Ο Λιγνάδης ως νέα Παπαδάκη

Θυμάστε ποια ήταν μία από τις πρώτες αποφάσεις του Δημήτρη Λιγνάδη, μόλις διορίστηκε από την κ. Μενδώνη και τον κ. Μητσοτάκη, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου; Να μετονομάσει μία σκηνή του Εθνικού δίνοντάς της το όνομα της Ελένης Παπαδάκη.

Ο Λιγνάδης ως νέα Παπαδάκη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Αυτό ήταν που απασχολούσε τον κ. Λιγνάδη, από τις πρώτες έγνοιες του, να δώσει το όνομα της σπουδαίας ηθοποιού, αλλά αμφιλεγόμενης προσωπικότητας, Ελένης Παπαδάκη σε αίθουσα ισογείου του REX του Εθνικού.

Ποια ήταν η Παπαδάκη; Ηταν μια μεγάλη ηθοποιός αλλά κατηγορήθηκε για πολλά στην Κατοχή.

  • Δημιούργησε ερωτική σχέση με τον Πρωθυπουργό της κατοχικής Κυβέρνησης, Γιάννη Ράλλη απολαμβάνοντας προνομιούχα συμβόλαια στο Εθνικό Θέατρο.
  • Καλλιέργησε και σχέσεις με Γερμανούς στρατιωτικούς στη διάρκεια της Κατοχής. Μέχρι και ο Αλέκος Λιδωρίκης έγραψε για έναν «ωραίο Γερμανό αξιωματικό που πήγαινε κάθε βράδυ στο Εθνικό Θέατρο και την περίμενε να τελειώσει να φύγουν».
  • Στις 20/10/44 το ΣΕΗ διέγραψε την Ελένη Παπαδάκη αλλά κι άλλους ηθοποιούς, ως «προδότες του ιερού αγώνα».
  • Η Παπαδάκη εκτελέστηκε στις 21/12/44 από την Εθνική Πολιτοφυλακή ως «η γυναίκα του Ράλλη».

Εσπευσε λοιπόν τον Οκτώβριο του 2019 ο γνωστός Λιγνάδης, να μετονομάσει μία σκηνή του Εθνικού. «Το οφείλουμε στη μέγιστη ηθοποιό, την αδικημένη από την καλλιτεχνική ιστορία», ανέφερε. Και πήρε τα εύσημα από δεξιούς, ακροδεξιούς και νεοφιλελεύθερους - ακροκεντρώους.

«Μόνο μπράβο στον Δ. Λιγνάδη για τη μετονομασία του ισογείου του Ρεξ σε Σκηνή "Ελένη Παπαδάκη". Τιμή στη μνήμη της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού, που "πέθανε δύο φορές" κατά τον Μ. Ελευθερίου. Την πρώτη όταν κατηγορήθηκε αδίκως για δωσιλογισμό και τη δεύτερη όταν εκτελέστηκε στην ΟΥΛΕΝ» έγραψε στο Twitter ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Συγκλονιστικό κείμενο για το πώς δολοφονήθηκε η μεγάλη Ελένη Παπαδάκη» έγραψε και ο Αδωνις Γεωργιάδης.

«Για να καταλάβετε το μένος της αριστεράς. Ξαναδολοφονεί την μεγάλη ηθοποιό Ελένη Παπαδάκη. Την έσφαξαν επειδή ήταν δεξιά και σήμερα αρνούνται να τιμηθεί επειδή ήταν δεξιά» και ο Θάνος Πλεύρης.

Το ΣΕΗ θεώρησε πως η απόφαση του Δημήτρη Λιγνάδη πάρθηκε με πολιτικά κριτήρια και όχι καλλιτεχνικά. «Γιατί το Εθνικό θέατρο επιλέγει, ανάμεσα στους δεκάδες μεγάλους ηθοποιούς στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου, την Ελένη Παπαδάκη, που παρότι ταλαντούχα καλλιτέχνιδα αποτελεί ως τις μέρες μας μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα;».

Τώρα που μάθαμε, όπως μας αποκάλυψε η ίδια η υπουργός Πολιτισμού, πόσο επικίνδυνος άνθρωπος είναι ο Λιγνάδης, δεν νομίζετε πως η συγκεκριμένη απόφασή του θα έπρεπε να ανακληθεί;

Σήμερα βέβαια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Βουλή, έπλεξε το εγκώμιο της Ελένης Παπαδάκη.

Προφανώς γιατί η απόφαση Λιγνάδη δεν ήταν απόφαση Λιγνάδη αλλά ήταν απόφαση της κυβέρνησης. 

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ