Τρόμος: Για πρώτη φορά ο Αμαζόνιος απελευθέρωσε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ' όσο απορρόφησε

Το τμήμα του δάσου του Αμαζονίου που βρίσκεται στην Βραζιλία, εξέπεμψε συνολικά την τελευταία δεκαετία στην ατμόσφαιρα, περίπου 20% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από το ποσοστό που απορρόφησε.

Τρόμος: Για πρώτη φορά ο Αμαζόνιος απελευθέρωσε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ' όσο απορρόφησε
ΠΡΟΒΟΛΗ

Απολύτως τρομακτικά είναι τα δεδομένα έρευνας που δείχνει πως η ανθρωπότητα δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στον μεγαλύτερο πνεύμονα οξυγόνου στον πλανήτη, καθώς το τμήμα του δάσους του Αμαζονίου που βρίσκεται στην Βραζιλία, εξέπεμψε συνολικά την τελευταία δεκαετία στην ατμόσφαιρα, περίπου 20% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από το ποσοστό που απορρόφησε.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός GUARDIAN, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change, επικεντρώνεται στο τμήμα του Αμαζόνιου της Βραζιλίας, που αντιπροσωπεύει το 60% της συνολικής έκτασης του τροπικού δάσους.

Την περίοδο 2010 - 2019, το τμήμα του δάσους έχασε μέρος της βιομάζας του και η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα του Αμαζονίου στην Βραζιλία, είναι σχεδόν 18% μεγαλύτερη από την απορρόφηση, αναφέρει στην στην ανακοίνωση του Γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνας για την Γεωργία, την Διατροφή και το Περιβάλλον (Inrae).
«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε αριθμούς που δείχνουν ότι η κατάσταση έχει ανατραπεί και ότι η Αμαζονία της Βραζιλίας εκπέμπει άνθρακα», εξηγεί ένας από τους μελετητές, π Jean-Pierre Wigneron. «Οι υπολοιπες χώρες ισοφαρίζουν τις απώλειες και έτσι το σύνολο του δάσους δεν έχει μεταβληθεί σημαντικα, αλλά αυτό μπορεί να γίνει σύντομα», συνεχίζει.

«Μέχρι σήμερα, τα δάση, ιδιαίτερα τα τροπικά δάση, μας προστάτευαν επιτρέποντας την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης, αλλά στο τελευταίο μας καταφύγιο, τον Αμαζόνιο, συντελείται ανατροπή», λέει με ανησυχία ο ερευνητής.

Είναι σημαντικό πως η μελέτη προβάλλει, διακριτικά, την ευθύνη της φθοράς και της αποψίλωσης του δάσους από την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μπολσονάρου.

 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ