Ο «παιδαγωγικός χαρακτήρας» του Πατέλη

Η δήλωση του επικεφαλής συμβούλου του πρωθυπουργού, για τους κατόχους διδακτορικού που «δεν έχουν όρεξη για –πραγματική- δουλειά» είχε «υψηλό συμβολισμό και παιδαγωγικό χαρακτήρα». Θα τους πάρει άραγε 7 χρόνια να τελειώσουν το δικτατορικό τους στα εργασιακά ή θα αντιδράσουμε;

Ο «παιδαγωγικός χαρακτήρας» του Πατέλη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Φυσικά και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ζήτησε συγνώμη, για τη δήλωση του πως «το διδακτορικό είναι κάτι το αρνητικό. Εγώ δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό, γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος ο οποίος δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά».
Στη συγνώμη του μάλιστα πρόσθεσε και το "χειρουργικά" διατυπωμένο «η διατύπωση ήταν ατυχής και λάθος, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι πολιτικός».

Η δήλωση Πατέλη (όχι, η συγνώμη, η αρχική δήλωση) δεν ήταν ένα στιγμαιαίο λάθος. Ήταν, όπως και άλλες "ατυχείς δηλώσεις" που έχουν προηγηθεί, απολύτως προσχεδιασμένη και μέρος μιας στρατηγικής που έχει –προς τιμήν του κυβερνώντος κόμματος- αρχίσει να ξεδιπλώνεται, πριν τις εθνικές εκλογές του 2019.

Πάμε λίγο να ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ κάνοντας μια χρονικη αναδρομη:

Στις 30/08/2020 ο Αλέξης Πατέλης περιγράφει –εκ μέρους του πρωθυπουργού- στην εφημερίδα το  ΒΗΜΑ, το νέο μοντέλο για την ανάπτυξη της χώρας. Στη συνέντευξη αυτή διαβάζουμε πως η κυβέρνηση θεωρεί αναγκαία την εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στο Ασφαλιστικό (σύστημα Πινοσέτ), λέγοντας επί λέξει, «ώστε να πάψει το κράτος να παίρνει τα λεφτά των νέων και να τα δίνει στους ηλικιωμένους», βάζοντας έτσι σε λειτουργία τον πιο χυδαίο μηχανισμό κοινωνικού αυτοματισμού που γνώρισε ποτέ η χώρα.
Στην ίδια συνέντευξη όπως διαβάζουμε στο ΒΗΜΑ, «κρίνονται επίσης αναγκαίες: η μεγέθυνση των επιχειρήσεων (σ.σ. των μεγάλων επιχειρήσεων), η μείωση των φόρων (σ.σ. σε μεγάλες επιχειρήσεις και πλουσίους), η ανάπτυξη των δεξιοτήτων (σ.σ. δεν χρειάζοντα διδακτορικά και πανεπιστήμια) και η επανακατάρτιση των εργαζομένων».

Αν όλα αυτά σας ακούγονται γνώριμα είναι γιατί μόλις πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με μια ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο, αποκήρυξε τις ιδεολογικές εμμονές των trickle down economics, του πυρήνα δηλαδή του νεοφιλελευθερισμού, γιατί «δεν δούλεψαν ποτέ».

Δύο μήνες αργότερα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Athens Democracy Forum, τονίζει τα παρακάτω:

  • «Πως εξηγείς στους ανθρώπους πως ένα παραδοσιακό πτυχίου πανεπιστημίου από ένα δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο, ίσως δεν είναι απαραίτητα ο τρόπος για να κερδίσεις μια καλή ζωή»
  • «Στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε μεγάλη έλλειψη σε τεχνικά καταρτισμένους ανθρώπους όπως υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι που ίσως να μην αντικατασταθούν από ρομπότ πριν από άλλα επαγγέλματα» (σ.σ. δεν έχει αλλαχτεί λέξη απ’ όσα είπε)
  • «Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους πως είναι για το δικό τους συμφέρον να λάβουν μια τέτοια εκπαίδευση»
  • «Αυτό ίσως δεν είναι αρκετό αν οι άνθρωποι δεν καταλάβουν πως η ιδέα να μορφώνεσαι, να βρίσκεις εργασία και να παίρνεις σύνταξη, είναι ίσως ήδη παρωχημένη»
  • «Ένα καλό με την κρίση (σ.σ. μνημόνια και πανδημία) είναι ότι αυξήσαμε τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης και ήδη κάναμε δύσκολες «μεταρρυθμίσεις» που άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν καν εφαρμόσει ακόμα» (σ.σ. για καλό το είπε)

Εδώ θα κάνουμε ένα μικρό φλάσμπακ και θα γυρίσουμε περίπου δύο χρόνια πίσω και να παραδεχτούμε πως η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε προεκλογικά σχεδόν προειδοποιήσει για το μισάνθρωπο σχέδιό διακυβέρνησης, που η πανδημία και ο εγκλεισμός των πολιτών στο πανευρωπαικά πιο αντιδημοκρατικο και μακρόχρονο λοκντάουν, το έκανε μακάβρια ευκολότερο.

12 Μαΐου του 2019, σε διακαναλική συνέντευξή του ο υποψήφιος, τότε, πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλύπτει το σχέδιο του για τα παιδιά από τις δυτικές, φτωχότερες συνοικίες. «Σκέφτομαι όμως και το νέο παιδί, στο Περιστέρι. Που είναι 20 χρονών και θέλει να πάει σε μια τεχνική σχολή. Και θέλει να έχει μια καλή επαγγελματική εκπαίδευση και να βρει αύριο δουλειά ως ψυκτικός ή ως ένα παιδί που μπορεί να επισκευάζει ανελκυστήρες…», είχε δηλώσει χαρακτηρηστικά.

Γιατί προφανώς κανένα παιδί από το Περιστέρι, το Πέραμα, τους Αγίους Αναργύρους ή την Αγία Βαρβάρα, δεν έχει ως όνειρο  να κάνει διδακτορικό πάνω στην Ιστορία της Τέχνης. Πέρα από επικίνδυνες και ταξικά εκδικητικές οι απόψεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι κυρίως λανθασμένες.
Πολλές έρευνες στις ΗΠΑ, (αλλά ακόμα και ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Marc Cubin), αποκαλύπτουν πως οι ανθρωπιστικές επιστήμες και οι κλασσικές σπουδές (Liberal, arts, humanities & social sciences) και όχι οι υδραυλικοί και οι ηλεκτρολόγοι είναι οι δουλειές του μέλλοντος.
Αυτό έχει μια πολύ συγκεκριμένη λογική που θα αναπτύξουμε σύντομα με έρευνα στο 2020mag.gr.

Πάμε τώρα ακόμα ένα χρόνο νωρίτερα.
Τον Μάιο –πάλι- του 2018, το επικοινωνιακό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, «στήνει» μια συνάντηση με νέους.
Ένας νεαρός ρωτάει τον πρόεδρο της ΝΔ «για ποιο λόγο ένας νέος άνθρωπος σπουδαγμένος, με μεταπτυχιακό, να μείνει στην Ελλάδα και να δουλεύει για 500 ευρώ;».

Και και εκεί συμβαίνει το εξής: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αγνοεί παντελώς και την κυριολεξία και την ουσία του ερωτήματος,απαντώντας σα να εκπροσωπεί τον εργοδότη. Συγκεκριμένα του απαντάει: «Κοίταξε να δεις, διότι εδώ υπάρχει το εξής παράδοξο, οι μισθοί μπορεί να είναι σχετικά χαμηλοί αλλά το κόστος εργασίας για έναν εργοδότη, αν προσμετρήσεις και τις ασφαλιστικές εισφορές, είναι πολύ  μεγαλύτερο, κατά συνέπεια συχνά δεν είμαστε ανταγωνιστικοί».

Μάλιστα ο νυν πρωθυπουργός δεν σταματάει εκεί και συνεχίζει σε άλλο σημείο του σόου ποτρέποντας τους πτυχιούχους να φύγουν στο εξωτερικό.
«Από το να είναι κάποιος άνεργος στην Ελλάδα είναι ενδεχομένως καλύτερο να φύγει στο εξωτερικό, όσο κι αν ακούγεται σε κάποιους παράξενο διότι θα αποκτήσει δεξιότητες, θα αποκτήσει εισόδημα», λέει χαρακτηριστικά.

Σαν χθες (09/05) ο Κυριάκος Μητοτάκης μιλάει στοο Digital Economy Forum και λέει τα παρακάτω:

«Η δια βίου απασχόληση στον ίδιο τομέα είναι κάτι που μάλλον πια ανήκει στο παρελθόν. Σήμερα, οι εργαζόμενοι μπορεί να αλλάξουν όχι μόνο δουλειά, αλλά και κλάδους πολλές φορές στον εργασιακό τους βίοΑυτό το οποίο αποκαλούμε το κλασικό "δυτικό" ωράριο "9 με 5", στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά, από αυτήν στην οποία ξεκίνησε, αυτό είναι μάλλον ξεπερασμένο.Και σε ένα περιβάλλον τέτοιας τεχνολογικής επανάστασης οι ίδιοι οι πολίτες, αλλά και οι επιχειρήσεις θα θέλουν συχνά να οργανώνουν ευέλικτα το χρόνο εργασίας τους, σύμφωνα με τις δικές τους επιθυμίες. Για αυτό, η ευελιξία στην αγορά εργασίας και η προώθηση νέων τύπων συμβάσεων απασχόλησης μπορεί να ιδωθεί και ως ευκαιρία αύξησης της απασχόλησης, σε ένα περιβάλλον γήρανσης του πληθυσμού, ιδίως στην Ευρώπη και στις αναπτυγμένες οικονομίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Η προώθηση πιο ευέλικτων και εξειδικευμένων μορφών απασχόλησης θα επιτρέψει την προσέλκυση ευάλωτων ομάδων (γυναικών, ατόμων με αναπηρία, μειονοτήτων) στην αγορά εργασίας. Θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων από το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας».

Στην ίδια ομιλία αίρει κάθε αμφιβολία για το μέλλον που μας επιφύλασσε: «Μερικές φορές το να δώσεις σε μία γυναίκα τη δυνατότητα να δουλεύει από το σπίτι της είναι καλό, δεν είναι κακό. Μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή οκτάωρη εργασία, πέντε μέρες την εβδομάδα αλλά είναι καλό δεν είναι κακό. Όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και το κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα»

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη είχε προαναγγελθεί εδώ και δύο χρόνια.
Η "ταφόπλακα" σε εργασιακά κεκτημένα που αποκτήθηκαν με αίμα, είχε προαναγγελεθεί εδώ και δύο χρόνια. 
Τα 10ωρα χωρίς πληρωμένες υπερωρίες, εφαρμόζονται ήδη εδώ και χρόνια. Τώρα τα νομιμοποιούν.

Ο Αλέξης Πατέλης έδωσε απλά και μια άλλη διάσταση στην κόλαση των trickle down economics του νεοφιλελευθερισμού, στα οποία θα επιμείνει η κυβέρνηση. 
Η θέληση ενός νέου να σπουδάσει σε βάθος, θεωρείται για την κυβέρνηση Μητσοτάκη τεμπελιά και "παραμόρφωση".

Οι Πατέληδες δεν εκφράζουν ποτέ "ατυχείς δηλώσεις πάνω στη ροή του λόγου, που παρεξηγήθηκαν".
Οι Πατέληδες είναι αποτέλσμα των ατυχών επιλογών μας και της κοινωνικής μας αδράνειας.

Ειδικά τώρα που είμαστε ορφανοί από αντιπολίτευση και αυτό το task (που λένε και οι "άριστοι") έχει πέσει στα χέρια μας.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ