«Τι να θυμηθώ» - Ετών 21

Mε σημερινή ανάρτησή του στο Facebook, ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής Απόστολος Ρίζος αναφέρθηκε στην ημέρα που ηχογράφησε το σπουδαίο «Τι να θυμηθώ» του Νίκου Ζούδιαρη, 21 χρόνια πριν. Με αυτή την αφορμή, σας θυμίζουμε τέσσερις αγαπημένες ζωντανές επανεκτελέσεις του διαχρονικού τραγουδιού.

«Τι να θυμηθώ» - Ετών 21
ΠΡΟΒΟΛΗ

Είναι αναμφίβολα ένα από τα τραγούδια που χαρακτήρισαν και χαρακτηρίζουν τη νεότερη εποχή της ελληνικής δισκογραφίας, με το σπάνιο αίσθημα που περικλείει σε κάθε νότα, σε κάθε λέξη. Το «Τι να θυμηθώ» του ξεχωριστού δημιουργού Νίκου Ζούδιαρη είναι ένα από τα αριστουργήματα της σύγχρονης ελληνικής τραγουδοποιίας που θα μείνουν ανεξίτηλα στο χρόνο, όπως αποδεικνύει η -εικοσαετής και πλέον- αδιάλειπτη παρουσία του στα ραδιόφωνα, τις μουσικές σκηνές, αλλά και ανάμεσά μας στις μουσικές παρέες.

Η ερμηνεία του -πολύ νεαρού και άγνωστου τότε- τραγουδιστή Απόστολου Ρίζου έπαιξε ρόλο καταλυτικό, με τη φρεσκάδα, την ιδιαίτερη χροιά της φωνής και το παρθένο συναίσθημά της, στην τεράστια διαπεραστικότητα του τραγουδιού, μία ερμηνεία που από πολλούς θεωρείται αξεπέραστη. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι το video του πρωτότυπου τραγουδιού στο YouTube βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στις 10 εκατ. προβολές.

«Το στούντιο Sierra ήταν κλεισμένο για τις δέκα το πρωί. Μπαίναμε στην τελική ευθεία. Είχαμε ήδη ολοκληρώσει τις ηχογραφήσεις των οργάνων και των δώδεκα τραγουδιών του δίσκου και είχε έρθει η ώρα να γράψουμε φωνή. - Με ποιο λέτε να ξεκινήσουμε; - Με το “Τι να θυμηθώ”, απάντησε ο Νίκος (Ζούδιαρης). Κατά τις έντεκα, στάθηκα με τα ακουστικά μπροστά στο μικρόφωνο και ο Παναγιώτης (Πετρονικολός) πάτησε το REC. Χρειάστηκε μόνο ένα take (το είχα προβάρει άλλωστε τόσες φορές στο σπίτι!) Σαν σήμερα, πριν 21 χρόνια. Το ταξίδι ξεκίνησε», θυμάται ο Απόστολος Ρίζος με σημερινή ανάρτησή του στο Facebook και συγκινεί, ενώ, καλεσμένος της σειράς podcast «Το PODήλατο στο 20/20», τον περασμένο Ιούνιο, ο τραγουδοποιός αναφέρθηκε στο τραγούδι που σημάδεψε το ξεκίνημά του, εκφράζοντας -μεταξύ άλλων- την ευγνωμοσύνη του στο κοινό, που έχει δώσει στο «Τι να θυμηθώ» μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά του όλα αυτά τα χρόνια.

Θυμίζουμε τέσσερις αγαπημένες ζωντανές επανεκτελέσεις από σημαντικούς ερμηνευτές του τραγουδιού του Νίκου Ζούδιαρη, που 21 χρόνια τώρα δεν έπαψε στιγμή να αναδίδει το σπάνιο μουσικό και στιχουργικό άρωμά του.

Αλκίνοος Ιωαννίδης (2013)

Μαρία Παπαγεωργίου - Γιάννης Χαρούλης (2015)

Ελένη Τσαλιγοπούλου (2016)

Γιάννης Κότσιρας (2017)

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ