Εσύ μπορείς να βαφτίσεις όπως βαφτίζει ο Αδωνις;

Όλα ξεκίνησαν όταν ο ασυγκράτητος υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνις Γεωργιάδης ανέβασε ένα «χριστιανικό» tweet: «Είχα την Τιμή να βαφτίσω ένα πανέμορφο αγοράκι, τον μικρό Νικόλαο, στον Ι.Ν. του Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην Αθήνα (σε άδειο Ναό λόγω του ιού δυστυχώς). Συγκινούμαι πολύ όταν σκέφτομαι ότι ένας ακόμη πιστός Χριστιανός Ορθόδοξος προστέθηκε στο Σώμα της Εκκλησίας μας. Καλότυχος!».

Εσύ μπορείς να βαφτίσεις όπως βαφτίζει ο Αδωνις;

Μπορεί να μοιάζει απίστευτο, ωστόσο είναι πραγματικό: ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε στο Twitter ότι βάπτισε ένα παιδάκι στην Αθήνα την ώρα που απαγορεύονται οι βαπτίσεις!

Επειδή άμεσα ξεκίνησαν οι αντιδράσεις, έσπευσε να διευκρινίσει ότι υπήρχε ειδική άδεια από την Πολιτική Προστασία: «Για την συγκεκριμένη βάπτιση η οικογένεια για σοβαρούς οικογενειακούς της λόγους έκανε αίτηση και έλαβε άδεια για την πραγματοποίηση της την συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Η άδεια έχει ημερομηνία 05/03/2021 και εξεδώθη από την Πολιτική Προστασία».

Περιέγραψε μάλιστα μία διαδικασία την οποία, είναι η αλήθεια, δεν γνώριζε κανένας: «Πάτε και κάνετε αίτηση στην Πολιτική Προστασία, εξηγείτε τους λόγους και σας παραχωρούν άδεια με συγκεκριμένα άτομα». Πρόσθεσε επίσης πως «αυτή είναι μία διαδικασία που ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει αν έχει σοβαρούς λόγους».

«Πρώτη φορά ακούω για ειδική άδεια για βάφτιση» δήλωσε στο Mega ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, και εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Αθηναγόρας. «Ούτε στην ΚΥΑ αναφέρεται κάτι τέτοιο. Αν φέρει κάποιος χαρτί από την Πολιτική Προστασία στον ιερέα, τότε ο ιερέας πρέπει να ρωτήσει στα γραφεία της Μητρόπολης για το αν μπορεί να κάνει τη βάφτιση. Σε μια περιοχή που δεν είναι στο βαθύ “κόκκινο” επιδημιολογικά, μπορεί να γίνει και βάφτιση και γάμος, με 9 άτομα συμπεριλαμβανομένων του προσωπικού της εκκλησίας».

Ο Αδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε σε φωτογραφία ένα έγγραφο, «μία πατσαβούρα» όπως το αποκάλεσε ο Κώστας Βαξεβάνης, ένα έγγραφο που πολλοί στα social media θεώρησαν κατασκευασμένο, λέγοντας πως πρόκειται για την ειδική άδεια από την Πολιτική Προστασία. Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος την αποδόμησε πλήρως: «Εμφανίζεται ως "άδεια" ένα έγγραφο που επιγράφεται "βεβαίωση κατ' εξαίρεσης" (1ο λάθος), το οποίο δεν φέρει αριθμό πρωτοκόλλου (2ο λάθος), το οποίο δεν αναφέρει σε ποια αίτηση (με ποιον αρ. πρωτ.) απαντάει (3ο λάθος), το οποίο "εγκρίνει" άδεια για τις 14-3-2021 ενώ έχει εκδοθεί στις 5-3-2021 δηλαδή σε χρόνο κατά τον οποίο δεν ίσχυε ακόμη απαγόρευση για τις 14-3-2021 (4ο λάθος), δηλαδή έγκριση που δεν προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο (5ο λάθος) για βάπτιση στον ναό του Αγ. Διονυσίου ΑΕΡΟπαγίτου (6ο λάθος)».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του θεωρεί πως υπάρχει μία ακόμα παραβίαση των μέτρων από κυβερνητικό στέλεχος: «Αλήθεια κ. Μητσοτάκη, υπάρχει ένα μέτρο περιορισμού το οποίο να τηρούν τα μέλη της κυβέρνησής σας; Η αυτά ισχύουν -υπό την απειλή προστίμου και ξυλοδαρμού- μόνο για τους απλούς πολίτες;».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δεν έχει πάρει ακόμα θέση, αν και ρωτήθηκε: Τι σημαίνει η έννοια «ειδική άδεια» και τι νομική πρόβλεψη υπάρχει; Σε ποιες άλλες περιπτώσεις εφαρμόστηκε εκτός από την βάπτιση που έκανε ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης; Αλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως η Πολιτική Προστασία έδωσε την άδεια χωρίς δική του συμμετοχή: «Δεν είχα απολύτως εμπλοκή, η αίτηση και η άδεια δόθηκαν από την υπηρεσία για τους λόγους που επικαλέστηκε η οικογένεια». Επομένως, δεν έχει κανένα δικαίωμα πλέον ο κ. Χαρδαλιάς να μην απαντάει στα ερωτήματα.

Αν αναρωτιέστε κι εσείς, όπως κι εγώ, γιατί ο κ. Γεωργιάδης ένιωσε την ανάγκη να γνωστοποιήσει την βάπτιση μέσω Twitter, δημιουργώντας όλο αυτό το μπάχαλο, δεν έχω να σας δώσω απάντηση. Πιθανολογώ πως πρόκειται για τεράστια γκάφα του υπουργού αλλά, ουδείς, μπορεί να το πει με σιγουριά. Δεν νομίζω πάντως πως η οικογένεια του παιδιού θα νιώθει χαρούμενη με το θόρυβο που σηκώθηκε.

Το βασικό θέμα ωστόσο είναι αν έχουμε παραβίαση των μέτρων απαγόρευσης και σε αυτό είναι υποχρεωμένη να απαντήσει η Πολιτική Προστασία.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ