Θριάσιο Νοσοκομείο: «Ασθενείς με Covid νοσηλεύονται σε κοντέινερ» 

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο καταγγέλλει ραγδαία αύξηση εισαγωγών και νοσηλευόμενων στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα ασθενείς με κορωνοϊό να νοσηλεύονται σε «κοντέινερ» και διασωληνωμένοι ασθενείς μη Covid σε απλές κλίνες.

Θριάσιο Νοσοκομείο: «Ασθενείς με Covid νοσηλεύονται σε κοντέινερ» 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, επιστολή του Σωματείου προς το υπουργείο Υγείας, τους διοικητές της 2ης ΥΠε και το νοσοκομείο. «η κυβέρνηση αρνείται την ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό, την επίταξη ιδιωτικών κλινικών και την στελέχωση και πλήρη επαναλειτουργία του νοσοκομείου Δ. Αττικής "Αγ. Βαρβάρα"».

Όπως υπογραμμίζουν, παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί «θωράκισης του ΕΣΥ, η πραγματικότητα είναι ότι τα δημόσια νοσοκομεία "πλημμυρίζουν" από ασθενείς COVID-19 και κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νοσοκομεία "μιας νόσου"».

Το ΘΡΙΑΣΙΟ, όπως επισημαίνουν ολοκλήρωσε την εφημερία του Σαββάτου (13/11), με μηδενικές διαθέσιμες κλίνες COVID (απλής νοσηλείας και ΜΕΘ) ενώ 3 ασθενείς με COVID νοσηλεύονται σε «κοντέινερ» και 6 διασωληνωμένοι μη COVID ασθενείς νοσηλεύονται, εκτός ΜΕΘ, σε απλές κλίνες νοσηλείας, διατρέχοντας σοβαρότατο κίνδυνο για την υγεία τους.

Στην Πνευμονολογική έχουν απομείνει μόνο 2 γιατροί και η μοναδική ενίσχυση της κλινικής, που εξακολουθεί να εφημερεύει για ολόκληρη την Αττική και τα νησιά του Αιγαίου,  είναι με προσωρινές μετακινήσεις γιατρών από άλλες μονάδες υγείας. Στην Αιμοδοσία έχουν απομείνει μόνο 2 γιατροί, με αποτέλεσμα για 11 ημέρες τον Νοέμβριο να μην εφημερεύει κανένας γιατρός.

Στα ΤΕΠ υπάρχουν μόνο 3 παθολόγοι και το ιατρείο COVID του ΤΕΠ, με προσέλευση δεκάδων ασθενών που αυξάνονται από εφημερία σε εφημερία, να στελεχώνεται και με ορθοπαιδικούς, χειρουργούς και καρδιολόγους, με αποτέλεσμα, όχι μόνο να στερούνται οι ασθενείς με COVID την εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα από γιατρούς της αντίστοιχης ειδικότητας με την επιδημία αλλά και να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία των υπόλοιπων ιατρείων.

Αντίστοιχα στις Α και Β Παθολογικές κλινικές εργάζονται μόνο 10 ειδικευμένοι και 16 ειδικευόμενοι γιατροί που έχον την ευθύνη για δεκάδες ασθενείς, οι μισοί από τους επιβεβαιωμένοι με COVID, διασκορπισμένοι σε διαφορετικές κλινικές του νοσοκομείου. Λόγω της υπολειτουργίας της Πνευμονολογικής κλινικής, οι γιατροί των Παθολογικών κλινικών έχουν αναλάβει ολόκληρη την ευθύνη για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID.

Στις ΜΕΘ, αν και οι γιατροί αναγκάζονται να ξεπερνούν κάθε μήνα το προβλεπόμενο όριο εφημεριών, υπάρχουν μέρες που εφημερεύει μόνο ένας γιατρός, γεγονός που καθιστά ανασφαλή τη λειτουργία των ΜΕΘ.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να εργάζονται αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) και συχνά δύο νοσηλευτές ανά βάρδια  έχουν την ευθύνη για περισσότερους από τριάντα ασθενείς ενώ τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου. Επιπλέον, όπως αναφέρει η επιστολή, γίνονται συνεχώς μετακινήσεις νοσηλευτών και βοηθών θαλάμου για να καλύπτονται πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

Στην Πνευμονολογική και τη ΜΕΘ COVID του νοσοκομείου, οι νοσηλευτέςαναγκάζονται να παραμένουν πολλές ώρες, ντυμένοι με προστατευτικές στολές, αφού δεν «φτάνουν» σε κάθε βάρδια για να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στα πρόθυρα εξάντλησης.

Επίσης, δεν έχουν προκηρυχθεί οι 16 θέσεις νοσηλευτών για ΜΕΘ, που συστάθηκαν στις 17/12/2020, ενώ από το αίτημα της διοίκησης του νοσοκομείου για πρόσληψη επικουρικών βοηθών νοσηλευτών εγκρίθηκε η κάλυψη μόνο 2 από τις συνολικά 13 αιτούμενες θέσεις. Και για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, δεν επαρκούν οι φυσικοθεραπευτές, που, εκτός από την καθημερινή τους προσφορά, έχουν σοβαρό ρόλο στη νοσηλεία και αποκατάσταση ασθενών με COVID. Επίσης, παραμένουν κενές 12 θέσεις χειριστών ιατρικών συσκευών και βοηθών εργαστηρίων και 6 θέσεις τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εφαρμοστών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι με αλλεπάλληλες βάρδιες. Στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία, οι ελλείψεις στα αντίστοιχα τμήματα καλύπτονται προσωρινά με συμβασιούχους ενώ και οι φύλακες, μάγειρες, λαντζέρησσες και τραπεζοκόμες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου. Ενώ, τη νύχτα υπάρχουν μόνο 2 φύλακες, που δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις ελάχιστες ανάγκες φύλαξης του νοσοκομείου και του προαυλίου.

Ταυτόχρονα, αν και έχουν καταγράφονται διαρκώς κρούσματα λοίμωξης με SARS-CoV-2 σε εργαζόμενους και νοσηλευόμενους, λόγω των απαράδεκτων οδηγιών του ΕΟΔΥ, έχει σταματήσει ο αναγκαίος προληπτικός έλεγχος των εργαζομένων, με την αιτιολογία ότι «είναι εμβολιασμένοι», αν και έχει αποδειχθεί ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν και να μεταδώσουν. Ταυτόχρονα, παραβιάζονται τα μέτρα που προβλέπει το ΠΔ 102/2020. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν θάλαμοι αρνητικής πίεσης, ενώ οι ίδιοι εργαζόμενοι (π.χ. παθολόγοι, πνευμονολόγοι) παρέχουν ιατρική φροντίδα σε ασθενείς με COVID και ασθενείς με άλλες ασθένειες, ακόμα ομάδων υψηλού κινδύνου.

Τι ζητούν από το υπουργείο

Το Σωματείο Εργαζομένων καλεί όλα τα σωματεία εργαζομένων στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας να συνδιοργανώσουν μαζικές αγωνιστικές παρεμβάσεις, την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου για τη στελέχωση και επαναλειτουργία του ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ και την επίταξη των ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ, ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ, ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΥΓΕΙΑ και ΙΑΣΩ και ζητούν

  • να προσληφθούν όλοι οι γιατροί ειδικοτήτων «πρώτης γραμμής» για την αντιμετώπιση της επιδημίας, που συμμετείχαν στις κρίσεις για τις πρόσφατα προκηρυχθείσες θέσεις,
  • για την άμεση πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού, παραιατρικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, να αξιοποιηθούν οι καταστάσεις επιλαχόντων στην προκήρυξη 2Κ και οι καταστάσεις για επικουρικό προσωπικό,
  • να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας των εργαζομένων στις μονάδες υγείας και πρόνοιας,
  • να επιταχθούν μεγάλες ιδιωτικές κλινικές για τη νοσηλεία ασθενών (COVID και μη COVID), χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών και με μισθοδοσία του προσωπικού από το κράτος,
  • να στελεχωθεί και να επαναλειτουργήσει πλήρως το νοσοκομείο Δ. Αττικής ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ,
  • να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι καθώς και οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ