Ελληνική κυβέρνηση: Αφήνουμε ανθρώπους νηστικούς στα camp... αλλά νόμιμα

Στις  18/10 υπήρξε ανακοίνωση από 29 ανθρωπιστικές οργανώσεις όπου καταγγέλεται ότι «οι άνθρωποι που αναζητούν ή έχουν λάβει διεθνή προστασία στην Ελλάδα, στερούνται πλέον τροφής ή χρηματικού επιδόματος, λόγω των πολιτικών που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση και της συνολικής έλλειψης προετοιμασίας να αναλάβει τις υποχρεώσεις της».

Ελληνική κυβέρνηση: Αφήνουμε ανθρώπους νηστικούς στα camp... αλλά νόμιμα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Συγκεκριμένα υπάρχουν 3 κατηγορίες ανθρώπων που διαμένουν στα camps. Αυτοί που ακόμη δεν έχουν καταγραφεί, αυτοί που έχουν καταγραφεί και αυτοί που έχουν λάβει καθεστώς προσωρινού ασύλου ή έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους (βλέπε λήμμα «Ο Νότης έλυσε το μεταναστευτικό, πάλι»).

Σύμφωνα λοιπόν με την καταγγελία φαγητό λαμβάνουν πλέον μόνο όσοι βρίσκονται στην κατηγορία «έχουν καταγραφεί».

Για το γεγονός ότι όλα αυτά δεν τα είδατε πουθενά δημοσιευμένα κοιτάξτε το λήμμα «Λίστα Πέτσα».

Λίγες ώρες μετά την κοινοποίηση του θέματος που δεν παίχτηκε σχεδόν πουθενά, ενημερωθήκαμε από τα περισσότερα συστημικά Μέσα για την απάντηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που λίγο πολύ παραδέχεται ότι τους έχει αφήσει νηστικούς, αλλά βάσει νόμου.

«Δικαίωμα σίτισης έχουν όλοι οι αιτούντες άσυλο, που διαμένουν στις Δομές Φιλοξενίας στα νησιά και την ενδοχώρα. Ήδη, από 1/10 παρέχονται σε όλους τρία γεύματα και πόσιμο νερό ημερησίως, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για ειδικές ομάδες (διαβητικούς, βρέφη ανάλογα την ηλικία τους κλπ.). Συνεπώς, καμία καθυστέρηση / πρόβλημα δεν υπάρχει σε αυτό».

Η ανακοίνωση των 29 οργανώσεων αναφέρει ότι «Μεταξύ εκείνων που έχουν μείνει χωρίς τροφή, το 25% είναι γυναίκες (συμπεριλαμβανομένων εγκύων) και μονογονεϊκές οικογένειες, το 40% παιδιά, ενώ επίσης συμπεριλαμβάνονται χρόνιοι ασθενείς και ασθενείς με ειδικότερες ιατρικές και διατροφικές ανάγκες. Σε ορισμένες περιοχές, δεν παρέχεται φαγητό καν σε όσους τέθηκαν σε καραντίνα λόγω του COVID 19».

Η ίδια ανακοίνωση παραδέχεται πως ειδικά όσοι έχουν ήδη καθεστώς προσωρινού ασύλου καθώς και όσοι έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις (πάρα πολλοί κι εδώ βλέπε λήμμα «Τουρκία ασφαλής Τρίτη χώρα») δε θα έπρεπε να βρίσκονται στα camp, αλλά υποστηρίζει ότι υπαίτιος της κατάστασης είναι η Ελληνική Κυβέρνηση και η έλλειψη στρατηγικής της που δεν προσφέρει εναλλακτικές λύσεις.

Το Υπουργείο ανταπαντά ότι «Όσοι μετανάστες έχουν λάβει τελεσίδικες αρνητικές αποφάσεις, έχουν υποχρέωση αποχώρησης από τη χώρα. Εναλλακτικά δύνανται με απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να οδηγούνται σε προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης».
Εν ολίγοις «μην συνεχίζετε διότι υπάρχει και το μπουντρούμι, ναι;»

Και συνεχίζει λέγοντας ότι  «Όσοι #πρόσφυγες έχουν αναγνωρισθεί ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, δεν έχουν δικαίωμα διαμονής στις δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και πρέπει να αποχωρήσουν από αυτές. Παράλληλα, έχουν δικαίωμα εργασίας και μπορούν να αιτηθούν επιδόματα που δίδονται για τη στήριξή τους. Παράλληλα, έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο πρόγραμμα #HELIOS, που υλοποιεί το Υπουργείο μας σε συνεργασία με τον ΔΟΜ, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Αυτό που δε λέει είναι ότι από την ημέρα που αναγνωρίζεται το δικαίωμα Διεθνούς προστασίας μέχρι την πρόσβαση στο πρόγραμμα Helios (δηλαδή την παροχή καταλύματος) περνάνε μήνες και πρακτικά άνθρωποι μένουν στο δρόμο χωρίς καμία πρόσβαση σε στέγη και φαγητό.

Το δικαίωμα εργασίας το οποίο επικαλείται ο Νότης Μηταράκης, αφορά ανθρώπους που ζούσαν σε camp για μήνες χωρίς δυνατότητα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και που ξαφνικά βρίσκονται άστεγοι και πεινασμένοι σε μια χώρα που δε μπορούν να συνεννοηθούν ούτε για τα βασικά.
Αλλά το υπονοούμενο του υπουργού είναι ότι «δε θέλουν να δουλέψουν».

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι «η πρόσβαση σε βιοτικούς πόρους είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Η επισιτιστική ανασφάλεια, πόσο μάλλον η πλήρης στέρηση τροφής, δεν πρέπει να βιώνεται από κανέναν, και μάλιστα με κρατική υπαιτιότητα»

Σε αυτό την απάντηση έχει δώσει άλλος υπουργός που επιβραβεύθηκε για τα ανθρωπιστικά του ιδεώδη (βλέπε λήμμα «Πλεύρης») ο οποίος  έλυνε πρώτος το μεταναστευτικό λέγοντας ότι όσοι έρχονται θα πρέπει να ξέρουν ότι: «Όταν είσαι εδώ δεν θα υπάρχουν κοινωνικές παροχές, δεν θα μπορείς να φας, να πιεις, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο. Η κόλαση πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ!».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ