Η κυβέρνηση θέσπισε ακαταδίωκτο για την Επιτροπή και στελέχη που διαχειρίστηκαν την πανδημία

Εκπρόθεσμη τροπολογία του υπουργείου Υγείας, υπογεγραμμένη από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και άλλα μέλη της κυβέρνησης κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων και προβλέπει το ακαταδίωκτο για τα μέλη της επιστημονικής Επιτροπής του υπ. Υγείας και πολιτικών στελεχών που διαχειρίστηκαν την πανδημία.

Η κυβέρνηση θέσπισε ακαταδίωκτο για την Επιτροπή και στελέχη που διαχειρίστηκαν την πανδημία

Η τροπολογία αυτή που προφανώς δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ορίζει πως «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοίου Covid 19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως ανω επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».

Μάλιστα, στην τροπολογία υπάρχει πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία τα μέλη των επιτροπών όχι απλά δεν διώκονται αλλά δεν μπορούν - όπως αναφέρεται - ούτε να εξεταστούν. Κάτι που σημαίνει σε περίπτωση μελλοντικής εισαγγελικής έρευνας ή πιθανής εξεταστικής ή προανακριτική επιτροπή σε μελλοντική σύνθεση της Βουλής στο μέλλον, τα μέλη της επιτροπής και τα στελέχη που διαχειρίστηκαν τη φονική υγειονομική κρίση, πιθανόν θα έχουν πλήρη προστασία και δεν θα δύναται να κληθούν ώς μάρτυρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας "Δημοκρατία" και τη διαρροη εγγράφων των πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων, αλλά και τις συνεχείς πιέσεις της αντιπολίτευσης για δημοσιοποίηση των πρακτικών αυτών, που αποδεικνύουν σύμφωνα με δημοσιεύματα και την επιβολή κυβερνητικών αποφάσεων στην επιτροπή από στενούς συνεργάτες του ίδιου του πρωθυπουργού.   

ΣΧΟΛΙΑ
Το 20/20 magazine σέβεται απόλυτα το δικαίωμα του αναγνώστη/ριας, να εκφράζει ανεμπόδιστα και ελεύθερα τις απόψεις του/της στο πλαίσιο ενός ελεύθερου και κόσμιου διαλόγου. Παρόλα αυτά υπογραμμίζουμε ρητά ότι τα σχόλια των επισκεπτών του www.2020mag.gr, εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον χρήστη/ρια και μόνον αυτόν. Το www.2020mag.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια (απαγορεύονται επίσης τα σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλες ιστοσελίδες). Οι χρήστες που θα χρησιμοποιούν ύβρεις, απρεπείς εκφράσεις ή θα προκαλούν, θα αποκλείονται.