Πρώτο κουδούνι στις 13 Σεπτεμβρίου με ασαφές και διχαστικό πλαίσιο - Αντιδράσεις από καθηγητές και γονείς

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σύμφωνα με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης (τελευταίου 6μήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου. Σε ό,τι αφορά τους μαθητές άνω των 12 ετών, θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

Πρώτο κουδούνι στις 13 Σεπτεμβρίου με ασαφές και διχαστικό πλαίσιο - Αντιδράσεις από καθηγητές και γονείς
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Τα μέτρα προστασίας που δίνουν οι διεθνείς οργανισμοί για εγκατάσταση φίλτρων και αριθμό μαθητών στην τάξη τα έχετε δει ή θα περιοριστούμε σε μάσκες-αλεξίπτωτα και ξύλο στους μαθητές που θα πακτώνονται στις τάξεις και θα διεκδικούν τα αυτονόητα; Πού το βρίσκετε τόσο θράσος;» 

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

«Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου. Οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Οι μαθητές θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές από 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα.

Τα νέα αναλυτικά πρωτόκολλα λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών θα ανακοινωθούν λεπτομερώς πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξης του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους, λαμβανομένων υπόψιν πάντοτε των συστάσεων της Επιτροπής των Ειδικών. Επίσης, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα στείλει οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

Παροτρύνουμε τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον κορονοϊό, πριν την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς. Στόχος όλων μας, η προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας και η απρόσκοπτη λειτουργία των εκπαιδευτικών μας δομών».

Διευκρινίσεις που δεν πείθουν και σφοδρές αντιδράσεις

Μπορεί ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος να χαρακτήρισε, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, «εξαιρετικά κρίσιμο το μήνα που απομένει μέχρι το άνοιγμα των σχολείων», λέγοντας ότι «η πανδημία είναι φυσικό φαινόμενο που αλλάζει συνεχώς τα δεδομένα» και «ότι προχωράμε με εμβολιασμούς και τεστ. Έχουμε πλέον τα εμβόλια για να την καταπολεμήσουμε και τα σχολεία να ξεκινήσουν διά ζώσης στις 13 Σεπτεμβρίου». Και διευκρίνισε ότι: «Μέσα από τα στατιστικά δεν τίθεται θέμα αυτή τη στιγμή υποχρεωτικού εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς».

Φαίνεται όμως ότι δεν ικανοποίησε γονείς και εκπαιδευτικούς, που έσπευσαν κάτω από τη σχετική ανάρτηση στο Facebook της υπουργού Νίκης Κεραμέως να εκδηλώσουν την αγανάκτησή τους για τις διαρκείς αλλαγές και την επιβάρυνση του κόστους των τεστ στους εκπαιδευτικούς.

Μερικά από τα σχόλια:

«Άρα: οι κάτοχοι πιστοποιητικού εμβολιασμού μπορούν να μπαινοβγαίνουν άνετα στα σχολεία, να κολλάνε μεταξύ τους, να κολλάνε τα παιδιά μας, εμάς και γενικά ό,τι κινείται... Ναι, πολύ λογικό ακούγεται (μάλλον σε βλέπω να πηγαίνεις μόνη σου σχολείο, κυρά Νίκη μου, ήρεμα το λέω)».

«Οι εμβολιασμένοι και κολλάνε και μεταδίδουν! Γιατί δεν θα κάνουν τεστ; Οι αποφάσεις σας πάνε κόντρα στην λογική!»

«Θα εκτεθείτε ανεπανόρθωτα, κυρία Κεραμέως, όταν θα υπάρχει μετάδοση και από εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Θα πρέπει να κινηθούν νομικά τότε όσοι καλούνταν να πληρώνουν τα ράπιντ που ζητήσατε. Δεν προστατεύετε τη δημόσια υγεία. Κάνετε ξεκάθαρο εκβιασμό. Γιατί να μην κάνουν και οι καθηγητές self test όπως οι μαθητές; Γιατί αλλάζει ξαφνικά η διαδικασία;»

«Φίλη κάνει τρία rapid τεστ και βγαίνουν αρνητικά και μετά το μοριακό του νοσοκομείου βγήκε θετικό. Εμβολιασμένη λοιπόν η ίδια τριγυρνούσε παντού και κολλούσε τους πάντες. Αν αυτή ήταν καθηγήτρια, να υποθέσω ότι θα ήταν στο απυρόβλητο, έτσι; Θα μπαινοβγαίνει στο σχολείο και δεν τρέχει τίποτα;»

«Με τα πανεπιστήμια τι θα γίνει; Ποιος θα μας εγγυηθεί ότι δεν θα κλείσουν επαρχία που δεν έχουν ΜΕΘ και δεν εμβολιάζονται οι ντόπιοι; Μετάβαση, εξοπλισμός, ενοίκια πάλι τζάμπα».

«Τα μέτρα προστασίας που δίνουν οι διεθνείς οργανισμοί για εγκατάσταση φίλτρων και αριθμό μαθητών στην τάξη τα έχετε δει ή θα περιοριστούμε σε μάσκες-αλεξίπτωτα και ξύλο στους μαθητές, που θα πακτώνονται στις τάξεις και θα διεκδικούν τα αυτονόητα; Πού το βρίσκετε τόσο θράσος;»

Αναπάντητα ερωτήματα για την οικονομική επιβάρυνση

Μετά το σάλο που ακολούθησε τη γενική ανακοίνωση η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή έκανε δηλώσεις στον ΣΚΑΪ επισημαίνοντας ότι δεν θα υπάρχει οριζόντιο κλείσιμο σχολείων ή τμημάτων και ότι η διαφοροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα ακολουθηθούν στα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά, σε σύγκριση με την προηγούμενη, θα προσδιοριστούν - εξειδικευτούν τις ημέρες που θα είμαστε κοντά στο άνοιγμα των σχολείων.

Σε σχετική ερώτηση για την οικονομική επιβάρυνση του εργαστηριακού έλεγχου δύο φορές την εβδομάδα, απάντησε ότι δεν πρόκειται για αντίποινα και εξήγησε ότι κάποιος εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει το τεστ σε μια από τις δομές που το παρέχουν δωρεάν.

Εξήγηση καθόλου πειστική, αφού γνωρίζουμε ότι τα σημεία δωρεάν ελέγχου και τα ραντεβού δεν επαρκούν για τη διενέργεια ούτε ενός την εβδομάδα, όχι δύο και μάλιστα σε τόσο μεγάλη μερίδα πολιτών. Η υφυπουργός υποστήριξε πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα περιλαμβάνουν το τι θα γίνει σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα σε σχολική αίθουσα και σημείωσε πως θα είναι διαφοροποιημένα από την προηγούμενη χρονιά, λόγω του ότι φέτος προστέθηκε ο εμβολιασμός. Ωστόσο, επιβεβαίωσε, χωρίς να εξηγεί πως θα συμβεί αυτό, πως δεν θα υπάρχει οριζόντιο κλείσιμο σχολικής μονάδας ή τμημάτων όπως το προηγούμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ