«Εδώ τα παιδιά έμειναν χωρίς μάθημα, θα τους ένοιαζε ο Πολιτισμός;»

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης και ηθοποιός, ιδρυτής της Ομάδας Νεανικού Θεάτρου «Συντεχνία του Γέλιου», Βασίλης Κουκαλάνι, μας μίλησε για την επιστροφή της θρυλικής αντιρατσιστικής παράστασης «Μια γιορτή στου Νουριάν», από την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, στο Σύγχρονο Θέατρο, υπό «ασφυκτικές» συνθήκες για τους συντελεστές του παιδικού θιάσου.

«Εδώ τα παιδιά έμειναν χωρίς μάθημα, θα τους ένοιαζε ο Πολιτισμός;»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο γεννημένος στην Κολωνία το 1969 από πατέρα Ιρανό και μητέρα Ελληνίδα, πολύπειρος και ριζοσπαστικός σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Κουκαλάνι, που με το ταλέντο, την τόλμη και την ευαισθησία του έχει χαράξει το δικό του δρόμο στο χώρο του θεάτρου, είχε πολλά να μας πει για την επιστροφή της παράστασης «Μια γιορτή στου Νουριάν», από 10 Οκτωβρίου, στο Σύγχρονο Θέατρο, από τη «Συντεχνία του Γέλιου».

Η παράσταση, που «άφησε εποχή» από το 2011 μέχρι το 2014 στο θέατρο Πορεία, ανεβαίνει και πάλι για να «μιλήσει» για την αλληλοκατανόηση, την ανεκτικότητα και την πολιτισμική συμφιλίωση, μέσα από μία ξέφρενη κωμωδία που απευθύνεται σε παιδιά από πέντε ετών. Με σπουδαία μηνύματα κατά του ρατσισμού, που όπως μας λέει ο Βασίλης Κουκαλάνι, «τα εισπράττει και ένα μικρό παιδί - είναι εντυπωσιακό πώς τα παιδιά ξεμπροστιάζουν αυτούς τους μηχανισμούς, πώς τους αντιλαμβάνονται».

Ωστόσο, στη συζήτησή μας μαζί του, η αγωνία του σκηνοθέτη και ηθοποιού ήταν έκδηλη, όσον αφορά τα μέτρα που έχει ορίσει η Πολιτεία για τη διεξαγωγή των παιδικών παραστάσεων, που ούτε λίγο ούτε πολύ, μοιάζουν απαγορευτικά για τη βιωσιμότητά τους:

«Έχει βγει μια εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, που λέει "σας επιτρέπουμε να κάνετε πολιτιστικές - εκπαιδευτικές εκδρομές, αλλά μόνο δύο τμήματα ανά σχολείο και αυτά τα τμήματα να μη συγχρωτιστούν με άλλα σχολεία όπου πάνε". Για εμάς είναι πολύ δύσκολο. Πώς θα παίξουμε για 40 παιδιά; Θα παίζουμε παράσταση και θα πληρώνουμε εκατοντάδες ευρώ ζημιά.

Είπα να βγούμε στο προσκήνιο μετά από ενάμιση χρόνο, να κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα, να είμαστε παρόντες, αλλά τα πράγματα είναι περίεργα. Πολλοί θίασοι κιόλας δεν άνοιξαν, γιατί ακριβώς υπάρχει αυτή η ασάφεια. Από τη μία επιτρέπονται οι εκδρομές, από την άλλη δεν συμφέρει κανέναν να κάνει μία παράσταση με 40 άτομα.

Θα έπρεπε το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Πολιτισμού, παράλληλα με τα παιδιά που θα έρχονται, να επιδοτούν και τις θέσεις, αλλιώς θα μείνουν για άλλη μία χρονιά τα παιδιά χωρίς Πολιτισμό. Θα μου πεις, εδώ έμειναν χωρίς μάθημα, θα τους ένοιαζε ο Πολιτισμός; Αλλά ο Πολιτισμός γι’ αυτούς δεν έχει μεγάλο πολιτικό κόστος. Γι’ αυτούς είμαστε ένα μικρό χωριό, δεκαπέντε νοματαίοι. Και να μας χάσουν, δεν τρέχει τίποτα».

Απευθυνθήκατε στο υπουργείο για όλα αυτά;

«Μέσα από το κίνημα Support Art Workers, συντονίσαμε μια ομάδα που λέγεται "Δράση" και απευθυνθήκαμε στο υπουργείο, γιατί εδώ και 15 χρόνια το παιδικό θέατρο δεν επιχορηγείται, επιχορηγούνται μόνο θίασοι που απευθύνονται σε ενηλίκους. Μαζέψαμε υπογραφές από περίπου 1.000 καλλιτέχνες και μετά βγήκαν τον Ιούλιο οι επιχορηγήσεις και έδωσαν μόνο σε 3-4 εφηβικές και παιδικές παραστάσεις. Ήταν πολύ λίγα τα χρήματα που μοίρασαν, έβγαλαν έξω φοβερούς θιάσους του παιδικού, που θα έπρεπε να επιχορηγούνται. 

Με αυτή την πρωτοβουλία ετοιμαζόμαστε να γράψουμε τώρα μια επιστολή και να πούμε: "Ανοίξατε τα θέατρα -ελεύθερη αγορά και προϊόντα μας θεωρείτε, έτσι κι αλλιώς-, και μας είπατε ανταγωνιστείτε και βγάλτε τα πέρα. Αλλά σ’ εμάς υπάρχει άλλο ένα μεγάλο εμπόδιο, ότι τα παιδιά κάτω των 12 είναι κυρίως ανεμβολίαστα. Και από τα σχολεία μπορούν να έρχονται μόνο κατά 40, δηλαδή δύο τμήματα τη φορά. Που σημαίνει ότι εμείς δεν μπορούμε να δουλέψουμε με την ελεύθερη αγορά, με τους όρους που έχετε θέσει". Είναι σαν να μας λένε, ελεύθερη αγορά είναι, βρες εμβολιασμένα παιδιά να έρθουν. Δεν τα κατάφερες; Είσαι αποτυχημένος. Η επιστολή αυτή θα πάει και στα τρία υπουργεία, Παιδείας, Πολιτισμού και Εργασίας».

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου ξεκινάτε τις παραστάσεις;

«Την Κυριακή κάνουμε διπλή πρεμιέρα - συνήθως οι πρώτες πρεμιέρες είναι για εκπαιδευτικούς, να δουν την παράσταση. Το έργο που ανεβάζουμε είναι αυτό που έκανε τη Συντεχνία του Γέλιου γνωστή, "Μια γιορτή στου Νουριάν". Έκανε πολύ μεγάλο ντόρο τότε, και σε ενήλικο κοινό και σε ανθρώπους του χώρου μας.

Στην ουσία του, το έργο είναι πάρα πολύ ριζοσπαστικό και τσαμπουκαλεμένο, αλλά έχει τέτοια διαλεκτική βάση που λες ναι, αυτή είναι η φυσική ροή της λογικής και της σκέψης, το να σκεφτόμαστε έτσι. Το να υπάρχει αλληλεγγύη, ανεκτικότητα, αλληλοκατανόηση και ότι τα κακώς κείμενα -ο ρατσισμός, η προκατάληψη- τελικά είναι ο καπιταλισμός. Το θέτει με όρους σκηνικούς, με παραδείγματα, μέσα από μια ξέφρενη κωμωδία. Το εισπράττει και ένα μικρό παιδί, είναι εντυπωσιακό πώς τα παιδιά ξεμπροστιάζουν αυτούς τους μηχανισμούς, πώς τους αντιλαμβάνονται, τα συμπεράσματα βγαίνουν ακαριαία».

Πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα σήμερα με τον ρατσισμό, σε σύγκριση με το 2011, όταν πρωτοανεβάσατε την παράσταση στο θέατρο Πορεία;

«Εμείς ξεκινήσαμε από το 2011, όταν εμφανίστηκε από το πουθενά η Χρυσή Αυγή, με την κρίση που μας "φόρεσαν". Μάλιστα τότε το μεταναστευτικό κύμα βρισκόταν στο χαμηλότερό του. Είχε γίνει η εκείνη η ιστορία έξω από το Εθνικό, όπου είχαν βγει κάποιοι φασίστες και έδερναν τους μετανάστες, ένα χρόνο μετά από αυτό βγήκαμε. Μάλιστα, δύο μήνες πριν βγούμε είχε συμβεί και εκείνο το περιστατικό με εκείνον τον Αφγανό που σκότωσε έναν Έλληνα, που πήγαινε στο μαιευτήριο γιατί μόλις είχε γεννήσει η γυναίκα του, στην ίδια γειτονιά ήταν το θέατρο.

Βγήκαμε λοιπόν σε μια εποχή που επιστρατεύονταν οι φασίστες από κάποιους μηχανισμούς, ένα φασιστικό σκυλολόι. Ξαφνικά βγήκε η Χρυσή Αυγή από το πουθενά, που την είχαμε ξεχάσει - από το λύκειο είχαμε να ασχοληθούμε με αυτούς, ήταν πάντα για γέλια. Και ξαφνικά, ήταν σαν να επιστρατεύτηκε. Οπότε, δυστυχώς, το έργο είναι ακόμα επίκαιρο σήμερα».

Και τώρα τους ξαναεμφανίζουν...

«Ναι, και θα σου πω κάτι χαρακτηριστικό. Όταν το έργο γράφτηκε το 1973 στη Γερμανία, λεγόταν "Μια γιορτή στου Παπαδάκη". Δηλαδή, οι μετανάστες της ιστορίας που γράφτηκε το έργο ήταν Έλληνες! Αυτό το αναφέρουμε πάντα ως σημείο αναφοράς, δηλαδή έχουμε περάσει κι εμείς από αυτό. Γι’ αυτό και παραμένει συνεχώς στο προσκήνιο, το θέμα του ρατσισμού δηλαδή. Αλλά ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που με πολυμήχανα μέσα, με φαντασία, με ζεστή καρδιά, με τρέλα και με ριζοσπαστικότητα τα καταπολεμούν. Κι εννοεί τους θιάσους που ανεβάζουν αυτή την παράσταση. Το πιστεύω πολύ, είναι πρώτης γραμμής έργο για το θέμα».

Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε καλή δύναμη στον εξαιρετικό σκηνοθέτη και ηθοποιό και στην ομάδα του και να προσθέσουμε ότι η στήριξη παραστάσεων με θετικό κοινωνικό πρόσημο σε τόσο επικίνδυνους καιρούς αποτελεί ουσιαστική πολιτική πράξη.

INFO

Η «Συντεχνία του Γέλιου» παρουσιάζει την παράσταση
“Μια γιορτή στου Νουριάν”
του Volker Ludwig
σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι
Πρεμιέρα: Κυριακή 10 Οκτωβρίου

Η Συντεχνία του Γέλιου επιστρέφει με τη νέα εκδοχή της θρυλικής της παράστασης «Μια γιορτή στου Νουριάν» στο Σύγχρονο Θέατρο.
Η παράσταση που παίχτηκε στο θέατρο Πορεία από το 2011 μέχρι το 2014 και άφησε «εποχή», επιστρέφει ανανεωμένη στο Σύγχρονο Θέατρο αλλά και σε «μεταφερόμενη μορφή» σε σχολεία.
Η ανατρεπτική κωμωδία για τις προκαταλήψεις, τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση του Volker Ludwig, απευθύνεται σε ανθρώπους από 5 ετών!
Το έργο προσπαθεί να αναδείξει τις αρετές της ανεκτικότητας, της αλληλοκατανόησης και αυθόρμητης ταύτισης που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους πέραν των εγκλωβισμών που επιβάλλονται από την περιχαράκωση σε εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις. Όπως είχε αναφέρει και ο συγγραφέας του έργου για την παράσταση της Συντεχνίας του Γέλιου: «Δυστυχώς το έργο παραμένει διαρκώς επίκαιρο. Το φυλετικό μίσος και οι προκαταλήψεις μοιάζει να κερδίζουν έδαφος παντού, παράλληλα όμως φαίνεται πως υπάρχουν άνθρωποι που τα καταπολεμούν με πολυμήχανα μέσα, με φαντασία, χιούμορ και ζεστή καρδιά και αυτό μου δίνει κουράγιο και ελπίδα».
Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Οκτωβρίου στις 11:30 και 15:00. Η παράσταση των 15:00 θα είναι καθολικά προσβάσιμη. Οι παραστάσεις θα διεξαχθούν σε συνάφεια με τους υγειονομικούς κανόνες και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τα πρωτόκολλα για τις πολιτιστικές δραστηριότητες.
Στο χώρο του θεάτρου θα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Παράλληλα ταξιδεύουμε και στο χώρο των σχολείων παρουσιάζοντας μία πλήρη και άρτια εκδοχή της παράστασης.
Στο πλαίσιο της κοινωνικής ισότητας και συμπερίληψης που πρεσβεύει το έργο μας, οι παραστάσεις της Κυριακής και ώρα 15.00 θα είναι καθολικά προσβάσιμες για όλους και όλες, και θα πραγματοποιηθούν με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Ακουστική περιγραφή (AD: Audio Description) και υπέρτιτλους για Κωφές/ους. Για την καθολική προσβασιμότητα, σημαντική ήταν η συμβολή της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών.

Συντελεστές
Κείμενο: Volker Ludwig
Μετάφραση / Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι
Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Τραγούδι Παράστασης: Active Member
Επιμέλεια Κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Αγιαννίτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελίνα Μαντίδη
Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου
Σχεδιασμός οπτικού υλικού: Nik A Visual Communication Firm (Νικόλας Αθανασιάδης)
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Υπεύθυνη Παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου

Διανομή: Γιάννης Βαρβαρέσος, Φώτης Λαζάρου, Βασίλης Κουκαλάνι, Γεωργία Δελαρόχα Κυριαζή, Κωστής Ραμπαβίλας, Φανή Ξενουδάκη, Αλέξανδρος Τούντας

Πληροφορίες Παράστασης
Παραστάσεις Από Κυριακή 10 Οκτωβρίου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Κάθε Κυριακή 11:30 & 15:00

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 10€

Διάρκεια παράστασης
75’

Προπώληση εισιτηρίων: VIVA.GR 

Σύγχρονο Θέατρο
Ευμολπιδών 45, Γκάζι (Δίπλα στο ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός) | τηλ. 210 3464380

Το θέατρο θα λειτουργήσει ως χώρος covid free με πληρότητα 85% και πρόσβαση στις παραστάσεις θα έχουν κάτοχοι με πιστοποιητικό εμβολιασμού και πιστοποιητικό νόσησης. Για την ασφαλή διεξαγωγή των παραστάσεων θα τηρηθούν σχολαστικά όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα διασφαλίζουν τόσο τους θεατές όσο και τους εργαζόμενους του θεάτρου. Οι ανήλικοι θεατές ηλικίας από τεσσάρων (4) έως και έντεκα (11) ετών, προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self-test τελευταίου 24ώρου, στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ή κηδεμόνας.Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα.
Τα μέτρα προστασίας θα ανακοινωθούν αναλυτικά μέσα από την ιστοσελίδα μας www.sychronotheatro.gr.
Πληροφορίες: στο ταμείο του θεάτρου, τηλ.: 2103464380.

Η Συντεχνία του Γέλιου περιλαμβάνει επίσης στο ρεπερτόριο της τα έργα «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» και «Μορμόλης» για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων το Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021.
Η παράσταση «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» είναι μια ξέφρενη και τρυφερή κωμωδία του Roy Kift που έχει στο επίκεντρο τον μικρό ανάπηρο Άρη και τις περιπέτειες του, και επιστρέφει στο ρεπερτόριο της Συντεχνίας του Γέλιου για 3η χρονιά! σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι και Αντώνη Ρέλλα με τους: Γιώργο Κατσή, Βασίλη Κουκαλάνι, Μαρία Μοσχούρη, Τάνια Παλαιολόγου, Μιχάλη Τιτόπουλο, Θάνο Αλεξίου, και Φώτη Λαζάρου. Τη μουσική υπογράφουν οι: Φοίβος Δεληβοριάς, οι Χατζηφραγκέτα και ο ηθοποιός Τζούλιο Κατσής.
«Ο Μορμόλης» του Rainer Hachfeld δε χρειάζεται συστάσεις, είναι ο φανταστικός φίλος των παιδιών, που ξεφωνίζει ελεύθερα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους. Η σκηνοθεσία είναι των Γιώργου Παλούμπης και Βασίλη Κουκαλάνι και ακούγονται τα θρυλικά τραγούδια του Γιάννη Σπανού. Διανομή: Βασιλική Διαλυνά, Βάσια Λακουμέντα, Φώτης Λαζάρου, Θέμος Σκανδάμης, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Αντώνης Χρήστου.

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

 

 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ