Βίντεο - ντοκουμέντο με την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον πολιτών και 5χρονου σε καφετέρια στο Γαλάτσι (video)

Έξι ημέρες πριν το δεύτερο lockdown, την Κυριακή 01/11/2020, αντιφασίστες διαδηλωτές που, σύμφωνα με μαρτυρίες, έκαναν ειρηνική συγκέντρωση σε πλατεία της Λαμπρινής στο Γαλάτσι, δέχονται αναίτια επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ. Πολλοί από τους διαδηλωτές κατέφυγαν σε διπλανή καφετέρια για να προστατευτούν από τα χτυπήματα και τα χημικά, χωρίς όμως αυτό να πτοήσει τους ΜΑΤατζήδες που όρμησαν μέσα στην καφετέρια, ξυλοκοπώντας όποιον έβρισκαν μπροστά τους ακόμα και στις τουαλέτες. Εκεί βρισκόταν μητέρα, πελάτης της καφετέριας, με 5χρονο παιδί που σύμφωνα με τις τότε μαρτυρίες ούρλιαζε για να προστατευτεί το παιδί της από τα γκλομπ και τα χημικά.
Το news 24/7, σχεδόν 5 μήνες μετά, έφερε σήμερα στη δημοσιότητα βίντεο, από κάμερες ασφαλείας, που δικαιώνουν τις καταγγελίες, τις οποίες η ΕΛ.ΑΣ. με ανακοίνωσή της είχε αρνηθεί.

Βίντεο - ντοκουμέντο με την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον πολιτών και 5χρονου σε καφετέρια στο Γαλάτσι (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η ειρηνική αντιφασιστική διαδήλωση έλαβε χώρα σε πεζόδρομο που βρίσκεται δίπλα σε καφετέριες της περιοχής, ενώ μετά την εντελώς αναίτια επίθεση των ΜΑΤ επεκτάθηκε σε μία εξ αυτών, την ώρα που έντρομοι πελάτες έπιναν αμέριμνοι μέχρι εκείνη την ώρα τον καφέ τους, καθώς δεν υπήρχε μέχρι εκείνη τη στιγμή εφαρμογή μέτρων περιορισμού.

Οι εργαζόμενοι και οι περίοικοι της περιοχής, που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες, κατήγγειλαν αναίτια επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, αναφέροντας πως οι άνδρες των ΜΑΤ χτυπούσαν και έκαναν ρίψη χημικών αδιακρίτως, ενώ ήταν φανερό πως στο σημείο εκείνο βρίσκονταν οικογένειες και μικρά παιδιά.
Οι μαρτυρίες ανέφεραν σαφώς και την παρουσία ενός 5χρονου παιδιού εντός του καταστήματος εστίασης, που κινδύνεψε από την παράλογη και αλόγιστη βία των ανδρών της αστυνομίας. Η ΕΛ.ΑΣ διέψευσε τότε, κατηγορηματικά το γεγονός.

Δείτε παρακάτω το αποκαλυπτικό βίντεο - ντοκουμέντο που έφερε στη δημοσιότητα σήμερα το News 24/7, το οποίο αποκαλύπτει μέσα από τρεις διαφορετικές λήψεις καμερών, τι πραγματικά έγινε στο Γαλάτσι το απόγευμα της 1ης Νοεμβρίου του 2020 και επιβεβαιώνει την παρουσία του 5χρονου κοριτσιού τη στιγμή της άγριας επίθεσης μέσα στις τουαλέτες του καταστήματος.

Όπως αναφέρει και η ανάλυση των φωτογραφιών στο ρεπορτάζ του Νews 24/7, από το βίντεο, οι διαδηλωτές περικυκλώθηκαν από τα ΜΑΤ, τόσο από την κάτω όσο και από την πάνω πλευρά του πεζόδρομου, σε εξωτερικό χώρο καφετέριας, δηλαδή σε σημείο με κατειλημμένα τραπεζοκαθίσματα με πελάτες κάθε ηλικίας.

Στο 0:36 του παραπάνω βίντεο ένας άνδρας διακρίνεται να κρατά στην αγκαλιά του ένα μωρό, προσπαθώντας να το απομακρύνει από το σημείο με ασφάλεια.

Στη λήψη από δεύτερη κάμερα του βίντεο (στο 2:08), φαίνονται ένας άντρας και μία γυναίκα να αποχωρούν τρέχοντας από το σημείο μαζί με ένα καρότσι μωρού.

Την ίδια ώρα, όπως δείχνει και ένα τρίτο καρέ, η εισβολή των αστυνομικών και τα χτυπήματα μέσα στην καφετέρια, λαμβάνουν χώρα μπροστά στα μάτια ενός 5χρονου κοριτσιού.

Στο βίντεο φαίνεται έντρομη μια γυναίκα (μαρτυρίες αναφέρουν πως πρόκειται για τη μητέρα του 5χρονου), να ψάχνει διέξοδο προς την τουαλέτα του καταστήματος, ενώ πίσω της, την ακολουθεί ένα μικρό κοριτσάκι (2:48)

Το ανήλικο κορίτσι προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τη μητέρα του και  παραμένουν στο σημείο, στο οποίο έρχονται αργότερα και κάποιοι διαδηλωτές στην προσπάθειά τους να κρφτούν στην τουαλέτα. Προκαλείται συνωστισμός και στη συνέχεια στο πλάνο εμφανίζονται αστυνομικοί να επιτίθενται και να χτυπάνε με μανία τους διαδηλωτές, μπροστά στην μητέρα και το 5χρονο κορίτσι.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στον κλειστό χώρο που η ατμόσφαιρα από τα χημικά είναι αποπνικτική, ένας άνδρας μπροστά από την πόρτα (πληροφορίες του ρεπορτάζ αναφέρουν πως είναι ο πατέρας του κοριτσιού) να κάνει μία χαρακτηριστική κίνηση με το χέρι του προς τους αστυνομικούς, δείχνοντάς τους πως ανάμεσά τους βρίσκεται το ανήλικο κορίτσι (3:06). 
Η πόρτα ξεφρακάρει, κάποιοι εισέρχονται στην τουαλέτα, αλλά ένας αστυνομικός φαίνεται ξεκάθαρα να χτυπά με γκλοπ διαδηλωτή στο κεφάλι. Εκείνη τη στιγμή, ο ίδιος άνδρας που έκανε νόημα στους αστυνομικούς για την παρουσία του κοριτσιού, φαίνεται να βγαίνει από την τουαλέτα κρατώντας το ανήλικο στην αγκαλιά του, και να αποχωρεί από το σημείο, υπό το βλέμμα της μητέρας που βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.

Στην ανακοίνωσή της ΕΛ.ΑΣ. δεν υπύρχε κανένα 5χρονο - Μόνο «επίθεση των διαδηλωτών» 

Στις 2 Νοεμβρίου, 2020, η ΕΛ.ΑΣ. εκδίδει ανακοίνωση, στην οποία διαψεύδει κατηγορηματικά τις καταγγελίες που έκαναν λόγο για απρόκλητη επίθεση σε βάρος διαδηλωτών αλλά και αυτές που ανέφεραν ότι κατά το περιστατικό κινδύνεψε ένα 5χρονο παιδί. Απεναντίας η ανακοίνωση ανέφερε, πως «δύο περίπου ώρες μετά από αυτά τα περιστατικά αναφέρθηκε ότι δύο  ανήλικα παιδιά, τα οποία με συγγενικά τους πρόσωπα διέρχονταν εκείνη τη στιγμή (δηλαδή μετά από δύο ώρες) από παρακείμενο σημείο, ανέφεραν ενόχληση στο λαιμό».

Για τα επεισόδια με τους διαδηλωτές η ΕΛ.ΑΣ. υπογράμμισε ότι «οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και έφεραν αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας και συγκεκριμένα ξύλινα και μεταλλικά κοντάρια. Αστυνομικοί που προσέτρεξαν στο σημείο κάλεσαν επανειλημμένα και επίμονα τα συγκεντρωμένα άτομα να διαλυθούν, λόγω κινδύνου διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας και για την αποφυγή διασποράς διάδοσης του covid -19. Οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν και στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος των αστυνομικών, ενεργώντας επίθεση σε βάρος τους, με τα κοντάρια που κρατούσαν καθώς και με τραπέζια και καρέκλες από παρακείμενο κατάστημα εστίασης».

Μάλιστα, όπως αναφέρει συγκεκριμένα το ρεπορτάζ του NEWS 24/7:
Την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 16 Μαρτίου, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συμπεριέλαβε το εν λόγω περιστατικό σε ανακοίνωση με τίτλο "26 σταχυολογημένα ψέματα, ανακρίβειες, fake news, μισές αλήθειες και συκοφαντίες από τα άφθονα Δελτία Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική βία", αναφέροντας σχετικά:

«Ψέμα: οι άνδρες των ΜΑΤ ψέκασαν πεντάχρονο παιδί και τη μητέρα του σε έφοδο σε καφετέρια.

Αλήθεια: Υπήρξε μη προγραμματισμένη συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Ανδρέα συγκεντρώθηκαν 50 άτομα με κουκούλες και ξύλινα και μεταλλικά κοντάρια. Αστυνομικοί προσπάθησαν επανειλημμένως να πείσουν τους συγκεντρωμένους να διαλυθούν προς αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς χρησιμοποιώντας εκτός από τα κοντάρια, τραπέζια και καρέκλες από κατάστημα εστίασης. Από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν 3 αστυνομικοί. Συνελήφθησαν 13 άτομα. Στη διάρκεια των επεισοδίων οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων αερίου μία φορά. Μετά δύο ώρες από τα επεισόδια αναφέρθηκε ότι δύο ανήλικα παιδιά με συγγενικά τους πρόσωπα διέρχονταν εκείνη τη στιγμή (δηλαδή 2 ώρες μετά τη χρήση δακρυγόνων) διαμαρτυρήθηκαν για ενοχλήσεις στο λαιμό. Καμία επίθεση λοιπόν, κανένας ψεκασμός σε βάρος πεντάχρονου και μητέρας από την ΕΛΑΣ».

Το βίντεο του NEWS 24/7 επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της ΕΛ.ΑΣ.

Οι διαδηλωτές δεν φάνηκαν σε κανένα σημείο του βίντεο να «επιτίθενται στους αστυνομικούς χρησιμοποιώντας εκτός από τα κοντάρια, τραπέζια και καρέκλες από κατάστημα εστίασης». Αντιθέτως, διαδηλωτές διακρίνονται να πέφτουν πάνω σε τραπέζια και καρέκλες από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα αστυνομικών και πελάτες να αποχωρούν εσπευσμένα, στην προσπάθειά τους να τα αποφύγουν.

Την ίδια ώρα, η (τρίτη) λήψη μέσα από την καφετέρια και η εικόνα του τρομαγμένου ανήλικου, εγκλωβισμένου στο πλήθος που δέχεται συνεχόμενα χτυπήματα με γκλοπ δεν ανήκουν σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν «δύο (2) περίπου ώρες μετά από αυτά τα περιστατικά», ούτε αφορούν σε πρόσωπα που «διέρχονταν εκείνη τη στιγμή (δηλαδή μετά από δύο ώρες) από παρακείμενο σημείο», αλλά την ίδια εκείνη ώρα του απόλυτου χάους και του τρόμου που έχει σκορπίσει η αστυνομία, εντός κι εκτός της καφετέριας.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ