Η ολοσχερής καταστροφή της Κανδάνου Χανίων και ο σφαγέας Κουρτ Στούντεν που "αποκαταστάθηκε" από τον Αϊζενχάουερ

Σαν σήμερα το 1941, οι Ναζί κατέστρεψαν την Κάνδανο ως αντίποινα για την σθεναρή αντίσταση των κατοίκων της από τις 23 μέχρι τις 25 Μαΐου και τον θάνατο 25 γερμανών στρατιωτών.

 

Η ολοσχερής καταστροφή της Κανδάνου Χανίων και ο σφαγέας Κουρτ Στούντεν που
ΠΡΟΒΟΛΗ

Παρότι το χωριό είχε ήδη καταληφθεί στις 25 Μαΐου, την 3η Ιουνίου, το 3ο Τάγμα Αλεξιπτωτιστών, πυρπόλησε όλα τα σπίτια του χωριού και εκτέλεσε 180 κατοίκους. Όλους όσους δεν πήραν τα βουνά. Ανεξαιρέτως ηλικίας και φύλου.

Μια από τις πινακίδες που άφησαν, ανέγραφε: «Δια την κτηνώδη δολοφονίαν γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του Μηχανικού, από άνδρας γυναίκας, παιδιά και παπάδες μαζί και διότι τόλμησαν να αντισταθούν κατά του Μεγάλου Ράιχ, κατεστράφη την 3η-6-1941 η Κάνδανος εκ θεμελίων δια να μη επανοικοδομηθή πλέον ποτέ».

Απαγορεύτηκε η ανοικοδόμηση, ακόμα και η επίσκεψη στο χωριό, με την ποινή του θανάτου.

Ο Πτέραρχος Κουρτ Στούντεντ που έδωσε την εντολή για εκτελέσεις του ντόπιου πληθυσμού σε όλη την Κρήτη, το 1947 καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση από βρετανικό στρατοδικείο, εξέτισε το 1 έτος και αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας. Οι Σύμμαχοι αρνήθηκαν να τον εκδώσουν στην Ελλάδα ώστε να δικαστεί.

Ανάμεσα στα εγκλήματα πολέμου τα οποία διέπραξε, πλην των εκτελέσεων πολιτών, της καταστροφής της Κανδάνου και τις δολοφονίες στο Κοντομαρί για τα οποία δεν κατηγορήθηκε, ήταν η εκτέλεση βρετανών στρατιωτών που αρνήθηκαν να ξεφορτώσουν γερμανικά αεροσκάφη (διπλό έγκλημα πολέμου), χρήση στρατιωτών ως ανθρώπινες ασπίδες σε πολλές περιπτώσεις και η εκτέλεση Ουαλών στρατιωτών που είχαν παραδοθεί.

Μετά την αθώωσή του στην δίκη σε δεύτερο βαθμό χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικός σύμβουλος του Αμερικανού στρατάρχη (και μετέπειτα προέδρου των ΗΠΑ) Ντουάιτ Αϊζενχάουερ (αλλά και και ως στρατιωτικός σύμβουλος του καγκελάριου της Δυτικής Γερμανίας, Κόνραντ Αντενάουερ).

Από την στιγμή που αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας, έζησε ακόμα 30 ακόμη χρόνια.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ