Το τυφλό καθρέφτισμα

Γιατί άραγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βαλθεί με τέτοια μουλαρίσια επιμονή να μετατρέψει σε κεντρικό πρόσωπο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής τον Δημήτρη Κουφοντίνα;

Το τυφλό καθρέφτισμα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σε αντίθεση με όσα κυκλοφορούν ως κριτική και προσπάθεια ερμηνείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρέπει να μισεί βαθιά τον Δημήτρη Κουφοντίνα και όσα αυτός εκπροσωπεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αγαπά βαθιά τον Δημήτρη Κουφοντίνα και όσα αυτός εκπροσωπεί. Μόνο έτσι βγαίνει νόημα. Μόνο αν είδε ότι ο Κουφοντίνας, η 17Ν και η εγχώρια τρομοκρατία και ένοπλη πάλη είχαν τελειώσει, είχαν ξοφλήσει, είχαν καταδικαστεί στις συνειδήσεις, δεν αφορούσαν, δεν παραμύθιαζαν, δεν συνέγειραν, ήταν εντελώς εκτός θέματος, μόνο αν αυτό για κάποιον λόγο δεν του αρέσει, δεν του κάνει, δεν τον καλύπτει, μόνο αν αποφάσισε ότι πρέπει να αναβαπτιστεί ο Κουφοντίνας σε σύμβολο και μάρτυρα, μόνο αν αποφάσισε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι σε πρώτο χρόνο η κοινωνική έκρηξη, η οργή και το μπάχαλο στους δρόμους και πιο μεσοπρόθεσμα η δημιουργία συνεχιστών του έργου και των πρακτικών του μάρτυρα πλέον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Όχι λοιπόν, δεν μπορούν να εξηγηθούν όλα αυτά βάσει κάποιου τυφλού μίσους, ή τυφλής ιδεοληψίας, ή τυφλής αυταρχικότητας, η μόνη τύφλωση που στέκει ερμηνευτικά είναι το τυφλό καθρέφτισμα, η τυφλή ταύτιση, ο τυφλός έρωτας, η τυφλή πολιτική χορηγία: κοίτα, δεν ήσουν ο μόνος που μπορούσε να κάνει το ποιοτικό άλμα και να αφαιρέσει ζωές - μπορώ να αφαιρέσω κι εγώ τη δική σου, μπορώ να μην κάνω μια έστω επικοινωνιακή προσπάθεια για να δείξω ότι ως Πρωθυπουργός της χώρας προσπάθησα τουλάχιστον να αποτρέψω τον θάνατό σου, προσπάθησα τουλάχιστον να βρω μια χρυσή τομή, προσπάθησα τουλάχιστον να δείξω ότι τα άνοιξα έστω και την τελευταία στιγμή τα μάτια. Κοίτα, πολεμούσες επί δεκαετίες ένα πολίτευμα που, σε αντίθεση με τις πρακτικές σου, έλυνε τις διαφορές του αλλιώς, είχε ένα όριο πέρα απ’ το οποίο δεν πήγαινε, ήξερε όχι μόνο να ασκεί τη δύναμή του αλλά και να τη συγκρατεί όποτε χρειαζόταν και όποτε διακυβεύονταν κάποια κυρίαρχα αγαθά και αξίες. Ως τώρα. Γιατί κοίτα, έχασες πολιτικά σκοτώνοντας και σκοτώνοντας, αλλά εγώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφασίζω τον Μάρτιο του 2021 ότι είναι καιρός να νικήσεις πεθαίνοντας. Αν δεν υπήρχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα έπρεπε να τον είχε εφεύρει.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ