Ανατριχίλα: Δεκάδες καλλιτέχνες τραγουδούν στα Προπύλαια το "El Pueblo Unido Jamas Sera Vencido (video)

Η πρωτοβουλία Support Art Workers, πραγματοποίησε την σήμερα Κυριακή (25/4) το πρωί, στα Προπύλαια, μία μεγαλειώδη μουσική δράση. Περίπου 300 καλλιτέχνες ερμήνευσαν φωνητικά και οργανικά το «El Pueblo Unido Jamás Será Vencido» (Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος).
Το αποτέλεσμα όπως θα είτε και στα βίντεο που κυκλοφόρησαν ήταν ανατριχιαστικό.

*φωτογραφία: Δημήτρης Ασπιώτης

Ανατριχίλα: Δεκάδες καλλιτέχνες τραγουδούν στα Προπύλαια το

Η πρωτοβουλία Support Art Workers, που γεννήθηκε εν μέσω πανδημίας από την εχθρική αντιμετώπιση της κυβέρνησης στους εργαζόμενους στον πολιτισμό, στο πλαίσιο των διεκδικήσεων των καλλιτεχνών, αλλά και όλων των πολιτών διοργάνωσε σήμερα το πρωί στα προπύλαια ένα εξαιρετικό μουσικό δρώμενο με την ερμηνεία του τραγουδιού "El pueblo unido jamas sera vercido".

Όπως αναφέρουν στο κάλεσμα τους, το συγκεκριμένο τραγούδι το επέλεξαν καθώς είναι «ένα τραγούδι ορόσημο που έχει συνοδέψει όλους τους κοινωνικούς αγώνες της Χιλής, από την εποχή του Αλιέντε μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα το Δεκέμβρη του 2019 που τραγουδήθηκε από δεκάδες χιλιάδες Χιλιανούς σ’ ένα κοντσέρτο υπό τον γενικό τίτλο «Για την αξιοπρέπεια». Αποτελεί πλέον έναν διεθνή ύμνο της αντίστασης της εργατικής τάξης κατά της αδικίας που πηγάζει από την εξουσία».

Την πρωτοβουλία, που ξεκίνησε στην Γαλλία και μεταφέρθηκε σήμερα και στην Αθήνα, χαιρέτισε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος που έδωσε το παρόν.

Δείτε τα βίντεο που κυκλοφόρησαν από το πρωί και πραγματικά προκαλούν ανατριχίλα:

Διαβάστε ολόκληρο το κάλεσμα των Support Art Workers:

«Κυριακή 25 Απριλίου στις 11:00 στα Προπύλαια

Ένα χρόνο πριν, βρεθήκαμε για πρώτη φορά αντιμέτωποι και αντιμέτωπες με την πανδημία. Πολύ γρήγορα κατέστη σαφές ότι η απομόνωση που απαιτήθηκε για την προστασία της υγείας μας μετατράπηκε σε ξεκάθαρη πρακτική για την περιστολή των δικαιωμάτων μας. Η απάντηση σε αυτήν τη βία ήταν και είναι η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη.

Έτσι, μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης αβεβαιότητας τον Απρίλη του 2020, δημιουργήσαμε αυθόρμητα τους Support Art Workers, ένα εξωθεσμικό κίνημα εργαζομένων από όλους τους κλάδους των τεχνών, με σκοπό να διεκδικήσουμε – μαζί με τα σωματεία μας – το δικαίωμά μας στην εργασία και τον Πολιτισμό.

Κανείς δε γνώριζε αν και πόσο θα κρατήσει. Πολλοί το αμφισβήτησαν και άλλοι τόσοι το στήριξαν.

Έναν χρόνο μετά, παρά τα όσα πετύχαμε και τους διαρκείς αγώνες, ο Πολιτισμός συνεχίζει να υποτιμάται και να «ξεχνιέται» από τις κυβερνητικές ατζέντες.

Ενώπιον μιας κλιμακούμενης κοινωνικής ασφυξίας, οφείλουμε περισσότερο από ποτέ να μη σταματήσουμε να διεκδικούμε το δικαίωμά μας στην αξιοπρεπή διαβίωση, την εργασία, την υγεία, τη δικαιοσύνη και τον πολιτισμό εν γένει.

Οι Support Art Workers, παίρνουμε για πρώτη φορά την πρωτοβουλία και σας καλούμε όλες και όλους να παρευρεθείτε την Κυριακή 25 Απριλίου στις 11:00 στα Προπύλαια, όπου θα υλοποιηθεί μία μεγάλη μουσική δράση, με τουλάχιστον 300 ανθρώπους να τραγουδάνε και να παίζουν το «El Pueblo Unido Jamás Será Vencido» που σημαίνει «Λαός ενωμένος – Ποτέ Νικημένος». Ένα τραγούδι ορόσημο που έχει συνοδέψει όλους τους κοινωνικούς αγώνες της Χιλής από την εποχή του Αλιέντε μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα το Δεκέμβρη του 2019 που τραγουδήθηκε από δεκάδες χιλιάδες Χιλιανούς σ’ ένα κοντσέρτο υπό τον γενικό τίτλο «Για την αξιοπρέπεια». Αποτελεί πλέον έναν διεθνή ύμνο της αντίστασης της εργατικής τάξης κατά της αδικίας που πηγάζει από την εξουσία. Ως μουσική δράση ξεκίνησε από τη Γαλλία και τώρα παίρνουμε τη σκυτάλη εμείς δηλώνοντας κατά τον τρόπο αυτό πως είμαστε πολλ@ και θα τραγουδήσουμε όλ@ στην ίδια γλώσσα, ακόμη κι αν δεν είναι η μητρική μας.

Την Κυριακή 25 Απρίλη πραγματώνουμε την αξία της τέχνης και υπερασπιζόμαστε τραγουδώντας τη δύναμη της συσπείρωσής και της συλλογικότητας.

Με πολλή προσοχή και σεβασμό, μάσκες και αποστάσεις, ας ενώσουμε τις φωνές μας κι ας μαζευτούμε όσοι περισσότεροι μπορούμε για να δείξουμε πως είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ  προτάσσοντας τη χαρά, τη δημιουργία και την αλληλεγγύη».

Διαβάστε την ελληνική μετάφραση του τραγουδιού:

Λαός ενωμένος - Ποτέ νικημένος

Εμπρός, να σταθούμε και να τραγουδήσουμε

"Θα νικήσουμε"

Ανεμίζοντας τις σημαίες της ενότητας

Κι εσύ θα έρθεις να περπατήσεις μαζί μου

και να δεις το τραγούδι και τη σημαία σου να ανθίζουν

Το φως από μια κόκκινη αυγή

μας δείχνει τη νέα ζωή που θα έρθει.

Εμπρός, να πολεμήσουμε

"Ο λαός θα επικρατήσει"

Η ζωή που έρχεται θα είναι καλύτερη

Θα κατακτήσουμε την ευτυχία

Και χιλιάδες άνθρωποι με μια φωνή θα πουν

το τραγούδι της Ελευθερίας

με μία απόφαση

Η πατρίδα θα νικήσει και τώρα ο Λαός

ξεσηκώνεται και σαν ένας γίγαντας

φωνάζει: Μπροστά!

Λαός ενωμένος - Ποτέ νικημένος

Όλη η πατρίδα θα γίνει ένα

Από το Βορρά στο Νότο θα ξεσηκωθεί

Από τις θάλασσες τα ορυχεία και τα δάση

ενωμένοι στη δουλειά και στον αγώνα

Θα πάνε να καλύψουν την πατρίδα

Το πέρασμά τους χαράζει το μέλλον.

Εμπρός, να σταθούμε και να τραγουδήσουμε

"Θα νικήσουμε"

Είναι μυριάδες ενας ατσάλινος στρατός

που φέρνει την αλήθεια,

Χέρια που φέρνουν το δίκιο

Η γυναίκα με θάρρος και πυγμή

στέκεται δίπλα στον εργάτη

Και τώρα ο Λαός ξεσηκώνεται

και σαν ένας γίγαντας φωνάζει: Μπροστά!

Λαός ενωμένος - Ποτέ νικημένος

Λαός ενωμένος - Ποτέ νικημένος

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ