Ο Ν. Γιατρομανωλάκης χωρίς αντίλογο στην ΕΡΤ με προκλητικές δηλώσεις εναντίον των καλλιτεχνών

«Οι καλλιτέχνες δεν καταλαβαίνουν». Αυτή είναι η κυβερνητική γραμμή για άλλη μια φορά. Οι καλλιτέχνες υπερβολικοί και οι υπουργοί έχουν το δίκιο, αλλά...δεν έχουν αντίλογο. Η δε κουβέντα έφτασε μέχρι και στα προγράμματα των ιδιωτικών δραματικών σχολών σε μια συζήτηση κομμένη και ραμμένη να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

Ο Ν. Γιατρομανωλάκης χωρίς αντίλογο στην ΕΡΤ με προκλητικές δηλώσεις εναντίον των καλλιτεχνών
ΠΡΟΒΟΛΗ

Υποχρεωμένοι πλέον να εντάξουν το ζήτημα των αντιδράσεων των καλλιτεχνών στην εκπομπή τους, οι παρουσιαστές του «Σαββατοκύριακο από τις 6» έφεραν τον Υφυπουργό Πολιτισμού με αντικείμενο την Σύγχρονη Τέχνη, να... μονολογήσει για τα ζητήματα των καλλιτεχνών. Η ΕΡΤ θύμισε περισσότερο την «παλιά καλή» ΝΕΡΙΤ, παρά την δημόσια συχνότητα που θέλουμε.

Η συζήτηση άρχισε με τα ζητήματα που ξεκίνησαν το 2003 με την διαβάθμιση των καλλιτεχνικών πτυχίων. Δηλαδή το γνωστό πρόβλημα πως προ του 2003 τα πτυχία των -εποπτευόμενων από το Υπουργείο Πολιτισμού- καλλιτεχνικών σχολών είχαν αντιστοιχία με πτυχίο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και μετά το 2003 αδιαβάθμητα. Ύστερα ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης δήλωσε πως το προσοντολόγιο είχε μόνο την υπογραφή του Υπουργείου Εσωτερικών, όχι των Υπουργείων Παιδείας και του Πολιτισμού. Το οποίο είναι ξεκάθαρα ψέματα, γιατί είχε και την υπογραφή του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Οικονομικών. Δήλωσε δε πως αφορά μόνο τις σχέσεις με το Δημόσιο. Όμως ένας απόφοιτος καλλιτεχνικής σχολής σαφέστατα μπορεί να προσληφθεί στο Δημόσιο σε πολλές θέσεις ακόμα και πέραν των καλλιτεχνικών αντικειμένων. Όπου το πτυχίο Δημόσιας Εκπαίδευσης έχει τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη με ωρομίσθιο 3,6 ευρώ/ώρα. Τρεις και εξήντα.

Ο υφυπουργός ανέφερε την εξαίρεση των καλλιτεχνών από το Προεδρικό Διάταγμα με την τροπολογία, όμως «ξέχασε» να αναφέρει πως καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Στην συνέχεια ομολόγησε πως υπάρχει ζήτημα απαξίωσης των καλλιτεχνών, όσον αφορά το πτυχίο τους, ενώ ανέφερε πως θα υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών τις επόμενες μέρες. Ύστερα ο παρουσιαστής Δ. Κοτταρίδης διάβασε «το μήνυμα ενός γνωστού καλλιτέχνη από τα πάρα πολλά που πήρε», το οποίο ρωτούσε «αν υπάρχουν κανονισμοί για την ίδρυση δραματικής σχολής στην Ελλάδα και αν υπάρχει έλεγχος ποιοι διδάσκουν και τι γίνεται». Δηλαδή ουσιαστικά άφησε μια αιχμή για το επίπεδο σπουδών των δραματικών σχολών, την ώρα που το Υπουργείο ελέγχει το πρόγραμμα σπουδών των δραματικών σχολών. Η πάσα δεν έπεσε κάτω από τον Υφυπουργό, ο οποίος ανέφερε πως δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό ώστε να ελεγχθούν τα προγράμματα σπουδών (σ.σ. αυτά που εγκρίνονται από το Υπουργείο!) για να αναφέρει μετά η έτερη παρουσιάστρια, Ν. Κασιμάτη: «Γιατί δεν ξεκινήσατε από εκεί να βάλετε μια τάξη στο θέμα της λειτουργίας των σχολών, γιατί καταλαβαίνουμε πως δεν τις θεωρείτε όλες ισότιμες»! Ο υφυπουργός, με την βοήθεια που πήρε, ξεκίνησε να αναφέρει το όραμα και το έργο που... προσπαθούν να κάνουν, αλλά πως είναι μια δύσκολη γραφειοκρατική διαδικασία.

Με λίγα λόγια η συζήτηση πήγε στα προγράμματα των καλλιτεχνικών σχολών που έχουν εγκριθεί ήδη από το Υπουργείο Πολιτισμού και όχι στα αιτήματα των σπουδαστών και εν γένει των καλλιτεχνών. Υπέροχος ο μονόλογος του κυρίου Γιατρομανωλάκη, αλλά σοβαρή συζήτηση θα υπήρχε μονάχα εφόσον υπήρχε και ο αντίλογος στην εκπομπή. Αυτό που παρακολουθήσαμε ήταν το κυβερνητικό damage control και μια προεκλογική εξαγγελία σχετικά με το τι ΘΑ κάνουν εφόσον τους ξαναψηφίσει ο λαός. Με χρήση του κλασικού πλέον επιχειρήματος πως οι καλλιτέχνες δεν κατάλαβαν και κάνουν... μούτρα, γιατί απαξιώθηκαν οι σπουδές τους. Αυτές οι αντιλήψεις είναι που οδηγούν στην απαξίωση του καλλιτεχνικού χώρου και οι μονόλογοι χωρίς αντίλογο δεν ταιριάζουν σε μια δημόσια συχνότητα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ