Ο Άδωνις εκδίδει οικοδομική άδεια για να νομιμοποιήσει το «αυθαίρετο» Mall

Μην σας φαίνεται καθόλου υπερβολικός ο τίτλος. Στο άρθρο 218 του σχεδίου νόμου για τις Δημόσιες Συμβάσεις υπάρχει ρητή αναφορά για το "κτίριο" στο πρώην Ολυμπιακό Χωριό Τύπου: «εκδίδεται η άδεια από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων μετά από εισήγηση του Τμήματος Πολεοδομίας της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων, η άδεια επέχει θέση οικοδομικής άδειας».

 

Ο Άδωνις εκδίδει οικοδομική άδεια για να νομιμοποιήσει το «αυθαίρετο» Mall
ΠΡΟΒΟΛΗ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ

Και όχι μόνο ο Άδωνις Γεωργιάδης βγάζει οικοδομική άδεια για το «μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης», όπως το είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα μερίδα του τύπου, αλλά επιχειρεί να απαλλάξει και την ιδιοκτήτρια εταιρεία Lamda Development (συμφερόντων ομίλου Λάτση) από κάθε λογής διοικητικές πράξεις, πρόστιμα κ.ά. καθώς όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη, η οικοδομική άδεια «ανατρέχει στο χρόνο κατασκευής του».

To Mall έχει κλείσει ήδη 15 χρόνια λειτουργίας ως αυθαίρετο με εμβαδό περί τα 80.000 τ.μ. Η υπόθεση αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια ένα διαρκές σκάνδαλο, το οποίο δεν σημαίνει ότι τελειώνει με την υπερψήφιση του νόμου και την πράξη του υπουργού Ανάπτυξης.

Αυτή τη φορά, βέβαια, το σχετικό άρθρο επικαλείται Προεδρικό Διάταγμα του 2020 και Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο, ωστόσο η αντισυνταγματικότητα ενδεχομένως να εξεταστεί ξανά σε σχέση με το κατά πόσο η Βουλή και ένας υπουργός μπορούν να εκδίδουν οικοδομικές άδειες, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με ανάλογα νομοθετήματα υπέρ της «τακτοποίησής» του, τα οποία είχαν κριθεί αντισυνταγματικά από το ΣτΕ.

Η ιστορία του αυθαίρετου Mall, με λίγα λόγια, έχει ως εξής:

- To 2001 ο τότε δήμαρχος Αμαρουσίου Π. Τζανίκος συνάπτει μία σύμβαση με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας προκειμένου ο δήμος Αμαρουσίου να χτίσει τα σπίτια που θα έμεναν οι δημοσιογράφοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο ΟΕΚ παραχωρεί οικόπεδο 43 στρεμμάτων.

- Ο Δήμος Αμαρουσίου φτιάχνει Δημοτική Επιχείρηση με αντικείμενο την σύμβαση με τον ΟΕΚ και πουλάει την επιχείρηση στην Lamda Development, η οποία αποφασίζει να χτίσει στο εν λόγω οικόπεδο όχι τα σπίτια (σ.σ. που τελικά έγιναν από την κάτω πλευρά των γραμμών του ΗΣΑΠ) αλλά το εμπορικό κέντρο 80.000 τ.μ. αντί για κάποιες ήπιες εμπορικές χρήσεις (παντοπωλείο, κομμωτήριο κτλ) - για τις ανάγκες των δημοσιογράφων του 2004.

- Η Βουλή γίνεται και τότε «πολεοδομία» για χατίρι του ομίλου Λάτση και με νόμους του δίνει οικοδομική άδεια με συντελεστή δόμησης "απαγορευμένο" για την περιοχή που εκτός των άλλων είναι και αμιγούς κατοικίας.

- Τα εγκαίνια του Mall έγιναν το Νοέμβριο του 2005. Η μεταβίβαση του οικοπέδου από τον ΟΕΚ στην εταιρεία έγινε 3 μήνες αργότερα. Ο φόρος μεταβίβασης 16 εκατ. ευρώ δεν έχει καταβληθεί ακόμα.

- Κάτοικοι της περιοχής προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο βγάζει αντισυνταγματικούς τους σχετικούς νόμους, ενώ η τελευταία απόφαση που το καθιστούσε αυθαίρετο εκδόθηκε το 2014.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ