Οι νικητές των βραβείων στις 27ες Νύχτες Πρεμιέρας

Με τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας και το βραβείο Σκηνοθεσίας στη «Νύχτα της φωτιάς» στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα και τη Χρυσή Αθηνά στο «Faya Dayi» στο Τμήμα Ντοκιμαντέρ - Stranger Than Fiction, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Λήξης του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας».

Οι νικητές των βραβείων στις 27ες Νύχτες Πρεμιέρας
ΠΡΟΒΟΛΗ

Άλλο ένα φεστιβάλ τελειώνει. Την ώρα της διεξαγωγής της Τελετής Λήξης του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», εγώ βρισκόμουν στην Ταινιοθήκη για να παρακολουθήσω το ντοκιμαντέρ «Μια τελευταία αθώα νύχτα» (A Νight of Κnowing Νothing), σε σκηνοθεσία της Πάιαλ Καπάντια. Όσοι βρέθηκαν στο Ιντεάλ, πάντως, παρακολούθησαν το φιλμ επιστημονικής φαντασίας “Dune” ως την ταινία λήξης της φετινής διοργάνωσης, ένα έργο που θα συζητηθεί πολύ.

Μετά από 11 μέρες προβολών, πλήθος κόσμου και πολλές ψήφους, ήρθε η ώρα να απονεμηθούν τα βραβεία στα τρία διαγωνιστικά τμήματα της διοργάνωσης: στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, στο Τμήμα Ντοκιμαντέρ και στο Τμήμα των Ταινιών Μικρού Μήκους. Ελάτε να δούμε τους νικητές:

Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας: «Νύχτα της φωτιάς» (Prayers for the Stolen), της Τατιάνα Χουέζο.

Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών: Τατιάνα Χουέζο για την ταινία «Νύχτα της φωτιάς» (Prayers for the Stolen).

Βραβείο Σεναρίου: Γιούτζιρο Χαρουμότο για την ταινία «Εύθραυστη ισορροπία» (A Balance).

Βραβείο Κοινού Fischer: «Μεγάλη απόδραση» (Great Freedom), του Σεμπάστιαν Μάιζε.

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ): «Μεγάλη απόδραση» (Great Freedom), του Σεμπάστιαν Μάιζε.

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τους: Μπάμπη Μακρίδη, σκηνοθέτη και σεναριογράφο (πρόεδρος), Ντίνα Ιορντάνοβα, ιστορικό κινηματογράφου, Τίτους Κρέγιενμπεργκ, executive producer, Μαρία Ναυπλιώτου, ηθοποιό, και Βαγγέλη Ραπτόπουλο, συγγραφέα.

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ - Stranger Than Fiction

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ: “Faya Dahi”, της Τζέσικα Μπεσίρ.

Ειδική Μνεία: «Αγελάδα» (Cow), της Άντρεα Άρνολντ.

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τις/τους: Μάρκο Γκαστίν, ντοκιμαντερίστα σκηνοθέτη και παραγωγό (πρόεδρος), Θανάση Καμπαγιάννη, δικηγόρο, Κατρίν Γκίλγκαρντ, διευθύντρια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του CPH:DOX, Νοέ Μέντελ, σκηνοθέτιδα και παραγωγό, και Άρη Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφο και σκηνοθέτη.

Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες»

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας: “Horsepower”, του Σπύρου Σκάνδαλου.

Αργυρή Αθηνά Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Από το μπαλκόνι», του Άρη Καπλανίδη.

Καλύτερη Σκηνοθεσία: Μανώλης Μαυρής για την ταινία “Brutalia, εργάσιμες μέρες”.

Καλύτερο Σενάριο: Ηλίας Ρουμελιώτης για την ταινία «Από το μπαλκόνι».

Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία: Εξίσου στις Κατερίνα Ζησούδη για την ταινία «Μετά το μεσημέρι» και Ιωάννα Κολλιοπούλου για την ταινία “Horsepower”.

Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία: Ηλίας Μουλάς για την ταινία «Μετά το μεσημέρι» του Αλέξη Κουκιά-Παντελή.

Ειδική Μνεία Ντοκιμαντέρ: Καίτη Παπαδήμα για το “Every Sunday”.

Ειδική Μνεία Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης: Δάφνη Καλογιάννη και Εύα Γουλάκου για την ταινία “Brutalia, εργάσιμες μέρες” του Μανώλη Μαυρή.

Ειδική Μνεία Φωτογραφίας: Αργύρης Γερμανίδης για την ταινία “Cortázar” του Αργύρη Γερμανίδη και της Κατερίνας Στράουχ.

Η Κριτική Επιτροπή για το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τους: Σοφία Εξάρχου, σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα (πρόεδρος), Νεριτάν Ζιντζιρία, σκηνοθέτη, Σπύρο Κρίμπαλη, σεναριογράφο, script editor και creative producer, Πηνελόπη Τσιλίκα, ηθοποιό, και Ιωσηφίνα Γριβέα, entertainment editor, κριτικό κινηματογράφου και podcast hostess.

Tην Κυριακή, 3 Οκτωβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, θα προβληθούν μαζί όλες οι βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους του φεστιβάλ στις 21:30.

Για εσάς που έχετε ακόμα αντοχές, οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας ανακοίνωσαν παράταση με επαναληπτικές προβολές την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Ιντεάλ. Οι τέσσερις ταινίες που έκαναν sold out προβολές στη φετινή διοργάνωση, επιστρέφουν για να ρίξουν την αυλαία. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ