«Aντίο» σε έναν λαϊκό τροβαδούρο που άγγιξε καρδιές

Ο κοσμαγάπητος τραγουδοποιός Χρήστος Κυριαζής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών, χάνοντας την άνιση μάχη με τον καρκίνο. Με την ξεχωριστή φωνή του και τη γνήσια λαϊκή του έκφραση και γραφή, κατόρθωσε να «τρυπώσει» στις καρδιές μας, ενώ τραγούδια του ερμήνευσαν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Πάριος, ο Γιώργος Μαργαρίτης και πολλοί άλλοι.

«Aντίο» σε έναν λαϊκό τροβαδούρο που άγγιξε καρδιές
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Χρήστος Κυριαζής δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Τα ξημερώματα άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του την αγαπημένη του σύζυγο Σοφία, η οποία στάθηκε στο πλευρό του όλους τους τελευταίους μήνες, στην άνιση μάχη του με τον καρκίνο.

ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Τα έπιπλα, οι «Πρόκες» και ο Βλάσης

Γεννημένος στις 2 Απριλίου του 1953 στον Πειραιά και μεγαλωμένος στα Καμίνια, ο Χρήστος Κυριαζής ήταν γιος επιπλοποιού και από μικρό παιδί, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, έμαθε την τέχνη αυτή κοντά στον πατέρα του.

Παράλληλα, λάτρευε τη μουσική. Όταν στα 12 του χρόνια απέκτησε την πρώτη του χειροποίητη κιθάρα, ξεκίνησε αμέσως να τη «σκαλίζει» για να μάθει τις πρώτες του νότες. Στην εφηβεία του είχε ήδη φτιάξει την πρώτη του ροκ μπάντα με φίλους και συμμαθητές, δίνοντας και τα πρώτα του live σε καφετέριες και ζαχαροπλαστεία. Το 1972 δημιουργεί το συγκρότημα «Πρόκες», ενώ είχαν προηγηθεί τα «Mirabilis Zalapa» και «What a pity».

Καθοριστικό ρόλο στη μουσική του εξέλιξη έπαιξε η συνάντησή του με τους Πελόμα Μποκιού, την περίοδο που ήταν στις «Πρόκες». Ο Βλάσης Μπονάτσος έτυχε να τους ακούσει σε ένα live τους στο «Ηobby» στην πλατεία Αμερικής, τους ζήτησε να συνεργαστούν και εκείνοι δέχτηκαν.

Οι Πελόμα Μποκιού τους παίρνουν ως support στις εμφανίσεις τους, όμως την ίδια περίοδο γίνεται το πραξικόπημα. Ο Χρήστος Κυριαζής, πάνω που είχε ανοίξει τα φτερά του, αναγκάζεται να εγκαταλείψει για λίγο τη μουσική και να στραφεί στην επιπλοποιία.

Το «Βράδυ Σαββάτου» που τα άλλαξε όλα

Από το 1986 πιάνει ξανά το νήμα της ενασχόλησής του με τη δημιουργία τραγουδιών, πραγματοποιώντας την είσοδό του στη δισκογραφία με έναν νέο, λαϊκό πλέον ήχο. Χαρακτηριστικό τραγούδι στο νέο του αυτό ξεκίνημα είναι το «Έλα μωράκι μου», η πρώτη του μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία. Ωστόσο, η μουσική του μοίρα θα του χαμογελάσει ακόμα περισσότερο το 1992, όταν ο σπουδαίος ερμηνευτής Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ακούγοντας ένα από τα τραγούδια που ο Χρήστος Κυριαζής είχε συμπεριλάβει στον δίσκο που είχε κυκλοφορήσει με τη Lyra έναν χρόνο πριν, του ζητά να το τραγουδήσει στον νέο δίσκο που ετοιμάζει, με τίτλο «Από μένα τον Βασίλη».

Το τραγούδι, που σημειώνει τεράστια επιτυχία, αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της δισκογραφίας του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για το υπέροχο «Βράδυ Σαββάτου».

«Το “Βράδυ Σαββάτου” γράφτηκε στο λιμάνι του Πειραιά ένα Σάββατο βράδυ. Το κυκλοφόρησα στη Λύρα αλλά το τραγούδι δεν ακούστηκε. Κάποια στιγμή με πήρε ο Βασίλης και με ρώτησε αν θέλω να το πει. Και βέβαια είπα ναι. Η πορεία του είναι γνωστή, το θεωρώ από τα καλύτερά μου», έχει πει ο Χρήστος Κυριαζής, σε συνέντευξή του, για το τραγούδι.

Οι μεγάλες δισκογραφικές επιτυχίες

Η μεγάλη επιτυχία του τραγουδιού άνοιξε διάπλατα τον μουσικό του δρόμο, που σύντομα τον οδήγησε στον τέταρτο προσωπικό του δίσκο την ίδια χρονιά -είχαν προηγηθεί οι δίσκοι του «Όταν καθόμαστε σπίτι» (1986), «Ταξιδιώτης» (1988) και «Βράδυ Σαββάτου» (1991)- με τίτλο «Μου θυμίζεις τη μάνα μου», ένα αληθινό εμπορικό θαύμα της ελληνικής δισκογραφίας, καθώς έγινε πλατινένιος με πωλήσεις άνω των 125.000 αντιτύπων.

Το ομότιτλο τραγούδι του δίσκου έγινε τεράστια ραδιοφωνική επιτυχία, όπως και το «Έχω κλάψει», μαζί με ένα τρίτο επίσης πολύ γνωστό, από το ίδιο πάντα άλμπουμ, «Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια», αλλά και ένα τέταρτο, το «Επιμένω». Στο video clip του «Έχω κλάψει», πρωταγωνίστησε μάλιστα η -πολύ νεαρή τότε- Βάνα Μπάρμπα, με την οποία ο Χρήστος Κυριαζής έζησε έναν μεγάλο και θυελλώδη έρωτα.

Θα δισκογραφήσει τέσσερα ακόμη άλμπουμ μέσα στη δεκαετία του ‘90, τα «Η αγάπη είναι μία» (1994), από το οποίο ξεχώρισε το τραγούδι «Πουλόβερ», «Χαμένος νικητής» (1995) και «Άλλο τι θέλω, άλλο τι μπορώ» (1997), που περιλαμβάνει το τραγούδι «Στο Ημεροβίγλι», μία ακόμη μεγάλη ραδιοφωνική του επιτυχία, και τέλος το άλμπουμ του «Να μου προσέχεις» (1999).

Το 2000 ο Χρήστος Κυριαζής γνωρίζει τη Σοφία, την τελευταία σύντροφο της ζωής του, για την οποία είχε τονίσει σε πολλές συνεντεύξεις του πως ήταν ο άνθρωπος που του άλλαξε για πάντα τη ζωή.

Τα τελευταία χρόνια 

Θα εκδώσει δύο ακόμη ολοκληρωμένα άλμπουμ, τα «Ζωή δεν σου ζητώ πολλά» (2004) και το πρόσφατο «Δικαίωμά σου» του 2019, κρατώντας όλα αυτά τα χρόνια την προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και δίνοντας το τελευταίο διάστημα γενναία τη μάχη με τον καρκίνο. Μια μάχη στην οποία είχε «βράχο» δίπλα του την αγαπημένη του Σοφία. Τεράστια αδυναμία είχε βεβαίως στον Άρη Ξυλά, τον μοναχογιό του, επίσης καλλιτέχνη, που απέκτησε από τον πρώτο γάμο του με τη Μαρία Διαμαντή Πατέρα.

Τραγούδια του Χρήστου Κυριαζή, εκτός από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τραγούδησαν -μεταξύ άλλων- οι Θέμης Ανδρεάδης, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Γιάννης Πάριος, Γιώργος Μαργαρίτης, Γιάννης Κούτρας, Αντώνης Τουρκογιώργης και Onirama

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ