενώ τον καταδίκασαν κατά πλειοψηφία 4 προς 3 σε δύο μόνο υποθέσεις οι ένορκοι, οι οποίοι κατά τη γνώμη μου παρασύρθηκαν (6)από τις βρομερές μεσημεριανές και απογευματινές εκπομπές που έχουν καταστρέψει πολλούς ανθρώπους, για να κερδίζουν εκατομμύρια οι παρουσιαστές.

Έχω λάβει την εντολή να μηνύσω άμεσα την κα Γερασιμίδου, τους δημοσιογράφους και το μέσον, στο οποίο δημοσιοποιήθηκε η συνέντευξή της, (7)για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφημήσεως αλλά και για τον μη σεβασμό του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς επίσης να ενάγω όλους όσοι παρανόμησαν, αιτούμενος το ποσό των 100.000 ευρώ υπέρ του κου Δημητρίου Λιγνάδη, τον οποίον κάτι τέτοιοι ηθοποιοί, (8)με επικεφαλής τον Μπιμπίλα, τον κατέστρεψαν και επαγγελματικά και κοινωνικά, για να επιβιώσουν κατά τη γνώμη μου οι ίδιοι μέσω αυτής της (9) ακραίας, παράνομης και ανήθικης συμπεριφοράς τους, η οποία αναδεικνύει εκτός των άλλων και παντελή έλλειψη σεβασμού και εμπιστοσύνης προς το θεσμό της Δικαιοσύνης».

Πάμε λίγο

 1. Χωρίς καμία ηθική αναστολή. Ναι συμφωνούμε. Αλλά για τον τρόπο σας. Και όχι μόνο εμείς. Σας θυμίζω την επιστολή Πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο... Αλέξης: Κούγιας κατά πάντων  που υπέγραψαν εκατοντάδες άνθρωποι του θεάτρου και δημοσιογράφοι που αντέδρασαν στις πρακτικές υπεράσπισής σας και που έγραφε μεταξύ άλλων: «Εξυπακούεται ότι ο κάθε δικηγόρος έχει το απόλυτο δικαίωμα να επιλέξει την υπερασπιστική γραμμή που εκφράζει τον ίδιο και τον πελάτη του. Δεν μπορούμε, όμως, παρά να ανησυχούμε για τον τρόπο, συχνά ακραία ομοφοβικό, με τον οποίον εκφράζεται ο κ. Κούγιας, που μας γυρίζει πίσω πολλές δεκαετίες. Δεν δίστασε, μάλιστα, να εμπλέξει το όνομα ακόμα και του Μάνου Χατζιδάκι ή του Κάρολου Κουν προσπαθώντας να ταυτίσει την ομοφυλοφιλία με την παιδεραστία, γυρίζοντάς μας πίσω στην αλήστου μνήμης εποχή της Αυριανής. Δεν μπορούμε να μην ανησυχούμε και για τον τρόπο που στοχοποιούνται δημοσιογράφοι που απλώς κάνουν την δουλειά τους».

Αν δεν αρκεί αυτό σας θυμίζω την ανακοίνωση Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας για Κούγια: «Δεν είναι συνάδελφός μας, είναι η ντροπή του δικηγορικού επαγγέλματος» των συναδέλφων σας:

«Με γλώσσα και ύφος που όχι απλώς στο δικηγορικό επάγγελμα δεν αντιστοιχεί, αλλά ούτε στα πλεόν ποταπά λιβελογραφήματα.

Με ανάρτηση φωτογραφιών που σπεύδει να διευκρινίσει ότι κάποτε ήταν δημοσίως προσβάσιμες, κάτι που δεν καθιστά λιγότερο παράνομη την αναπαραγωγή τους.

Με την τακτική της "δολοφονίας χαρακτήρα", συνήθους προσπάθειας αμφισβήτησης της αξιοπιστίας των θυμάτων έμφυλης βίας.

Αυτά φυσικά έρχονται σε συνέχεια μιας ήδη αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς απέναντι στους μάρτυρες και τους δικηγόρους των παρισταμένων προς υποστήριξη της κατηγορία και μιας ταπεινωτικής και τραυματικής συμπεριφοράς απέναντι στα θύματα, κατά παράβαση κάθε προστατευτικού πλαισίου που μάλιστα θεμελιώνει ευθύνη του ελληνικού κράτους σύμφωνα με το ΕΔΔΑ. Σε συνέχεια των επιθέσεων στις δημοσιογράφους του Παρατηρητηρίου της δίκης, με χυδαίους σεξιστικούς χαρακτηρισμούς («πατσαβούρες βουλώστε το και βρείτε κανένα άντρα»). Σε συνέχεια επιθέσεων σε βάρος των δημοσιογράφων της δίκης ως «σκευωρών». Σε συνέχεια των ομοφοβικών, ρατσιστικών ύβρεων περί «επαγγελματιών ομοφυλόφιλων». Σε συνέχεια της απόπειρας “αναπαράστασης” του βιασμού στο ακροατήριο, προσεγγίζοντας έναν από τους υποστηρίζοντες την κατηγορία σε άλλη μια συνειδητή προσπάθεια τραυματισμού τους.

Ο δικηγόρος Αλ. Κούγιας με τη συμπεριφορά του αυτή έχει υπερβεί κάθε όριο καλής επαγγελματικής πρακτικής, κάθε όριο ανεκτών δημόσιων τοποθετήσεων σε βάρος των μηνυτών, κάθε όριο ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το δημοσίευμα αυτό είναι ένα κατάπτυστο μνημείο αμετροέπειας, ρατσισμού, λασπολόγησης και εκ νέου θυματοποίησης όλων των ανθρώπων που κατήγγειλαν τις σε βάρος τους εγκληματικές συμπεριφορές.

Συμπαραστεκόμαστε αμέριστα στα θύματα, τους μηνυτές, τους μάρτυρες, τους δημοσιογράφους και τους συναδέλφους που έχουν βρεθεί στο στόχαστρό του.

 Απαιτούμε από τον ΔΣΑ και προσωπικά από τον Πρόεδρό του να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους χιλιάδες αξιοπρεπείς συναδέλφους και συναδέλφισσες που δίνουν καθημερινά τις επαγγελματικές και προσωπικές τους μάχες με νόμιμα, ηθικά και θεμιτά μέσα, τηρώντας τη δεοντολογία του δικηγορικού λειτουργήματος.

Κατά του Αλ. Κούγια έχουν ήδη υποβληθεί καταγγελίες στο πειθαρχικό όργανο του Δικηγορικού μας Συλλόγου. Ο ΔΣΑ, διά του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του, οφείλει ρητά και χωρίς συμψηφισμούς, να διαχωρίσει τη θέση του από τις αδιανόητες συμπεριφορές τού εν λόγω και να κινήσει πειθαρχική διαδικασία για τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ανακοίνωσή του με το ερώτημα της παύσης από το δικηγορικό λειτούργημα κατ’ άρθρο 142 του Κώδικα Δικηγόρων».

 2. Το δικαστήριο εξέτασε ενδελεχώς το περιεχόμενο τριών μηνύσεων. Η εισήγηση του εισαγγελέα ήταν καταδικαστική και για τις τρεις υποθέσεις. Η τελική απόφαση έκρινε πρωτόδικα ένοχο τον κατηγορούμενο για τις δύο (που αφορούσαν σε δύο βιασμούς ανήλικων, τότε, ατόμων). Για την τρίτη απαλλάχθηκε λόγω αμφιβολιών.

3.«Ταυτόχρονα ο κ. Κούγιας επιτίθεται στους μάρτυρες και τα θύματα βγάζοντας στη δημοσιότητα τα πλήρη ονόματά τους, αναφέροντας ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ιατρικής φύσεως, αποκαλώντας τους δημοσίως με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς ή χρησιμοποιεί την καλλιτεχνική τους δραστηριότητα για να αποδείξει ότι είναι «ύποπτης» ηθικής, άρα οι μαρτυρίες τους είναι αναξιόπιστες». Από την επιστολή του νο1.

4. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο 4 και όχι 6 υποθέσεις. 4 μηνύσεις από 4 διαφορετικά πρόσωπα που κατήγγειλαν τον Δημήτρη Λιγνάδη για το αδίκημα του βιασμού - οι τρεις αφορούσαν ανήλικα. Από τους 4 μηνυτές, ο ένας δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Καθώς δεν κατάφερε να προστατέψει τους καταγγέλλοντες από τη δευτερογενή θυματοποίηση, όπως ορίζεται από τη διεθνή και εγχώρια νομολογία. Υπήρχαν κι άλλες καταγγελίες για βιασμό με εμβληματική αυτή του Νίκου Σ., που λόγω παραγραφής δεν κρίθηκε.

5. Ο Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε πρωτόδικα ένοχος με τις ψήφους των ενόρκων και μιας εκ των δικαστίνων.

6. Σε όλη της διάρκεια της δίκης οι βρομερές μεσημεριανές εκπομπές έδιναν βήμα στον συνήγορο. Ήταν φρεσκοπλυμένες, τότε, λογικά.

7. Στις πόσες μηνύσεις άραγε καίγεστε;

8. Ο Σπύρος Μπιμπίλας στοχοποιήθηκε νωρίς. Γιατί είχε το θάρρος να τα σταθεί κοντά στα θύματα του metoo. Ο ίδιος περιέγραψε το διάλογο με τον Αλέξη Κούγια στους διαδρόμους των δικαστηρίων, κατά τη διάρκεια της δίκης του Πέτρου Φιλιππίδη: «Προ ολίγου συναντηθήκαμε στον διάδρομο, του είπα καλημέρα και μου έκανε οξύτατη επίθεση ότι είμαι αμόρφωτος καραγκιόζης, που δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτά που λέμε στην αίθουσα του δικαστηρίου. Του είπα καλημέρα, εγώ δεν κρατάω κακίες. Αμέσως μου έκανε επίθεση. Δε μπορώ να θυμηθώ τα λόγια του. Και του είπα “λέτε εμένα αμόρφωτο που έχω σπουδάσει νομικά όπως κι εσείς;” Του είπα διαβάζω αυτά που γράφονται. Μου απάντησε ότι δεν καταλαβαίνω τι διαβάζω».

9. Αλέξη -μου επιτρέπεις τον ενικό ναι;- «ακραία, παράνομη και ανήθικη συμπεριφορά» είναι αυτή που είδαμε από εσένα όσοι ήμασταν στη δίκη.

Για μένα η πρώτη φορά ήταν στις 3/6/22, δίκαζες εσύ, με μια έδρα αμίλητη στις προσβολές, τις απειλές, τις εκτός θέματος τοποθετήσεις σου.

Ήσουν εξάλλου σαφής από την πρώτη φράση. «Το ποτήρι θα το πιείτε μέχρι τον πάτο σήμερα» μας είπες, αφού ανακοίνωσες στο δικαστήριο ότι θα έχεις απεριόριστο χρόνο στη διάθεσή σου, για την εξέταση του Νίκου Σ Ο Νίκος Σ. αντιμετώπισε με θάρρος τον χυδαίο Κούγια: «Δεν θα κάτσω να κακοποιούμαι ξανά και ξανά. Από τι ύλη είμαι;»

Εκεί πήρα και την απόφαση, να σε παρακολουθώ. Και σου υπόσχομαι, θα την τηρήσω.

 

Να σου θυμίσω πως η Εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Χαλβά, έχει ασκήσει έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης του ΜΟΔ για την υπόθεση του Α.

Ραντεβού εκεί.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ