Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα: 43% αύξηση του αριθμού δασικών πυρκαγιών - 500% αύξηση της καμένης έκτασης (εικόνες)

Στοιχεία που σοκάρουν. Πρώτη με μεγάλη διαφορά η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Μεσογείου σε καμένες εκτάσεις ανά πυρκαγιά. Εμφανής η ανεπάρκεια της κυβερνητικής διαχείρισης.

Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα: 43% αύξηση του αριθμού δασικών πυρκαγιών - 500% αύξηση της καμένης έκτασης (εικόνες)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η νέα επικαιροποίηση των στατιστικών στοιχείων της φετινής αντιπυρικής περιόδου, που προκύπτουν από τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS) είναι πραγματικά θλιβερή για την Ελλάδα. 

Η χώρα μας έρχεται πρώτη, με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη Τουρκία, σε καμένες εκτάσεις ανα πυρκαγιά. Το στατιστικό που αποδεικνύει περισσότερο απ’ όλα τα άλλα την ανεπάρκεια της επιχειρησιακής διαχείρισης.

Αν και ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα το 2021 παρουσιάζει αύξηση 43%, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008 – 2020, η συνολική καμένη έκταση καταγράφει μια τερατώδη αύξηση, που φτάνει περίπου το 500%.

Όλα αυτά τα επίσημα στοιχεία λοιπόν κατατάσσουν την Ελλάδα πρώτη μεταξύ των 15, εξετασθέντων από το σύστημα, χωρών της Μεσογείου. 

Αριθμός χαρτογραφημένων από το EFFIS δασικών πυρκαγιών στις χώρες της Μεσογείου έως και το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Αυγούστου 2021
Συνολική καμένη έκταση με βάση τα στοιχεία του EFFIS στις χώρες της Μεσογείου έως και το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Αυγούστου 2021

Μέχρι μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Αυγούστου 2021, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 66 μεγάλες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες έκαψαν συνολική έκταση ίση με 1.264.040 στρέμματα. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα αυτά, προκύπτει ότι η μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 19.000 στρέμματα για το 2021 (έως και 20.08.2021), γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας πρώτη στη Μεσόγειο, με πολύ σημαντική διαφορά ακόμα και από τη δεύτερη Τουρκία.

Μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά με βάση τα στοιχεία του EFFIS στις χώρες της Μεσογείου έως και το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Αυγούστου 2021
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ