Νίκος Μπελογιάννης: Σαν σήμερα εκτελέστηκε ο "άνθρωπος με το γαρύφαλλο" (video - εικόνες)

Στις 30 Μαρτίου του 1952, 04:10, ξημερώματα Κυριακής, τέσσερις κομμουνιστές, ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Δημήτης Μπάτσης, ο Νίκος Καλούμενος και ο Ηλίας Αργυριάδης μεταφέρονται στο στρατοπεδο του Γουδή και εκτελούνται "δια τυφεκισμού", έχοντας πάνω τους τα φώτα των προβολέων των φορτηγών που τους μετέφεραν.
Ούτε οι ναζί κατακτητές δεν είχαν παραβιάσει τον άγραφο νόμο πως οι εκτελέσεις δεν γίνονται ποτέ πριν το πρώτο φως του ηλίου και ποτέ την Κυριακή.
Το τότε καθεστώς όμως βιαζόταν να προλάβει τυχόν απονομή χάριτος, λόγω των αντιδράσεων που είχαν προκληθεί από τις στρατιωτικές δίκες - παρωδία, που είχαν προηγηθεί.

Νίκος Μπελογιάννης: Σαν σήμερα εκτελέστηκε ο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Νίκος Μπελογιάννης είχε παραπεμφθεί δύο φορές σε δίκη. Ενώ και στην πρώτη δίκη είχε καταδικαστεί σε θάνατο, οι διεθνείς αντιδράσεις είχαν υποχρεώσει τον τότε, αδύναμο σωματικά και πολιτικά, πρωθυπουργό, Νικόλαο Πλαστήρα, να δηλώσει πως η απόφαση δεν θα εκτελεστεί.
Σύντομα όμως αποφασίστηκε πως ο Μπελογιάννης και ορισμένοι άλλοι κατηγορούμενοι, να παραπεμφθούν σε νέα, "αναβαθμισμένη" δίκη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Η δεύτερη αυτή δίκη αρχίζει στις 15 Φεβρουαρίου 1952, στο Διαρκές Στρατοδικείου Αθηνών. Ο Μπελογιάννης αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Η δίκη του πήρε μεγάλη δημοσιότητα σε όλο τον κόσμο και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης γίνονται μεγάλες εκδηλώσεις συμπαράστασης.

Η κυβέρνηση Πλαστήρα έλαβε εκατοντάδες χιλιάδες τηλεγραφήματα από όλο τον κόσμο, τα οποία ζητούσαν να μην εκτελεσθεί ο Μπελογιάννης.
Ανάμεσά στις μεγάλες μορφές της εποχής που εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στον αγώνα του Νίκου Μπελογιάννη, ήταν οι Σαρλ ντε Γκολ, Πωλ ΕλυάρΖαν ΚοκτώΖαν-Πωλ ΣαρτρΝαζίμ ΧικμέτΠάμπλο Πικάσσο, Τσάρλι Τσάπλιν και 159 βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων της Μεγάλης Βρετανίας, της χώρας που χωρίς τη βοήθειά της, οι εθνικόφρωνες (πολλοί από αυτούς πρώην συνεργάτες των ναζί, όπως για παράδειγμα οι "υπερασπιστές" του Μελιγαλά) δεν θα είχαν νικήσει στον εμφύλιο.

Αξίζει να αναφερθεί πως υπέρ του Μπελογιάννη είχε εκφραστεί και ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Σπυρίδων, ο οποίος είχε δηλώσει: «Έχω συγκλονιστεί από το ηθικό μεγαλείο του Μπελογιάννη. Το θεωρώ ανώτερο και από των πρώτων χριστιανών, γιατί ο Μπελογιάννης δεν πιστεύει ότι υπάρχει μέλλουσα ζωή»

Ο Νίκος Μπελογιάννης έμεινε γνωστός ως «ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» (από ένα κόκκινο γαρύφαλλο που κρατούσε καθημερινά κατά τη διάρκεια της δίκης). Απο αυτή την εικόνα εμπνεύστηκε και ο Πάμπλο Πικάσο δημιουργώντας το ομώνυμο και διάσημο, μέχρι και σήμερα, σκίτσο. 

Αξίζει να παρακολουθήσετε την δραματουργημένη, ιστορική απολογία του Νίκου Μπελογιάννη, στο στημένο στρατοδικείο, στην ταινία του Νίκου Τζίμα "Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο" (1980).
Στον ρόλο του Νίκου Μπελογιάννη υποδύεται ο συγκλονιστικός Φοίβος Γκικόπουλος.

«Στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων»

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ