Σύλληψη Λιγνάδη: Το πρώτο μεγάλο βήμα σε μια μακρά πορεία

Η σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη αποτελεί την πρώτη δικαίωση για τους ανθρώπους που βρήκαν το ψυχικό σθένος να μιλήσουν για όσα τραγικά έχουν ζήσει. Τους ανθρώπους δηλαδή τους οποίους ένας ολόκληρος μηχανισμός τις προηγούμενες ημέρες επιχείρησε να απαξιώσει και να συκοφαντήσει, προκειμένου να προστατεύσει τον κ. Λιγνάδη. Ας θυμηθούμε μόνο το ελεεινό ρεπορτάζ στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα: «Στο μάτι του κυκλώνα για το τίποτα».

Σύλληψη Λιγνάδη: Το πρώτο μεγάλο βήμα σε μια μακρά πορεία
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τελικά ο εισαγγελέας εκτίμησε ότι οι μαρτυρίες ήταν αρκετές για ασκηθεί δίωξη σε βάρος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου κι ευνοούμενου του πρωθυπουργού.

Να σπάσει η ατιμωρησία

Επιπλέον, η σύλληψη Λιγνάδη συνιστά την πρώτη έμπρακτη νίκη του κινήματος #metoo. Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου προκάλεσε ένα τσουνάμι ανάλογων μαρτυριών, οι οποίες ανέδειξαν τις τεράστιες διαστάσεις του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης. Τα όσα αποκαλύπτονται μόνο ντροπή μπορούν να προκαλέσουν. Η δύναμη όμως του ελληνικού #metoo δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι:
Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση δεν γίνονται πια ανεκτές. Η ατιμωρησία των ισχυρών πρέπει να λήξει.

Για το 20/20

Για εμάς εδώ στο 2020mag.gr η σύλληψη Λιγνάδη συνιστά δημοσιογραφική δικαίωση. Ήταν η συνέντευξη της δικιάς μας Ναταλί Χατζηαντωνίου με τον Νίκο Σ. στις 6 Φεβρουαρίου , που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Λιγνάδης παραιτήθηκε από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Στη συνέχεια, με πλήθος άρθρων φωτίσαμε και άλλες μαρτυρίες που έμεναν στο σκοτάδι, όπως το ρεπορτάζ του Κώστα Κωστάκου για το Αρσάκειο, απαιτήσαμε την κινητοποίηση της Δικαιοσύνης, αναδείξαμε τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης. Μας κατηγόρησαν ότι είμαστε η… «νέα ΟΠΛΑ», καθώς και ότι έχουμε κομματικές σκοπιμότητες. Τα γεγονότα όμως μιλούν μόνα τους.

Τίποτα δεν τελείωσε

Ασφαλώς σήμερα μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Τίποτα όμως δεν έχει τελειώσει. Θα είναι μακρά η πορεία για την απονομή δικαιοσύνης και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης Λιγνάδη. Η σκανδαλώδης στάση της κυβέρνησης και η μέχρι τώρα ολιγωρία της Δικαιοσύνης σε καμιά περίπτωση δεν εγγυώνται ότι «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο». Η κυβέρνηση δεν φέρει μόνο την πλήρη πολιτική ευθύνη για την τοποθέτηση Λιγνάδη, αλλά και για την απραξία της ενώ ο τόπος βοούσε από τις καταγγελίες. Η δε χτεσινή δήλωση της Λίνας Μενδώνη ότι «ο Λιγνάδης μας εξαπάτησε με υποκριτική τέχνη», αποτελεί πρωτοφανή ομολογία ανικανότητας.

Η καθυστέρηση της Δικαιοσύνης

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι:
«H Δικαιοσύνη έχει πλέον το λόγο. Είμαστε βέβαιοι ότι οι δικαστικές αρχές θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να έρθουν όλα στο φως σε αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η χώρα έχει κράτος Δικαίου και η κυβέρνηση θα συνδράμει, με όποιο τρόπο της ζητηθεί, θέτοντας στη διάθεση των δικαστικών αρχών τις υπηρεσίες της. Υποθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτά που καταγγέλλονται. Είναι ευθύνη και καθήκον μας απέναντι στα θύματα. Η σιωπή που επικρατούσε για τόσα χρόνια έσπασε. Ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης».

Ωστόσο, της Δικαιοσύνης της πήρε εβδομάδες για να κινηθεί, ύστερα από τις δημόσιες καταγγελίες των θυμάτων και κάτω από την τρομακτική πίεση της κοινωνικής κατακραυγής. Είναι γνωστό ότι σε μια υπόθεση όσο καθυστερούν οι διωκτικές Αρχές, τόσο πιο μεγάλη είναι η ευχέρεια του κατηγορούμενου να εξαφανίσει ενοχοποιητικά στοιχεία.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να καλύψει τον Λιγνάδη. Ας θυμηθούμε ότι η Μενδώνη έγραφε για «χαοτικές, υπαγορευμένες ή ανέξοδες δηλώσεις προβολής, προσκαλώντας σε δημόσιο λιθοβολισμό». Αποτελεί δε μακροχρόνια παράδοση στον τόπο μας, όταν κοπάζει ο θόρυβος, οι ισχυροί να βγαίνουν λάδι.
Γι’ αυτό δεν πρέπει να σταματήσουμε τη «φασαρία». Τόσο η κοινωνική κινητοποίηση όσο και η δημοσιογραφική έρευνα πρέπει να συνεχιστούν με νέα ορμή.

Ο πορεία θα είναι μακρά. Ο δρόμος όμως άνοιξε. Το πρώτο βήμα έγινε.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ