«Παρόλες», καραμέλες και σοκολατάκια περί ισότητας

Ο πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη χαιρέτισαν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αλλά είναι οι ίδιοι που υποβάθμισαν δις την Γ.Γ. Ισότητας Φύλων, με το «καλημέρα».

«Παρόλες», καραμέλες και σοκολατάκια περί ισότητας
ΠΡΟΒΟΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα και πολλά κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να την υποδεχτούν με μηνύματα στήριξης και ισότητας στα social media. Ναι. Η 8η Μαρτίου είναι τσεκαρισμένη στα ημερολόγια, κάπως σαν τον… Άγιο Βαλεντίνο. Ένα εξέχον μέλος του πολιτικού βίου οφείλει να κάνει μία βαρύγδουπη δήλωση, κάπως όπως στην άλλη περίσταση ένας σύζυγος πάει τριαντάφυλλα και σοκολατάκια στη σύζυγο την οποία τις υπόλοιπες μέρες γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Δεν είναι όλοι έτσι φυσικά. Μερικοί όμως είναι.
Την ιδιαιτερότητα της ημέρας κήρυξε πάντως, στο Πρωθυπουργικό τουίτερ, ο Πρωθυπουργός αυτοπροσώπως, γράφοντας: «Κανείς δεν αμφισβητεί τα βήματα που έχουν γίνει στο μέτωπο της ισότητας. Όμως απέχουμε από την στιγμή που όλες οι Ελληνίδες θα ξεκινούν από την ίδια θέση και θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Στη μόρφωση, στην εργασία, στην οικογένεια». Βέβαια τον Μάιο του 2019 ο ίδιος, ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης ακόμα τότε, είχε δηλώσει σε πιο.. «ανθρώπινη», προεκλογική συνέντευξή του στην Σταματίνα Τσιμτσιλή αν θυμάστε: «Έχω πλήρη αίσθηση ότι οι βασικές δουλειές στο σπίτι γίνονται από τη νοικοκυρά». Αλλά η αντίδραση που ξεσηκώθηκε, τον συνέτισε φαίνεται. Δε βαριέσαι βρε αδελφέ.
Μα δεν ήταν ο μόνος. Οι άνδρες της κυβέρνησης συναγωνίζονται σήμερα σε ευαίσθητες δηλώσεις και πράξεις. Να και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που έγραψε ότι «η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στη γυναίκα. Στο πρόσωπο που αποτελεί το θεμέλιο και την ψυχή της οικογένειας, το βασικό κύτταρο της κοινωνίας Η γυναίκα σήμερα έχει κατακτήσει ρόλους που παλαιότερα φαίνονταν αδιανόητο να κατέχει. Επιβεβαιώνει καθημερινά τις ανεξάντλητες δυνατότητές της και την ανεκτίμητη προσφορά της σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής (...).Έχουμε όλοι χρέος να εργαστούμε σκληρά για να αναδείξουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα, να εξαλείψουμε την ανισότητα, τις διακρίσεις, καθώς και κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών, φαινόμενα που δυστυχώς συναντώνται ακόμη.Προς αυτήν την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση αναπτύσσει δέσμη πρωτοβουλιών σε κοινωνικό, πειθαρχικό και νομικό επίπεδο, με στόχο τόσο την αποτροπή φαινομένων βίας και κακοποίησης, όσο και την αυστηρότερη τιμωρία των θυτών από τη Δικαιοσύνη. Παράλληλα, στηρίζει τους πολύπλευρους, διαρκείς αγώνες κάθε γυναίκας με πολιτικές προστασίας της μητρότητας, στήριξης του θεσμού της οικογένειας, εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής».
Βέβαια δεν είναι όλες οι γυναίκες μητέρες. Δεν έχουν όλες οι γυναίκες οικογένεια. Αλλά εντάξει βρε αδελφέ...
Να και ο τέως υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Τάκης Θεοδωρικάκος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας όχι μόνο δημοσιοποίησε σχετική δήλωση, αλλά την έστειλε και σε μία σειρά γυναικείων μέιλ:
«Δεν είναι μια τυπική ευχή σε μία συμβολική ημέρα. Συνοδεύεται από πράξεις όλο το προηγούμενο διάστημα. Στηρίξαμε την εργαζόμενη με την τηλεργασία, την μητέρα με τις άδειες ειδικού σκοπού, κάθε γυναίκα με την ειδική άδεια για προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο. Ενθαρρύνουμε κάθε γυναίκα να μιλήσει, για οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος της. Και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, την συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και στις θέσεις εξουσίας στην πολιτική, την διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, γιατί αυτό είναι και το μέτρο του πολιτισμού και της δημοκρατίας μιας χώρας!», γράφει.
Ωραία όλα αυτά αλλά…Αλλά πρακτικά προσκρούουν σε ορισμένα θεματάκια. Να και ένα από αυτά. Η παρούσα κυβέρνηση, όπως επεσήμανε με ποστ της στο Facebook η δημοτική σύμβουλος στην «Ανοιχτή Πόλη» Εφη Γιαννοπούλου (που είχε το «προνόμιο» να λάβει ένα εκ των εορταστικών μέιλ του κου Θεοδωρικάκου)…η παρούσα κυβερνηση λοιπόν, όπως επίσης επεσήμαναν τις προάλλες οι συμμετέχουσες σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΓ Ισότητας των Φύλων.. Η σημερινή κυβέρνηση λοιπόν, με την ανάληψη των καθηκόντων της υποβάθμισε τη Γενική Γραμματεία Ισότητας (που είχε παίξει σημαντικότατο ρόλο στην υιοθέτηση και εφαρμογή πολιτικών ισότητας καθώς και καταπολέμησης φαινομένων ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας) μεταφέροντας την από το υπουργείο Εσωτερικών όπου υπαγόταν στο Εργασίας ως «Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων».
Αλλά δεν αρκούσε αυτό. Διότι μετά προχώρησε και σε περαιτέρω υποβάθμιση μετονομάζοντας την ξανά σε «Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων».
Τον Ιούλιο του 2019 με την πρώτη υποβάθμιση της Γ.Γ. η πρώην γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα είχε παραιτηθεί δηλώνοντας πως «η νέα κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έδειξε τις διαθέσεις της. Μετά την ελάχιστη τοποθέτηση γυναικών υπουργών, η μετακίνηση της ΓΓΙΦ από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Εργασίας και στον τομέα της Πρόνοιας, στενεύει τα όρια των πολιτικών ισότητας των φύλων». Μόλις τον Ιανουάριο την "περαιτέρω υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη", είχαν καταγγείλει 14 γυναικείες οργανώσεις ζητώντας, μάταια, την άμεση αναβάθμισή της.
Συμπέρασμα: τα παχουλούτσικα λόγια θυμίζουν εκείνο το παλιό τραγούδι της Νταλιντά “Paroles”. Στα ελληνικά μεταφράζεται άνετα ως «παρόλες».

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ